изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:16 EEST
Гърция парализирана от национална стачка    
По света
Стачката на работниците от гръцкия обществен сектор днес ще се окаже първото изпитание пред решението на правителството да проведе план за икономии и да се справи с дълговата криза, разтърсила еврозоната.


24-часовата стачка ще спре полетите, ще затвори правителствените офиси и училищата, а в обществените болници ще работят само спешните отделения, ден преди лидерите на ЕС да обсъдят Гърция на специална среща на високо равнище в Брюксел, предаде БГНЕС. Инвеститорите, рейтинговите агенции и политическите лидери на ЕС ще наблюдават стачката и правителствения отговор. Те заявиха че Гърция, която е склонна към насилствени улични протести, няма да получи подкрепа за нищо и призоваха правителството да прояви твърдост.

Профсъюзите се противопоставят на плановете на социалистическото правителство за замразяване на заплатите, намаляване на бонусите, които се получават в допълнение към базовата заплата и наемане на по-малко служители. Те смятат също, че данъчната реформа, която е част от подкрепяния от ЕС план за укрепване на гръцките финанси, ще навреди най-силно на бедните. „Обещаха, че богатите ще плащат, но вместо това вземат пари от бедните“, казва Илиас Илиопоулос, главен секретар на профсъюза на половин милион работещи в държавния сектор ADEDY. „Това е политиката, с която се борим, не усилията да се излезе от кризата“. Очаква се нова стачка на 24 февруари заедно с работещите в частния сектор.

Данъчните и митничарите планират стачки през февруари, а фермерите блокират пътища и границата с България от средата на януари, което увеличава натиска върху правителството.

Във връзка със стачката, днес бе отменено движението на спалните вагони, които пътуват между София и Атина, включени в съставите на два международни бързи влака между България и Гърция, съобщиха от БДЖ. От компанията увериха, че ще възстановяват сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените спални вагони.
dir.bg
 


Сходни връзки

Гърция парализирана от национална стачка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди