изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:41 EEST
ПЧЕЛАРИТЕ ЩЕ ОСВЕТЯТ МЕД И ЩЕ МОЛЯТ СВ.ХАРАЛАМПИЙ ЗА БЕРЕКЕТ    
НовиниЛютата зима разболя пчелите и води до висока смъртност

Пчеларите от Добричко и тази година спазват традициите, свързани с честването на Свети Харалампий. Още вчера много от тях занесоха в църква бурканче с мед, което да бъде осветено в Божия дом. Благословения в църквата мед днес пчеларите ще раздават заедно с обреден хляб за берекет. Някои от пчеларите ще поканят свещеник, който да освети пчелните им семейства на място. Това каза за НДТ председателят на Областния браншови съюз на пчеларите Християн Христов. Той добави, че по традиция пчеларите от Добрич почитат Св. Харалампий в храм „Света Троица”, където и днес те ще се съберат, за да почетат светеца, който се е изцелил с мед и пръв е посочил лечебните качества на меда.
Благоприятна, но с по-малко пчели – такава се очертава 2010 година, според Християн Христов. Той каза, че лютата зима вече е довела до около 10 на сто смъртност на пчелните семейства в областта. Очакванията са до април смъртността да достигне до 20 процента. Студовете не се отразяват добре на пчелите. Още повече, че топлото време в края на миналата и началото на тази година е накарало пчелните семейства да започнат да се развиват. Пчелите-майки са снесли яйца. При настъпилите след това студове пчелите от кошерите оставали да топлят бъдещото поколение без да се хранят. Така от пълни кошери с мед и здрави пчели, сега стопаните намирали само мъртви пчели. Освен това, студеното време провокира и болест при пчелите- нозематозата, която е заразна болест по пчелите и се проявява след по- продължителни зими, когато няма възможност за облитане на пчелите. Заболяването може да е пагубно  и може да доведе до прогресивно намаляване на пчелните семейства. Стопаните, които вече са започнали да подхранват пчелите си, слагат и признати лекарства срещу заболяването.
Поради очакваната висока смъртност, Християн Христов очаква, че пчелите тази година няма да могат да се подготвят за първата паша от рапица.
Като цяло той очаква благоприятни условия за пчеларството, най-вече поради високата влажност тази година. През миналата година пчеларите от крайморско райони получиха добиви от 50-60 килограма от кошер, докато тези във вътрешността на областта са получили с 25-35 килограма по-малко. 
В Добричка област се отглеждат поне 60 000 пчелни семейства. Тук се произвежда една трета от меда в България, припомни Х. Христов. Произвежданият в Добруджа мед е разнообразен – от рапица, слънчоглед, акация, лавандула, бял трън, магарешки бодил.Тази година пчеларите очакват да получат и букет, който е от разлчни билки.
 


Сходни връзки

ПЧЕЛАРИТЕ ЩЕ ОСВЕТЯТ МЕД И ЩЕ МОЛЯТ СВ.ХАРАЛАМПИЙ ЗА БЕРЕКЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди