изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:28 EEST
БЕЗ МЕДАЛИ, НО С ГОЛЯМА РАДОСТ ОТ ПОСТИГНАТОТО    
СпортПри първото участие на добрички състезатели по ориентиране в ДП ски О в м. Узана през 2007 г. ветераните Калинка Ненова, Красимир Ненов и Радослав Димитров завоюваха 8 медала: 1 златен, 5 сребърни и два бронзови медала, а девойката Ваня Банкова завоюва бронзов медал.

 Затова отново с голямо желание те се заеха с подготовката за второ участие в ДП ски О от 4 до 7.02.2010 г. Желанието се усили още повече, защото по същото време там щеше да се проведе втория кръг от световната купа по ски ориентиране с участие на най-силните състезатели в света.
Целта беше да утвърдим участието на добрички състезатели в ски ориентирането. Едва ли ще се проведе друго състезание по ски ориентиране на по-близък терен.  Затова участието ни беше задължително. По принцип тези състезания са трудни, участниците по-малко и конкуренцията по-ниска. Завършването на всеки старт дава възможност за по-предни класирания и носи точки на клуба. Можехме да заведем да участват млади състезатели, които да направят своя първи старт в ски ориентирането и да натрупат опит.
Подготовката в добрички условия беше добра. Ски екипировка си бяхме набавили месеци и години по-рано. Като по поръчка падна и сняг. Успяхме да направим 5 тренировки в градския парк. Участваха всички стари състезатели. Обучавахме и няколко нови. Когато дойде време за даване на заявки за участие се разбра, че не всеки може да понесе разходите по участието. Това особено затрудни възрастните, които трябваше да отсъстват и от работа. В крайна сметка тръгнахме 11 души с три коли. Шестима бяха състезателите в ски ориентирането, а останалите щяха да карат алпийски ски по пистите на Узана. Не всеки скиор може да завършва състезание по ски ориентиране. Сигурността, точността и бързината на вземане на решение при избор на вариант за намиране на контролните точки са по-важни в състезанията по ориентиране.
На 4.02 в 7 часа сутринта потеглихме от Добрич. До Варна пътят беше заледен и несигурен. После по магистралата и чак до Габрово нямахме проблеми. Към Узана заснежения път ни затрудни, а горе на поляната вятърът си играеше със снега. В 13,30 пристигнахме и за 30 минути успяхме да се подготвим за старт за късата дистанция. Край нас загряваха скиори и веднага си пролича кои са по-опитни ски бегачи. Разбрахме, че сме аматьори, но винаги има първи път, а и имаше и по-зле от нас. Това се разбра и по класирането. Антония и Яна Маджарови – Ж14 бяха 10 и 11, а след тях имаше още 2 състезателки. Галиан Василев и Дамян Николов бяха 9 и 10 при М 16. Димитър Грозев – М 20 беше 8-ми, а Красимир Ненов –М 55 остана на 6-то място. Забавяне при стартирането ми попречи да заема по-предна позиция.
На 5.02. слънцето грееше и красивата заснежена Узана радваше погледа. Сърцата се отвориха и закопняха за състезание. Очакваше ни дълга дистанция. Нямахме информация какви са дължините и колко точки ще преминаваме, но всеки като взе картата разбра, че няма да е лесно завършването. Заради световната купа всички маршрути бяха малко по-трудни от обикновено, което означава по-големи дължини, повече КТ, по-голямо изкачване и слизане по стръмни и тесни пътеки. Първо стартираха състезателите от световната купа и имахме прекрасната възможност да се насладим на красивото им бягане. Те сякаш летяха по отъпканите следи. Екипировката и движенията излъчваха сигурността на състезатели от световна величина. Дойде и на всеки от нас реда да се впусне в надпревара преди всичко със себе си, използвайки своите знания и умения. Аз имах маршрут с дължина 5,1 км и 14 КТ. Малко сгреших за втора КТ, но после преминах без грешка всички КТ. По средата на маршрута настигнах един от моята група, а после още един.  В крайна сметка с време 84 минути бях на 5-то място от 8 състезатели. Най-добро класиране направи Димитър Грозев – 4-то място при М 20. Двамата юноши Галиан и Дамян не успяха да завършат дългите си маршрути. Яна и Антония Маджарови завършиха успешно на 8 и 9-то място. Набързо пресметнахме, че до сега сме спечелили около 200 точки. До сега нямахме медал, но ни очакваха още два старта и се надявахме на още успехи.
На 6.02. сутринта разбрахме, че времето ни е погодило номер. Отново духаше силен вятър, валеше сняг и беше много студено. Галиан, Антония и Яна щяха да участват в щафета за М 16. Първият пост тръгна в 13,10 мин. Когато помагах на Галиан да тръгне видях картата му за миг и разбрах, че маршрутът му е доста сложен. Въпреки това той успя да премине успешно маршрута, намирайки всички КТ, но за време 1 час и 55 мин. Антония Маджарова замръзна докато го чакаше. В 15 часа пуснаха нестартиралите щафети. Антония и Яна тръгнаха. Всяка намери по три точки, но по пътя за 4-та КТ прецених, че докато са още по маршрута ще стане тъмно. Очакваното затопляне на Антония от движението не се е получило. По мое нареждане те се прибраха и щафетата не завърши. Ако бяха завършили щяха да имат бронзови медали. Не трябва да съжаляваме за пропуснатата възможност, а да погледнем реално на ситуацията. Това бяха първите стартове на Антония в ски ориентирането. Тя нямаше навършени дори 12 години, а трябваше да завърши маршрут за М 16. Прибрахме се на топло в хижа Узана и обменихме мисли с други състезатели и треньори. Маршрутите бяха като за световно и само децата на габровци, които тренират на тази карта могат успешно да ги завършват. С възрастните състезатели положението е друго. Те не срещат затрудненията на децата. Лошото време и тъмнината не ги плашат. Явно на преден план е световната купа и възможността България да бъде домакин на един от стартовете.
На 7.02. осъмнахме с още навалял сняг. Едва измъкнахме колите. Натоварихме багажа и тръгнахме за Добрич. Отказахме се от участие в последния старт. Очакваше ни дълъг зимен път до Добрич. Всички се прибрахме навреме. Останахме доволни от постигнато. Можеше и повече, но нашите сили стигнаха за толкова. За да имахме максимални успехи трябваше да тръгнем ден по-рано и да се приберем ден по-късно, а това никой не можеше да си позволи. Ние не сме професионални спортисти. Всеки сам си плаща разходите и сам решава дали медала или живота са по-ценни. А и едва ли някой друг щеше да разбере и оцени спечелените или неспечелените медали.
Жалко, че тази информация никой от общината няма да я прочете. Няма връзка по телефон или по интернет. Дори и лично да отидеш няма специалист, на когото да я поднесеш. Има нови наредби, но те все още не са започнали да действат. Има нулева година по отношение на финансиране дейността на спортните клубове. Какво да се прави? Криза е.
Започваме работа по одобрения проект от МФВС за начално обучение по ориентиране в четири училища: СОУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Ст. Караджа”, помощно училище „Д-р П.Берон” и ОУ „Хр.Смирненски”. Ще сформираме групи от деца, които никога не са спортували. Ще ги учим на знаци, за работа с компас и да се ориентират в непознати местности. Все нещо ще остане и за активно спортуващите към клуба: представителни екипи, тениски, компаси, хонорари на учителите и др. И на това сме благодарни, защото за другите клубове и толкова няма. Нашият проект е одобрен, защото работим и можем да усвояваме средствата за целта, за която ни се дават.
Красимир Ненов

Още спорт в http://www.centersport.org/


 


Сходни връзки

БЕЗ МЕДАЛИ, НО С ГОЛЯМА РАДОСТ ОТ ПОСТИГНАТОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди