изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:10 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 10 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА СВМЧК ХАРАМАЛПИЙ - ЧУМИНДЕН    
ПразнициЦърквата почита днешния ден като ден на свещеномъченик Харалампий, който е бил епископ в град Магнезий. Житието му разказва, че осъден епископът е бил подложен на нечовешки мъки, но раните му били изцелени с Божията сила.

Така много езичници повярвали в Иисус и се отрекли от старите идоли, а светецът продължил да проповядва и да лекува.
В българския народен календар св. Харалампи се почита като господар на болестите, а денят е наричан Чуминден. Според старата традиция на този ден жените не похващат никаква работа. Още призори домакините изпичат обредна погача, украсена с просеник. Намазват я с мед или захар и я раздават из махалата, за да са здрави всички в семейството. В някои краища на страната вечерта срещу празника жените ходят на църква, като носят паничка с мед, която оставят да пренощува под иконата на светеца. На другия ден си я вземат и намазват обредната питка с него. Паничката се оставя на тайно място, като медът се пази за през цялата година като лек срещу болести - рани, шарка, обриви.
По пладне жените се събират на кръстопът на обща трапеза, като всяка носи медена питка и варено жито. Храните раздават помежду си, а част от погачите, заедно с китка здравец, оставят на кръстопътя, за да прогонят всички болести.
В някои краища на страната св. Харалампий е почитан като патрон на пчеларите. Всеки, който има кошери на този ден носи мед в църквата и раздава в памет на светеца.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 10 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА СВМЧК ХАРАМАЛПИЙ - ЧУМИНДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди