изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:48 EEST
ГЕРБ слага праг от 6% за парламента    
Политика

Идва краят на малките партии. Депутати от ГЕРБ предвиждат изборният праг да се увеличи от 4% на 6%. Така от мнозинството се надяват да пресекат практиката да се създават партии преди избори, предаде АСН. "Истина е, че ако увеличим изборния праг, тогава картината става доста по-различна и от политическата сцена ще отпаднат фиктивни партии или малки, които се стремят да отнемат гласове", коментира шефът на ПГ ГЕРБ Тодор Димитров.



С идеята за по-висока бариера ГЕРБ ще противодействат и на партии, които се опитват да "крадат" имената на другите и да печелят на чужд гръб гласоподаватели. Такъв случай имаше през 2007 г. с учредената партия ГЕРП в Бургас.

По думите на Димитров обаче трябва сериозна дискусия с всички политически сили, за да се намери компромисно решение за изборния праг.

"Не може подобни промени да стават с наши предложения. Необходим е цялостен консенсус от всички политически партии. Ще направим и кръгла маса", допълни още депутатът.

Работната група върху изборния закон ще дебатира отново утре, тъй като на 10 февруари трябва да е готова политическата рамка на документа. Той предвижда засега праг за евроизбори между 5-7%, както и онлайн гласуване по желание и пропорционална листа с преференциален вот. actualno.com

 


Сходни връзки

ГЕРБ слага праг от 6% за парламента | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЕРБ слага праг от 6% за парламента
Автор: Anonymous да 2010-02-09 @ 20:43 EET
4% е по-правилно. На 6% няколко български партии ще изпаднат и турчеещите се ще увеличат влиянието си.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди