изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:52 EEST
6 милиона долара за проекта по създаване на изкуствени живи същества    
Любопитно Агенцията към Пентагона ДАРПА (DARPA - Defence Advanced Research Project Agency - Агенцията за авангардни отбранителни научноизследователски проекти) в рамките на бюджета за 2011 финансова година предвижда да отпусне 6 милиона долара за проекта по създаване на изкуствени живи същества, съобщиха Лента.ру и Wired.

Предвижда се организмите на практика да живеят вечно, ако не бъде взето решение, че им е време да умрат. Новият проект, който ще разработва DARPA, е наречен BioDesign.

В него ще бъдат използвани последни постижения на биотехнологията, които ще позволят създаването на живи и способни да дишат същества с "определени биологични качества".

Не се уточнява дали изкуственият организъм ще е многоклетъчен, но се подчертава, че клетките ще спират процесите на стареене и смърт. Подобни свойства притежават, например, раковите клетки.

В ДНК на изкуствените организми ще бъдат вкарани маркери, които ще позволят те да бъдат разпознавани.

В DARPA предвиждат новите организми да имат и "клетъчен прекъсвач". Ако той бъде задействан, ще настъпва незабавната смърт на организма. Как ще бъде осъществено това, още не е ясно.

Освен това DARPA ще вложи 20 милиона долара в развитието на синтетичната биология (синтетичната биология означава биологичните процеси да бъдат третирани като технология) и 7,5 милиона долара в изследвания геномните промени.

Според Дейвид Фитч, професор по биология на Нюйоркския университет, в DARPA възнамеряват да използват нов подход към еволюцията, представяйки я като единно целенасочено действие, а не като верига от случайни промени.

Описанието на BioDesign може да бъде намерено на 265-а страница от проектобюджета на агенцията за 2011 финансова година, който съдържа 522 страници. БТА

 


Сходни връзки

6 милиона долара за проекта по създаване на изкуствени живи същества | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди