изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:58 EEST
Вадят депутат на ДПС от парламента    
Новини

Конституционният съд трябва да се произнесе след седмица дали Доган ще загуби над 18 хил. гласа от подадените в Турция, пише в. "Труд"



Депутатите на ГЕРБ в парламента ще се увеличат с един за сметка на хората на Доган. Хората на Бойко Борисов вече ще са 117, а в групата на ДПС ще останат 37, пише днес в. "Труд".

Изчислението направил членът на Централната избирателна комисия (ЦИК) проф. Михаил Константинов във връзка с очакваното решение на Конституционния съд (КС) по делото за касиране на изборите в Турция.

Разместване щяло да има и в още две групи. В Синята коалиция ще се завърне касираният преди време Венцислав Върбанов, а вторият след Яне Янев в РЗС - Атанас Семов ще трябва да напусне парламента за сметка на депутат от Габрово.

Решението на Конституционния съд се очакваше вчера, но било отложено за идния вторник.

Висшите съдии не успели да разрешат казуса по делото, образувано след жалба на РЗС до главния прокурор. Хората на Яне Янев протестираха срещу нарушения по време на изборите за 41-ви парламент в 23 секции на територията на Турция.

Щом съдът се произнесе след седмица ДПС ще загуби над 18 хил. гласа от подадените в Турция и ще се раздели с втория си депутат от Добрич - Рушен Риза, пише "Труд".
Касираният земеделец Венцислав Върбанов ще се завърне в пленарната зала, а Мариана Даракчиева от Габрово ще трябва да напусне парламента.

Вместо Атанас Семов, който на ротационен принцип бе и зам.-председател на Народното събрание, независимите депутати на Яне Янев ще трябва да приемат Георги Терзийски, който бе първи в листата им в Габрово.

12-те конституционни съдии умуват най-вече върху това дали да касират един мандат на ДПС и какви ще са последиците, пише "Труд".

След изслушване на три вещи лица - бивши членове на ЦИК, за нарушения в изборните протоколи от Турция, вчера КС отправи питане до ЦИК какво би станало при няколко изброени варианта. Другото заседание евентуално ще е идния вторник.

Вестникът напомня, че Янев бе поискал да се обяви за незаконен изборът на седмина от ДПС.

"Каквото и да е решението на КС, то ще е важно в друго отношение - ще трябва да се въведат строги стандарти за гласуването в чужбина, за да няма подобни случаи", обяснява проф. Михаил Константинов.

През октомври 2009 г. Конституционият съд обяви за незаконосъобразен избора за депутати на Бюрхан Абазов, избран в Русе от ДПС, и на Венцислав Върбанов, избран в Добрич от Синята коалиция.

Те напуснаха парламента, а на тяхно място влязоха Михаил Михайлов от Синята коалиция и Рушен Мехмед Риза от ДПС.

Това бе първа порода си намеса на Конституционния съд в изборния процес в България по този начин.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Вадят депутат на ДПС от парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди