изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:35 EEST
Атанас Атанасов пред „БЛИЦ”: Сега да стигнат и до най-наглите – политическия чадър    
Новини
 Алексей Петров не е спирал да работи за службите – в различните периоди в различни качества, казва бившият шеф на НСС. И още: Сергей Станишев да обясни публично защо го направи фактически шеф на ДАНС


- Как ще коментирате новината на деня – ареста на Алексей Петров, ген. Атанасов?
- Крайно време беше да се предприемат действия от държавата по отношение на тези хора, които бяха обсебили навремето ДАНС и през държавата осъществяваха незаконна дейност. Не знам какви са точно събраните доказателства, но по съобщенията, които излизат в публичното пространство от МВР става въпрос за много широк спектър от текстове на Наказателния кодекс, които са осъществени от тази група. Поздравявам МВР и службите за това, което са направили. Да се надяваме, че са събрали внимателно и детайлно доказателствата. През годините на прехода много пъти са правени изявления, че хора от репресивния апарат на бившата комунистическа партия създадоха силови групировки, през които се извършваше организирана престъпна дейност – смятам че в момента говорим за класически случай на такава групировка.

- Говори се обаче, че Алексей Петров е станал агент под прикритие по времето, когато вие бяхте шеф на Националната служба „Сигурност” (НСС)?
- Алексей Петров е служител на службите от преди 1989 г. Това че в различните периоди е бил в различно качество аз няма да си позволя да го коментирам в конкретика, защото не съм сигурен дали не става въпрос за класифицирана информация.

- Тоест той не е спирал да работи за службите никога?
- Е, аз го казах директно. Комисията по досиетата го обяви за щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност през периода 1987-1990 г., доколкото си спомням.

- Да приемем ли, че въпросната група е структура, създадена от Държавна сигурност, която е продължавала да си работи?
- Аз вече казах, че това е класически случай на силова групировка, създадена от бившия репресивен апарат на бившия комунистически режим.

- А как да приемем, че правителствата досега са търпели това положение?
- Да, има тук и политически въпроси за задавен. Сергей Станишев трябва публично да отговори какви бяха причините да инсталира под формата на съветник Алексей Петров като неформален председател на ДАНС. Това е единият политически въпрос, а другият е за РЗС. Става ясно сега, че твърдението на Румен Овчаров, че РЗС е било създадено от ДАНС е вярно. Вече се осветява тази връзка. РЗС беше политически проект - резултат на политически инженеринг, който се осъществяваше в ДАНС. И тази група, която беше арестувана, беше в основата на този проект и в осигуряването на РЗС.

- Не е ли прекалено директна връзката – братът на Алексей Петров Огнян е в РЗС …
- Това е детайл. Говорим за политически проект, създаден образно казано в лабораториите на ДАНС по времето на правителството на Станишев. Това е огромна злоупотреба с власт от правителството на Станишев. И сега тук ако говорим за нагли, за по-нагли, мисля си, че разследването би следвало да прояви смелост и да стигне до най-наглите – тези, които са осигурявали политическия чадър.

Данка Василева, БЛИЦ

 "ОКТОПОД" - ВСИЧКО ЗА НОВАТА ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА, ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА "НАГЛИТЕ"

 


Сходни връзки

Атанас Атанасов пред „БЛИЦ”: Сега да стигнат и до най-наглите – политическия чадър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди