изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:04 EEST
Добричкият окръжен съд и фондация „Фридрих Еберт” реализират проект за обучение на съдебни заседатели    
Ред и сигурност Добричкият окръжен съд ще реализира тази година в партньорство с германската фондация „Фридрих Еберт” проект „Повишаване на компетентността на съдебните заседатели в Добричкия съдебен окръг”.

В следващите месеци ще бъде изготвено и отпечатано „Практическо помагало на съдебния заседател”. По него ще бъдат обучени 65-те съдебни заседатели, които положиха клетва в Добричкия окръжен съд миналата година. Целта на проекта е да се повишат познанията за правораздавателния процес на съдебните заседатели, които нямат юридическо образование. 

Практическото помагало ще съдържа 9 лекции, подготвени от трима наказателни съдии в Добричкия окръжен съд.

1.      Участие на обществеността в правораздавателния процес. Роля и статут на съдебните заседатели, съгласно законодателството на Република България.

2.      Общо учение за престъплението и за субекта. Основания изключващи обществената опасност и противоправността на деянието.

3.      Система на наказанията. Определяне на наказанията. Освобождаване от наказателна отговорност.

4.      Видове престъпления съгласно НК.

5.      Участници в наказателния процес.

6.      Предмет и тежест на доказване в съдебното производство и доказателствени средства.

7.      Способи на доказване.

8.      Съдебно производство и постановяване на присъдата. Видове съдебни производства.

9.      Особени съдебни производства.

„Практическото помагало на съдебния заседател” ще бъде отпечатано в тираж от 1000 броя. От тях 200 ще останат за Добричкия окръжен съд, а останалите 800 броя ще бъдат предоставени на фондация „Фридрих Еберт”, която има намерение да разпространи наръчника сред други съдилища в страната.

 

Фондация „Фридрих Еберт” поддържа контакти с различни институции и сдружения в България от 1976 година. С нейна подкрепа през 2007 г. е установено партньорство между българската Главна прокуратура и европейския Съюз на съдиите и Прокурорите за демокрация и свобода. През 2008 г. тя е изградила сътрудничество между Софийски градски съд и Върховния областен съд на Берлин. Надяваме се, обучението на съдебните заседатели в Добричкия окръжен съд да бъде първа стъпка, която правим заедно с нея и догодина да продължим проекта ни с подобни обучения в съдилищата в Североизточна България.

 

Зам. председателят на Добричкия окръжен съд съдия Адриана Панайотова ще представлява съда в проект „Създаване на мрежа от съдии-координатори по европейско право”. Той ще се реализира от Националния институт на правосъдието с финансиране от Оперативна програма „Административен капацитет”. Целта на проекта е да се повиши капацитета на българските съдилища за прилагане на правото на ЕС чрез създаване на мрежа от съдии-координатори по европейско право. Предвижда се да бъде разработена Екстранет система, в която ще се публикува практика по прилагане на правото на ЕС. На 23 и 25 февруари е насрочена в София работна среща по проекта, в която са поканени да участват председателите на 65 апелативни, окръжни, административни и районни съдилища.

Общото събрание на съдиите в Добричкия окръжен съд избра съдия Панайотова за свой координатор по проекта. Координаторите ще бъдат обучени да оказват методическа помощ на останалите съдии при прилагане на правото на ЕС, което е задължително за страните-членки. 

 

Председателят на Добричкия окръжен съд Енчо Енчев ще участва на 19 и 20 февруари във Велико Търново в първата за тази година среща на председателите на съдилищата-модели и съдилищата-партньори. На нея ще бъде представен тригодишен проект „Усъвършенстване на работните процеси в съда”. Той се финансира от Фондация „Америка за България” и се изпълнява от Програмата за развитие на съдебната система, създадена с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. По проекта ще се работи в области, определени като ключови от българските съдилища: политики и планиране; управление на съда; система за управление и контрол на делата; достъп до правосъдие; повишаване на доверието в работата на съда. Теза области са заложени в разработения миналата година от Програмата за развитие на съдебната система План за подобряване на работата на съда. Прилагането му ще се оценява от избрани магистрати и съдебни служители, работило до този момент по програмата „съдилища-модели и съдилища-партньори”.

 

08.02.2010 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд и фондация „Фридрих Еберт” реализират проект за обучение на съдебни заседатели | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди