изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:30 EET
Плевенчанин в „Аватар”    
Любопитно Има плевенско участие в създаването на филма „Аватар”. Българинът Олег Магрисо, който е един от аниматорите на най-касовата лента, всъщност се оказа от Плевен. „Посоки” се натъкна на този сензационен факт случайно, в разговор с преподаватели от езиковата гимназия в града. От директора на елитното училище Юрий Тодоров научихме, че Олег е учел в гимназията от първи до девети клас. Беше страхотен ученик, искрено се радвам на успеха му сега, каза той.

В първи клас в графата за майчин език Олег записал иврит, спомнят си днес преподаватели. Класен ръководител тогава на момчето е Искра Арабаджиева. Изучавал английски, а като втори чужд език пожелал испанския. Плевенският гений от „Аватар” има още двама братя - Емил е негов брат близнак и най-големият - Лео. 

И тримата са били ученици на плевенската езикова гимназия, но единствено Лео успял да завърши, защото семейството Магрисо заминава за Израел, когато Олег и Емил са в девети клас. Напуснали училище през учебната 1996-1997 година.  

Последната учебна година в Плевен – в осми клас, класен ръководител на Олег била Милена Виткова, сега вече пенсионер. В Плевен семейството живеело в квартал „Дружба”, бл. 123. Едва ли тогава съседите са предполагали, че един ден ще могат да разказват, че до тях е живял аниматорът от „Аватар”.  Оказа се обаче, че за таланта граници няма.

Кой е Олег Магрисо?

Подготвяйки темата, потърсихме Олег и в най-популярната социална мрежа в момента - фейсбук. В профила си там плевенчанинът е написал за себе си следното.  

Роден е на 1 февруари 1981 година в Плевен. Има двама братя – Емил и Лео, интересува се от жени и търси приятели.  Казва, че вярва единствено в себе си, интересува се от пътувания, компютърна анимация и алпинизъм. Като любима музика е посочил класика, филмовата музика, рок, метъл и всичко останало, което звучи добре.  

На въпроса за предпочитаните сериали плевенчанинът посочва лентите „Изгубени”, „Герои”, „Бягство от затвора” и др. В графата филми са „Форест Гъмп” с Том Ханкс, „Боен клуб” с Брат Пит, поредицата „Междузвездни войни”, филмите „Индиана Джоунс” и „Властелинът на пръстените”. „Аватар” тук все още не вписан. Любими цитати: "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите."  

Как плевенчанинът попада в екипа на „Аватар”?

От дълги години Олег работи в Израел на свободна практика, докато обстоятелствата не го подтикват да се прицели на по-високо.  

Новозеландската работилница Weta Digital, която е автор на компютърно генерираните образи във филма, била стара мечта на компютърния художник от Плевен, почитател и на предишни продукции на студиото като лентите „Властелинът на пръстените” и „Сектор 9”.  

Единственото интервю на Олег до момента е това, излъчено в предаването „Кино по ноти” на Българската национална телевизия. Там плевенчанинът разказа и как е попаднал в екипа на „Аватар”.  

В сайта на Weta Digital видял по какви проекти работят в момента и се впечатлил от проекта на „Аватар”. Кандидатствал веднага, като в документите посочил по кои проекти е работил досега. От студиото се обадили неочаквано бързо, след това последвало и интервю.  

Цялата процедура по кандидатстването отнела около пет месеца. „Доколкото ми е известно, продукцията е правена около четири години, аз отидох в екипа към края на този период”, разказва БГ аниматорът. Така Олег се присъединява в най-горещата точка от развитието на филма. Именно през последните месеци кипи най-деликатната работа по изпипване на фантастичните образи от „Аватар”.  

Първоначално трябвало да гледа и да се учи, докато навлезе в самата работа. Във филма 95 % от визуалните ефекти са направени именно от аниматорите на Weta Digital. Въпреки че се включват и други компании, новозеландският екип е принуден да се разшири.  

Олег е част от екипа, който е трябвало да анимира косата и дрехите на герои от лентата. Най-трудно било симулирането на светлината, която пада върху анимационните фигури, защото всичко е трябвало да изглежда така, все едно е заснето с истинска камера.  

Освен това синята кожа на съществата „нави” трябвало да бъде топла и прозрачна на вид.  

За целта е сканирана повърхността на човешка плът. В студия като Weta Digital работят много умни хора и е доста трудно да станеш част от екипа им, казва днес Олег Магрисо.  

Затова смята, че четирите месеца на работа в екипа са наистина незаменим опит в кариерата му като аниматор. Първоначално, гледайки филма по време на правенето, му изглеждал красив, но не и впечатляващ. Но когато видял завършената продукция на големия екран – останал приятно изненадан. Чувството бе наистина невероятно, споделя плевенчанинът.  

Сега Олег Магрисо вече работи по следващия проект на Weta Digital, озаглавен „Приключенията на Тинтин”. Режисьор на лентата е не кой да е, а самият Стивън Спилбърг и филмът трябва да излезе на голям екран през 2011 година. Стискаме палци талантливият ни съгражданин да успее и в това начинание и се радваме, че едно момче от Плевен доказва таланта си на такова световно ниво. http://posoki.com

 


Сходни връзки

Плевенчанин в „Аватар” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди