изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:19 EEST
ЦЪРКВАТА В ШАБЛА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК    
Новини Храмът в Шабла "Св. свщмчк Харалампий" вчера отбеляза празника на светеца, чието име носи.

Църквата в общинския център е построена през 1853 година, заедно с килийно училище към нея. Тя била малка и вкопана в земята. В нея се четяло на черковнославянски език и само от време на време в лявата й половина - на гръцки, до окончателното отделяне на гръцката митрополия. По-хубава черква била построена през 1896 година, която по време на земетресението през 1901 година била разрушена, разказа отец Павел.

Съществуващата в момента трикорабна черква е построена от майстор Христо Божков - Загореца. Най-старите икони в църквата са от 1857 година и са рисувани от известния в Добруджа зограф, Захари Цаньов от Трявна.

На храмовия празник отец Павел Максимов отслужи Света литургия - в съслужение със свещеници от Добричката и Варненска духовни околии, която бе предхождана от празнична вечерна служба на 9 февруари. Те благословиха празника на местните християни и извършиха освещаване на пчелния мед, донесен от местните пчелари, които почитат светеца като свой покровител.

Кметът на община Шабла Красимир Кръстев и председателят на общинския съвет инж. Димитър Арнаудов присъстваха на празничната литургия.

Светеца почетоха още общински съветници, много жители и гости на града.
 


Сходни връзки

ЦЪРКВАТА В ШАБЛА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди