изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:11 EEST
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПРЕДИЗВИКВА ИЗКУСТВЕН ФАЛИТ НА БОЛНИЦИ    
ЗдравеМинистерството на здравеопазването предизвиква изкуствен фалит на болници. Реформата не е обезпечена със средства, просто се прави едно закриване на лечебни заведения. Това каза за НДТ изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Тервел д-р Вяра Момчева.


Вчера тя участва в среща на министъра за здравеопазването д-р Божидар Нанев с шефове на общински болници. На нея станало ясно, че лечебните заведения ще получат между 40 и 60 процента от делегираните бюджети. Присъстващите на срещата изразили несъгласие с делегираните бюджети, според тях трябвало да се заплаща за изработена дейност. "Директорите и на големи, и на малки болници изказаха съмнение, че ще има фалити", каза д-р Момчева. На срещата било препоръчано на изпадналите в затруднение общински лечебни заведения финансово да помагат кметствата. "Те също са с ограничени бюджети. А къде отиват средствата за здравни осигуровки, които гражданите плащат?", пита директорът на МБАЛ в Тервел.
Съгласна съм с готвените протестни действия на общински болници, исканията са напълно основателни, каза д-р Момчева. Тя посочи, че предвидените за тервелската болница средства са изключително малко и въобще не може да се говори за издръжка, за лечение, за заплати... "Положението е много тежко", не скри реалното положение директорът. Д-р Момчева сподели, че за януари МБАЛ в Тервел е получила 60 процента от заработените през ноември м. г. средства, а за февруари - 50 процента от заработеното през декември м. г. Казали им, че другите 50 процента ще получат през март. Издръжката на една болница е изключително голяма, каза лекарят.
Съгласен съм с исканията на колегите, каза за НДТ директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Генерал Тошево д-р Евгени Стойчовски, запитан дали подкрепя готвените протести. "Особено що се отнася до правилата, които се налагат силово - болниците да имат по двама специалисти, скенер, Микробиологична лаборатория и т. н.", каза той. НДТ


 


Сходни връзки

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПРЕДИЗВИКВА ИЗКУСТВЕН ФАЛИТ НА БОЛНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди