изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:09 EEST
Румънски печат: Румъния - потънала в преспи    
По светаБукурещ. Лошото време в Румъния, довело до затваряне на училища и пътища, анулиране на влакове и кошмарен пътен трафик, е сред централните теми в днешния печат. Южната част на Румъния остана закопана под снeгa, а метеоролозите удължиха оранжевия код за снеговалежи и виелици до 20:00 ч тази вечер за девет окръга в Южна Румъния и Букурещ, пише вестник „Ромъния либера”.



Премиерът Емил Бок обяви вчера, след заседанието на Комитета за спешни ситуации, че към момента в страната има 140 блокирани заради снега пътя, а държавният секретар в министерството на вътрешните работи Валентин Фатулою допълни, че 86 души са блокирани в трафика.
Вчера след сблъсък на около 20 автомобила на магистрала 1 от Букурещ за Питещ най-малко седем души са били ранени, един от които е с тежки травми, като по-рано в района бе станала друга верижна катастрофа с участието на осем автомобила.
В 12 окръга и в Букурещ учениците от I до VIII клас и децата, които посещават детска градина и ясли са освободени днес, а министерството на образованието ще реши днес следобед дали заради лошото време да не нареди още един ден ваканция, пише изданието.
Затворени училища, блокирани пътища, анулирани влакове или кошмарен пътен трафик. Това продължава да се случва и днес в югоизточната част на Румъния заради виелиците и снеговалежите, пише „Евениментул зилей”. Стотици хора са блокирани в автомобилите си в района на Лехлиу. Букурещ също е в преспи. Кметът на румънската столица Сорин Опреску свика тази сутрин службата за управление при зимни условия. Освен това той помоли жителите на града да оставят днес автомобилите си вкъщи.
Зимата остави десетки пътища неизползваеми. Магистрала А1 между Букурещ и Питещ бе затворена вчера вечерта в 20:00 ч, магистрала А2 също остава затворена в участъка между Букурещ и Дражна.
Около 250 души са блокирани в автомобилите си в Лехлиу, окръг Кълъраш. Екипи на Инспектората за спешни ситуации се опитват да се справят с положението в района, пише изданието.
Тежка зима в южната част на Румъния, пише всекидневникът „Журналул национал”. „Магистралата на Слънцето” бе затворена заради силните виелици и вятър със скорост над 70 км/ч. Според министерството на вътрешните работи в последните часове са били блокирани 89 пътя, от които два национални, в окръзите Кълъраш и Бузъу, както и 87 окръжни пътя. Освен това 17 населени места останаха без електричество, десет от които са в окръг Караш Северин. Придвижването по пътищата става при зимни условия и по национален път 1, в посока на спускане от планината, като са се формирали трикилометрови колони от автомобили между курортите Азуга и Бущени. Освен това движението по Дунав е било преустановено.
Румъния под оранжев код. Виелици, редуващи се с дъждове, пише и вестник „Гъндул”.
Според Националната метеорологична агенция в Румъния това е последният ден на виелици и обилни снеговалежи. Утре се очаква времето леко да се подобри в цялата страна, като на места ще има леки снеговалежи, а на 10-11 февруари ще има видимо затопляне, след което идват дъждовете. До края на седмицата времето ще се запази такова, като няма да има виелици и силни снеговалежи, както бе в последните дни. До края на зимата обаче е възможно да има още студове и силни снеговалежи, следвани от по-топли периоди, предупреждават метеоролозите.
 


Сходни връзки

Румънски печат: Румъния - потънала в преспи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди