изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:49 EET
ОКТОПОД засмука Алексей Петров, братя и стриптийзьорки    
Новини Ръцете назад! Бавно пристъпвай с гръб! Лягай на земята. Има ли други хора в къщата..." Няколко полицейски автомата са насочени към Алексей Петров - бивш командос, екссъветник в ДАНС, доктор на икономическите науки и преподавател в УНСС. Той слиза бавно по стълбите в дома си и се подчинява на заповедите на антимафиотите. Единственото, което казва е: "Спокойно."

Картината се вижда в сайта на МВР - заснета е със звук от полицейските камери. Така става обществено достояние стартът на операцията на МВР, ДАНС и прокуратурата под кодово название "Октопод" - по името на известния италиански филм за борба с мафията.

От вътрешното министерство заявиха, че акцията е продължение на "Наглите" и "Наглите 2", при които бе арестувана бандата, отвличала в последните две години и половина.

Алексей Петров е очаквал да бъде арестуван, ако се съди по неотдавнашна публикация във вестник "Галерия", който се счита за твърде приближен до него.

"Операция "Октопод" е свързана с локализирането и задържането на йерархически изградена престъпна група, съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС. Има данни, че групата е функционирала над 10 години", се казва в първото официално съобщение на МВР. Никъде обаче не се съобщава кои са арестуваните. Само се споменава, че сред задържаните е "известният с прякора Трактора". В сутрешните блокове на телевизиите вътрешният министър Цветан Цветанов само съобщи, че е арестуван А.П.-Трактора, но не уточни дали става въпрос за Петров. Едва в 16,49 ч вчера пресцентърът на МВР официално съобщи, че в Националната следствена служба са отведени Алексей Петров-Трактора, Братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците, които според МВР шефа били "на входа и изхода на "Кремиковци", Марчело Джотолов-Марчело, един от собствениците на "Такси-Ац-Експрес" и "Такси-А-Експрес", Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева.

По неофициална информация задържаният Николай Велков Начев е бившият шеф на икономическия отдел в бившето НСС.

От хайката успял да се спаси Антон Петров-Хамстера, който не бил в дома си. Там маскираните полицаи заварили само приятелката му. При влизането им тя ги помолила да бъдат по-внимателни, защото детето им ще се разплаче. Командосите отговорили: "Добре", и след като не открили Петров, си тръгнали.

Хамстера беше пуснат от ареста преди десет дни срещу 20 000 лева гаранция по делото "Наглите". Снощи той се предаде на властта.

"Когато говорим за октопод, знаете, че пипалата на октопода проникват във всички нива на управлението на държавата, било то в изпълнителна, законодателна, съдебна и всичко свързано с влияние и страх от силовите структури, които са към тази организирана престъпна група",каза Цветанов по БНТ.

Първоначално командоси от отряда за борба с тероризма и антимафиоти щурмували 18 стриптийз барове и клубове. Десетки голи и полуголи жени замръзнали на пилоните, когато нахлули маскираните и тежковъоръжените спецполицаи.Ченгетата обаче не проявили милост и ги натръшкали на земята, без дори да ги оставят да се облекат. В баровете били задържани и Христо Николов, Валери Гълъбов, Николай Николов, Юлиян Николов, както и още двама. Проверени били общо 130 стриптийзьорки и жени, предлагащи сексуслуги. Сред тях имало украинка с изтекъл срок на пребиваване у страната. При операцията една от дамите скочила от втори етаж на сграда, но за неин късмет паднала върху крупие от заведението.

Малко след това започнала и същинската част на операция "Октопод". Атакувани били жилища в столични квартали, както и в Кремиковци, Костинброд и Своге. Жандармеристи пък завардиха всички входове и изходи до басейна "Спартак", където се смята че е централен офис на Алексей Петров.

"По случая работи екип на Софийската градска прокуратура, Националната следствена служба и МВР. Събирането на доказателства продължава. Предстоят множество разпити", каза зам. главният прокурор Бойко Найденов. На въпрос ще поиска ли прокуратурата постоянен арест за задържаните, той отговори: "Това ще преценят екипите, които участват в разследването."

Разследващи подсказаха пред "Медиа пул", че основен обект на вниманието им е източването на "Кремиковци", а основен свидетел - Александър Томов, който беше по едно време изпълнителен директор там.

При акцията в домовете на Братя Стоянови спецченгетата се натъкнали на домашен зоопарк, в който има тигър и леопард.

Криминалисти довериха, че разследването "Октопод " върви от 3 месеца, но арестите били ускорени от публикацията във в. "Галерия". Там беше поместено писмо на главния редактор Кристина Патрашкова и на зам. главния редактор Явор Дачков, в което те питат вътрешния министър Цветан Цветанов дали се готви арест на Алексей Петров.В публикацията са зададени въпроси към МВР шефа дали е вярно, че отдел от 17 души в българското ФБР разработва Петров и дали на всяка цена се търсят анонимни свидетели, които "да вменят вина на Петров, независимо в какво престъпление, за да му затворите устата, защото той се афишира като опонент на властта".

По-рано вестникът помести серия от остри публикации срещу вътрешния министър, засягащи и личния му живот.

Снощи Ваня Траянова, адвокатка на Хамстера, заяви: "Обискът в дома на Антон Петров беше направен по дело за пране на пари, а не е във връзка с "Наглите". По това дело той е на свобода с гаранция от 20 000 лв. и не е получавал призовка да се яви за нуждите на разследването. Срещу клиента ми още няма повдигнато обвинение. Дознателят не ни представи заповед за обиск, тъй като се действало в условията на неотложност. Каква е тази неотложност, аз не знам."

Хамстера се предаде сам в софийската градска прокуратурата вчера в 18 часа.

Разследващи: Изнудвали са ВИП персони със записи от секс

Някой от задържаните в акцията "Октопод" пробвали да притискат бизнесмени с видеозаписи, на които били заснети любовните им актове. Това казаха вчера пред "Труд" запознати с разследването.

По време на акцията в понеделник през нощта униформените проверили 5 стриптийз бара и 13 нощни клуба. Някои от помещенията били обзаведени със спални, в които танцьорките предлагали платени сексуслуги. В почти всички стаи тайно били монтирани камери. Разследващите предполагат, че със скритите по ъглите на стените и таваните изключително модерни записващи устройства са заснети компрометиращи кадри от сеанси, в които участвали богаташи. Засега нямало данни сред тях да са известни политици.

Разследващите почти приключили разпитите на 130-те дами от проверените нощни заведения. Оказало се, че 88 от тях били стриптийзьорки, а 42 барманки и сервитьорки. Повечето от танцьорки били силно стресирани от появата на спецченгетата. И по-късно развълнувано им разказали, че доброволно са се събличали по пилоните, за да си докарват повече пари във финансовата криза. Силно притеснени от нахлуването на полицаите били и клиентите на заведенията.

Единият от проверените при акцията бил стриптийз бар "Велвет" в центъра на София. Ден след нахлуването на спецчастите от управата на локала бяха извикали фирма за почистване. В продължение на няколко часа отряд хигиенистки с метли и лопати лъскаха клуба. До редакционното приключване на броя от управителя на бара нямаше и следа.

На 18 септември 2008 г. неизвестни и досега гангстери откриха стрелба по "Велвет" с автомат "Калашников".

"Атентатът е бил за уточняване на тарифите за платената любов в София. Бандитите, които са стреляли, явно не са имали за цел да убиват, защото куршумите бяха попаднали в стъклата на "Велвет". От клуба сигурно са разбрали посланието, защото оттогава там не е имало проблеми", разказаха вчера пред "Труд" полицейски източници.

"Късно в понеделник пред "Велвет" се изсипаха три патрулки и син полицейски джип. От тях наизскачаха тежковъоръжени полицаи и влетяха в стриптийз бара", разказа пред "Труд" свидетел на екшъна. Според очевидеца визитата на униформените в лъскавото заведение продължила час.

Докато траела проверка във "Велвет", спецченгета нахлули и в елитния стриптийз бар "Клеопатра" на столичния булевард "Черни връх". Там били натръшкани на червения му килим десетина разголени танцьорки. По очи били проснати и неколцина клиенти на заведението. Но след като документите им били проверени, те били пуснати по живо, по здраво.

Ивайло КРАЧУНОВ

Вътрешният министър Цветан Цветанов: Нямам лична вендета

Операция "Октопод" тече нормално, до момента са арестувани 13 души. Пет от тях са били на високи нива. Смятам, че прокуратурата може да поиска постоянен арест за задържаните. Това каза вчера вътрешният министър Цветан Цветанов след погребението на убития в понеделник казанлъшки полицай Бончо Чернев.

МВР шефът отново нито потвърди, нито отрече, че сред арестуваните е Алексей Петров. Но на въпрос има ли лична вендета в случая, отговори: "Няма нищо лично, а има изпълнение на професионалните задължения на един министър и на всички служби от правоохранителната система." Цветанов обясни, че само веднъж се е срещал с Петров по негово желание след изслушването му в парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Вътрешният министър и главният секретар на МВР Калин Георгиев дойдоха в казанлъшкото село Горно Черковище, за да отдадат последна почит на загиналия при изпълнение на служебния си дълг полицай Бончо Чернев. Над 500 души го изпратиха в последния му път. Посмъртно той бе награден с почетен знак на МВР III степен. Министър-председателят Бойко Борисов е изпратил 1000 лв. лични пари на семейството. От МВР дават 3000 лв., а още 500 лв. лични дари и Цветанов. Колегите на убития полицай пък са открили набирателна сметка за помощ на семейството.

"Ох, и аз искам да умра", ридаеше неутешимо Николай Николов, който бе тежко ранен при инцидента с убития си колега.

Тленните останки на Чернев бяха положени в земята с прощален салют.

Басейнът "Спартак" - второто МВР?

"Беше към 6 ч сутринта, когато чух по булеварда рев на двигатели. Сутрин обикновено е тихо и затова надникнах през прозореца. Край басейна "Спартак" беше почерняло от полиция." Това разказа вчера пред "Труд" възрастен мъж, който живее на столичния бул. "Арсеналски" и прозорците му гледат към входа на басейна "Спартак". Човекът слязъл на улицата и успял да види как маскирани ченгета освободили неколцината охранители и завардили целия тротоар откъм басейна.

Вчера по обед картината бе същата, видя екип на "Труд". Подстъпите за комплекса се пазеха от жандармеристи, въоръжени с къси картечни пистолети.

В целия комплекс е останал само един парнаджия, за да не се повредят нещо инсталациите от студа. Всички заведения и офиси са запечатани, описват компютрите и касовите апарати вътре", каза запознат с хода на обиските.

Басейнът "Спартак" се свързва вече близо 18 г. с Алексей Петров. Самият той разказва, че когато напуснал отряда на баретите през 1992 г. започнал там бизнеса си. Взел под аренда сауната в комплекса. Във фирмата му работела само една чистачка, а той сам наковал ламперията.

Хорската мълва обаче гласи, че в подземията на "Спартак" са изнесени всички архиви на МВР. Там имало център за подслушване на телефони, килии за задържане и т.н.

"Искам да плувам, нося си екип, имам карта, а не ме пускат", ядосваше се редовна клиентка на комплекса. - Казаха ми, че обектът е замразен. Какво - басейнът замръзнал ли е?"

Бойко Борисов: Доказателствата ще издържат в съда

"Сигурен съм, че фактите, които МВР е събрало по операция "Октопод", ще издържат в съда." Това бе лаконичният коментар на премиера Бойко Борисов вчера пред "Труд". Той открехна, че има и свидетелски показания за престъпленията на групата, не само за източването на "Кремиковци". Борисов подчерта, че основната дейност на бандитите е била по времето на Сергей Станишев и че когато той е бил главен секретар на МВР, тя не е съществувала. Това се разминава с тезата на министър Цветан Цветанов, че групата е действала организирано 10 г. назад.

Според източници от правителството Бойко Борисов не е бил особено доволен от медийния шум около акцията, за която МВР шефът Цветанов дори съобщава предварително в интервю пред столичен всекидневник. "Закопчаването" на Алексей Петров отклонило вниманието на медиите от успеха на правителството с отблокирането на еврофондовете и отпускането на 3,5 млрд. европари, които чакаме още с влизането ни в ЕС, издадоха съветници. Екипът на премиера планирал това безспорно завоевание да се превърне в топновина поне за следващите десетина дни, а сега тя "потънала" заради "Октопод".

Разбира се, не може и да се допусне, че министър-председателят не е бил уведомен предварително за провеждането на акцията, но изглежда екипите не са преценили точно момента и "сблъскването" на двете събития. Освен това запознати с дългогодишните отношения междуБорисов и Петров, твърдят, че ако обвиненията срещу бившата барета не издържат и той бъде пуснат, ще последва ответен "удар". "Алексей Петров ще почне да говори, защото знае, че това ще бъде единственото му спасение", каза бивш високопоставен служител на МВР.

Валерия ВЕЛЕВА

Бандитите - вътрешнопартиен проблем

Бандитите се оказаха вътрешнопартиен проблем в БСП, след като операция "Октопод" предизвика задочна престрелка между бившия вътрешен министър Румен Петков и бившия премиер и соцлидер Сергей Станишев, и двамата депутати от БСП.

Сутринта, когато се разчу информацията за акция "Октопод", и двамата червени депутати бяха в Народното събрание.

Пръв започна Петков.

Малко след 11 ч той коментира удара по МВР пред медиите. Запитан как така бивш човек на ДАНС се е оказал в подобна група, Петков каза: "Ако се е оказал в подобна група, това е много тежка оценка за нас - за предишното управление."И категорично заяви, че политическата

отговорност трябва да поеме лидерът на БСП

и бивш министър-председател Сергей Станишев, който е отговарял за спецслужбата.

Станишев попадна под "обстрела" на репортерските въпроси петнадесетина минути по-късно. "Поздравявам МВР, защото всеки удар срещу престъпността е нещо важно за хората. Но дано не се случи както с операция "Наглите", когато бяха задържани 25 души, а само трима останаха в ареста. Надявам се да има достатъчно доказателства по всички операции на МВР", каза Станишев.

По-късно лидерът на БСП уточни за "Труд": "Вътрешнопартийните въпроси се решават на форуми на БСП, а не по медиите." А за Алексей Петров каза, че "не е лошо да се провери откога е секретен агент на МВР и с колко ръководители на ведомството е работил".

Тъй като Румен Петков вече не е член на Изпълнителното бюро на БСП, следващият вътрешнопартиен форум, където Станишев би могъл да продължи диалога със съпартиеца си, е заседането на Националния съвет, предвидено за края на месеца.

Запознати с биографията на Алексей Петров пък твърдят, че той не е излизал от МВР от 14-годишна възраст, когато майка му го завела в т.нар. милиционерско училище в Пазарджик. Повечето червени депутати не искаха да коментират нито операцията на МВР, нито думите на Румен Петков, нито реакцията на лидера си.

Най-подробно по казуса се произнесе бившият секретар на МВР в кабинета на Жан Виденов Цвятко Цветков, който е и член на Националния съвет на БСП.

"Огромното желание за успех и на Борисов, и на Цветанов, може да им изиграе лоша шега", коментира пред агенция "Фокус" Цветков. И продължи: "Дали Цветанов, в стремежа си да успее, не

поставя в рискова ситуация правителството

и особено премиера Бойко Борисов, чиито отношения с Алексей Петров са твърде сложни, най-малкото защото и двамата знаят един за друг достатъчно много."

Цвятко Цветков се опасявал още, че могат "да настъпят твърде рисковани моменти и за премиера Борисов". "От 1998 г. до сега, в тези 10 г., и той е бил и човек, който се е занимавал с бизнес, след това беше главен секретар, който трябваше да работи активно срещу престъпните среди, а сега е премиер, който ръководи цялата държава", припомни бившият секретар на МВР.

"Цветанов е изправен пред риска да се превърне в инструмент на едни среди срещу други среди. Бих му препоръчал - като вътрешен министър да се опазва от гръмки изявления. Трябва да е много внимателен, хладнокръвен и действащ", продължи Цвятко Цветков.После попита дали Борисов и Цветанов са успели да разберат за краткия период, в който работят заедно, че тези, които арестуват, наистина са се подвизавали на престъпния фронт повече от 10 г. Според Цветков

акциите на властта искали да тушират

евентуални отрицателни нотки в доклада на Европейския съюз.

Накрая Цветков обобщи, че правителството и премиерът имат една обща слабост - говори се повече, отколкото трябва, а впоследствие нещата не изглеждат както са обещани.

И името на бившия прокурор Никола Филчев изскочи в скандала

Ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС: Още преди 10 г. в самия си зародиш тази престъпна група действаше под покровителството на бившия главен прокурор Никола Филчев. Това е класически случай на служители на бившата ДС, обединени в група, осъществяваща организирана престъпност. Бившето правителство и лично Сергей Станишев използваха ДАНС като рекламна витрина, включително и в Брюксел, но на практика са създали престъпна група под крилото на държавата.

Камен Костадинов, депутат от ДПС, член на комисията за контрол на ДАНС: Подкрепяме усилията на правителството в борбата с организираната престъпност. Дано след тази зрелищна операция МВР да има и нужните доказателства за съда.

Волен Сидеров, лидер на "Атака" пред "Фокус": Отдавна беше ясно, че този човек (Алексей Петров - б.р.) се занимава с рекет. Той е използвал ДАНС като ударна силова бригада - за сплашване на хора, тормоз над граждани. Имам данни, че хора на Петров и на Хамстера са организирали купуване на гласове за Яне Янев. Към тази група може да се причисли и шефът на "СКАТ" Валери Симеонов. Трябва да се поиска разследване и срещу Янев.

Политическият съвет на РЗС излезе с декларация: Държавата 4 мандата се управлява от два клана в службите и сега впечатлението е същото. РЗС приветства борбата срещу организираната престъпност, но ако има гаранции, че тя не е за разчистване на лични сметки. Бойко Борисов и Алексей Петров имали ли са общ бизнес и обща фирма? Борисов търсил ли е съдействието на Петров, докато бе в ДАНС и по какви въпроси? Има ли разработки в ДАНС, засягащи политици от ГЕРБ? Петров и Борисов били ли са колеги и по линия на ДС и спецслужбите и др.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов: Минават от другата страна като в Холивуд

Надявам се следващата цел да е измежду недосегаемите. Така лидерът на ДСБ и шеф на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов коментира в парламента акцията "Октопод", в която бе задържан и бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

Костов похвали МВР, ДАНС и прокуратурата, че в момента се работи в стегнати екипи и вече няма теч на информация. "Важното е, че те се превръщат в истински ловци на организираната престъпност и ги поздравявам", каза той. Попитан дали е възможно агент под прикритие да е бил престъпник под прикритие, Костов заяви, че не е невъзможно. "Хората минават от другата страна на барикадата точно както в холивудски филм, за съжаление", коментира той.

Лидерът на ДСБ допълни, че случващото се може да говори за управлението на предишната власт. "Как може да бъде допуснат такъв човек в ДАНС?", попита Костов за Алексей Петров (запознати твърдят, че Петров идва в ДАНС от НСС, където е назначен по времето на Костовия ген. Атанас Атанасов). По думите на Командира последиците от освобождаването от ареста на Хамстера са "затваряне на устата на свидетели".

Костов обаче изрази съмнение към съдебната власт: "Как да има резултат, ако Висшият съдебен съвет е в този състав?" По повод връзката на комбината "Кремиковци" с акцията, Костов каза, че "криминалните елементи" там не са били тайна и най-накрая някой е събрал кураж да ги удари.

Синдикатите: Томов беше комбина с Дамбовците

Надявам се, че МВР няма да спре до Братя Дамбовци (б. р. - братя Пламен и Йордан Стоянови, собственици на фирма "Екометал инженеринг"). А ще навлезе още в "Кремиковци", за да се види как предприятието беше съсипано и окрадено. Това каза вчера Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ във връзка с акцията на полицията "Октопод" и задържането на хора, свързани със злоупотреби в металургичния комбинат.

По-рано вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че в акцията са задържани небезизвестните Братя Дамбовци, свързвани с това, че са били "на входа и изхода" на "Кремиковци". Фирмата им се занимава със скрап.

Според Яначков фирмата на Братя Дамбовци "Екометал инженеринг" работи от дълго време с "Кремиковци" и е проявявала интерес към продажбата на активи на комбината, като гара "Прокат" и шлаковия табан.

Заедно с КТ "Подкрепа" синдикатът е подал сигнал до главния прокурор с искане за ревизия на всички продажби, които са били направени тогава. За голяма част от тях ръководството казвало, че са "неоперативни активи", т.е. недействащи, което не било вярно. "Гарата е оперативен актив, шлаковият табан, хвостохранилището и т.н. - също", обясни Яначков.

Той твърди, че такива сделки на уж ненужни активи са извършени по времето, когато директор на комбината е бил Александър Томов. Синдикалистът е пращал за това писма до прокуратурата и ДАНС, които можело да бъдат прочетени, за да станат ясни много факти за сега и за минали времена.

"Черната" хроника на "Кремиковци" разказва, че след серия от проверки, на 27 ноември 2008 г. прокуратурата повдига обвинение срещу Александър Томов, че е ощетил комбината с 29 млн. лв.

Обвинени са още директорът на "Финметал" Божко Бонев и членът на УС на "Кремиковци" Иван Иванов. Последният е пуснат на свобода срещу гаранция от 10 хил. лв., а Бонев срещу 3500 лв. Томов има и друго обвинение за извършени разпоредителни сделки с хвостохранилището на комбината. Общите щети, нанесени на ФК ЦСКА и металургичния комбинат са за около 36 млн. лв. Осъдени още няма.

Братя Дамбовци са от квартал "Кремиковци" и има доста обекти, които те са купували по времето на Александър Томов, каза вчера и Людмил Павлов, председател на федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа".

Според него продажбата на голяма част от земята и обектите на "Кремиковци" са извършени на нереална цена.

За това какви количества скрап са вкарвали в завода и с какво качество е бил той, можело да кажат хората, които мерят и приемат.

Павлов съобщи, че още преди година и половина е предал документи в прокуратурата, свързани с източване на "Кремиковци" за периода от 1999 г. насам, когато Валентин Захариев е бил в ръководството.

"За мен определено ръководството винаги е имало участие в източването на комбината. Обикновеният работник не може да свърши такова нещо", убеден е Павлов.

В коментарите за задържаните вчера се включи и лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който обяви, че синдикатът му е представил сигнали за злоупотреби в "Кремиковци" за над 92 млн. лв. А самият Александър Томов е раздал доста апетитни обекти на Дамбовци.

Александър Томов, бивш изп. директор на "Кремиковци": Извадих Алексей Петров от кабинета му в завода

- Г-н Томов, твърди се, че вие сте основният свидетел на прокуратурата в операция "Октопод". Вярно ли е?

- Не мога да коментирам нищо, което е свързано със следствието.

- Говори се, че вие сте дали сигнала на прокуратурата.

- Не мога да коментирам такива неща. Ходил съм многократно в прокуратурата и съм казал, каквото имам по въпроса.

- А за фирма "Екометалинженеринг" какво ще ни кажете?

- Следствието не е завършило и по никакъв начин не искам да го затруднявам.

- Все пак тя е работила в комбината по времето, когато бяхте изпълнителен директор?

- Е, аз съм бил 4 месеца в "Кремиковци", а те са работили повече от 10 г. Но предполагам, че това едва ли е основната цел на обвинението.

- Все пак по ваше време имахте ли данни, че са източвали завода?

- Всичко, което съм казал, е публикувано многократно. Аз водя тази битка вече втора година, прекалено много неприятности са ми създали част от хората, които сега са арестувани. И вярвам, че прокуратурата, следствието и МВР са на прав път и че все пак има сили, които искат да разбият тази мафия.

- Вие опитахте ли се да ги отстраните?

- Аз премахнах охраната на "Кремиковци", което беше централен проблем и ми създаде неприятности и заплахи. И извадих Алексей Петров от неговия кабинет в "Кремиковци". Това показва какво съм правил.

- "Екометалинженеринг" с охраната ли беше свързана?

- Трябва да се говори в посока на името, което споменах по-рано. Охраната правеше неща, които са недопустими. Информирах Прамод Митал. Получих съгласие за отстраняването им и действах. След като направих всичко това, последва страшна кампания срещу мене.

Алексей Петров - Таен офицер, лоялен гражданин

"В системата на МВР постъпих още след VIII клас. Приличам ли ви на мутра? Все пак такива груби черти нямам, надявам се..." Тези думи каза пред "Труд" Алексей Петров на 29 март 2008 г. Два дни по-рано всички медии съобщиха, че Петров от 8 години е бил МВР офицер на прикритие и секретен сътрудник на ДАНС, служил вярно и получавал награди. Дори и майка му научила за това от телевизията. По-късно за издаването на тази тайна бе обвинен подалият оставка вътрешен министър Румен Петков, но съдът го оправда.

Ученик в Средното милиционерско училище в Пазарджик, каратист, бивша барета от спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), агент на Шесто управление на ДС - отдел "Терор", бизнесмен и шеф на Съюза за стопанска инициатива на гражданите (ССИГ), доктор на икономическите науки и преподавател в УНСС, член на Надзорния съвет на НОИ, съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов... Това са част от ролите, в които Алексей Петров се появява в новините. Една от последните от тях бе през есента на м. г., когато в качеството си на "лоялен гражданин" предаде на премиера Бойко Борисов изгубения от предшественика му Сергей Станишев секретен доклад на ДАНС с имена на корумпирани министри.

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в тетевенското село Бабинци. Местните хора го наричат помашко, то се намира високо в Стара планина и от него Тетевен се вижда като на длан. Съвсем малък Алексей напуска родния си край, за да служи. По-късно той често ще повтаря, че възприема работата в МВР, ДАНС и в други държавни структури като свое гражданско задължение.

Неговият звезден миг като барета е през късната есен на 1985 г. Тогава Петров и колегите му Свилен Свиленов и Петър Руневски залавят германския терорист Зорге, член на "Баадер Майнхоф". Арестът на терориста става на Централна гара без пушка да пукне, а хората по перона мислят, че се снима филм.

Петров и премиерът Бойко Борисов се запознават през 1983 г. в спортна зала на тренировки по карате. Били са многократно съперници, ръководили са конкурентните клубове "Атлас" и "Нешев", а по-късно "Левски-Спартак" и "Ипон".

"Помежду ни е имало само спортна злоба", казва Алексей на всички, които от години говорят за разрив и конфликти между двамата. В началото на 90-те години Бойко Борисов, Алексей Петров и Румен Николов-Пашата (също бивша барета, а по-късно бос от СИК - б. р.) регистрират фирмата "Будоинвест". Когато през 2001 г. Борисов става главен секретар на МВР, му се налага да обяснява, че фирмата е била създадена за подпомагане на карате спорта и не е работила дори един ден.

През март 1997 г. бомба избухва под джипа на Цветелина Бориславова. Приятелката на Борисов е ранена. Години по-късно жълтите вестници свързват Алексей Петров с атентата. Борисов реагира на подобни писания с добре познатите "шменти-капели".

На 15 август 2002 г. неизвестни откриха огън по Алексей Петров на излизане от басейн "Спартак". Той бе надупчен с куршуми в гърдите и в крака. Оцеля от покушението, но не и от десетките публикации, свързващи името му с подземния свят. Тогава се заговори, че изстрелите са имали за цел не да убият Петров, а да попречат на кандидатурата му за шеф на тогавашната НСБОП. Дори и името на Борисов бе свързвано с атентата.

Стрелците по Петров и досега не са открити въпреки шумно рекламираното разкриване на т. нар. фабрика за убийства. МВР залови няколко бивши барети, разкри техен таен склад с боеприпаси в Софийско, а сагата завърши в Районния съд по дело за незаконно оръжие.

Приятелството на Алексей Петров с бившия главен прокурор Никола Филчев също бе тема за скандали. Противниците на Филчев го обвиняваха във всички смъртни грехове и сочеха Петров за негова маша, изпълнител на пъклените му замисли. Самият Петров обясняваше, че се е запознал с главния прокурор и е бил на срещи при него като шеф на ССИГ. Добавяше с насмешка, че никога не е имал прякор Трактора, а прозвището е измислено в "разследванията" на Едвин Сугарев.

Петров бе обвиняван и за това, че през 2002 г. е взел подкупи за висши полицаи и магистрати (различни суми, между 3 и 5 млн. долара - б. р.), за да организира бягството на сръбския мафиот Сретен Йоцич преди екстрадирането му в Холандия. При главсекът Бойко Борисов сърбинът бе качен успешно на самолет за Амстердам, охраняван зорко от същите барети, за които по-късно се твърдеше, че по план трябвало да го пуснат по пътя между затвора и летището.

Петров бе "осветен" през 2008 г., след като стана ясно, че той е организирал среща между дупнишките Братя Галеви и министър Румен Петков. За да бъде запазен, Петров бе назначен в ДАНС. Вместо това започнаха да му приписват всички последвали скандали в агенцията: спирането на сайта "Опасните" и побоят над журналиста Огнян Стефанов, изгонването на заместник-шефа Иван Драшков и разкритията за брат му, подслушването на журналисти по разработката "Галерия", зачеването на РЗС. Та чак до изчезването и появата на секретния доклад за корумпираните министри от тройната коалиция. За който вече се води разследване срещу бившия премиер Сергей Станишев.

Тези дни майка му ще научи от телевизията и за една от последните роли на своя син - като бос на организирана престъпна група.

Бившият съветник в ДАНС преди месеци в интервю пред "Труд": Аз смятам да бъда опонент на Борисов.

Ние с него сме били неведнъж опоненти - в спорта например, в трудни моменти сме си помагали - аз на него повече, той на мен по-малко. Това, което най-напред бих му казал, е: "Бойко, ако аз съм на твое място, най-напред бих свалил до европейски нива лихвите по кредитите. Не може в България да има 10,5% лихва по кредитите, при условие че печалбата е 7-8 на сто. Докато бях в ДАНС, се ориентирах кои са корумпирани на върха на властта. Само не ме питайте за броя им, че ако ви кажа - има 10 бивши министри в доклада! - може да се уплашите. Всеки сдобил се с власт през последните 20 години се е корумпирал. Знам имена на сценаристи, актьори и режисьори в политически сценарии. Ще ги назова публично, ако комисията за контрол на ДАНС не вземе мерки и не сезира компетентните органи за това, което ще споделя пред нея."

Братята, които ядат автомобили

С Пламен Стоянов (44 г.) се запознах през лятото на миналата година. Директно се натресох в офиса на фирма "Екометал инженеринг" в Кремиковци. Натам ме отвя обаждане в редакцията. "Елате да видите как чудовище яде стари автомобили, обади се авер, луд на тема опазване на околната среда. Няма такава машина на Балканския полуостров." Бре!

Попадам в много подходящ момент. Шефът Пламен Стоянов и по-малкият му брат Йордан провеждат съвещание. Тук са икономическият директор Владимир Николов, мениджърите по отделните проекти, адвокат Сашо Чобанов, юридически съветник. Проститутки не виждам.

Виждам на площадката пред офиса огромна като пететажна кооперация машина. Нарича се шредер. Налапва стари автомобили. Разделя металите, пластмасите. Крайният и най-ценният продукт е суровина за металургичните комбинати. Машината е последно поколение на немския концерн "Метсо Линдеман". "Мерцедесът на шредерите", обяснява Владимир Николов. "Наистина е единствена на Балканския полуостров", потвърждава Пламен Стоянов.

Повеждат ме към второто чудо на фирмата - два завода за преработка на бяла и черна техника и на стари автомобилни гуми. Италиански специалисти от световноизвестната фирма ТРА монтират невиждани за нашите ширини поточни линии. "Те ще създават изходен материал, но най-важното - ще чистят природата. Хората трябва да се научат да не изхвърлят ненужния хладилник в контейнерите за смет", уточнява Пламен Стоянов. Икономическият директор за първи път демонстрира пред журналист как ще действат компонентите на завода. А двамата братя са тръгнали от събиране на скрап през 90-те.

Могъщата "Екометал инженеринг" влага милиони, за да превърне гара Яна в... Ротердам. Пламен Стоянов излага ясна философия. "Защо тировете да мърсят Европа. Защо тонове стоки ще отиват до Ротердам и оттам ще се връщат назад към европейските пазари. Нещо повече: идеята е да пресрещаме тежките камиони, прехвърляме товарите на вагони, влаковете, къде по-чисти от тировете, поемат на запад." Проектът за транспортния възел вече се изпълнява.

Отказвам да ме водят на... връх Мургаш. Там "Екометал инженеринг" е купила 8 хиляда декара. Ще строи парк за електричество от генератори и слънчеви батерии. Проектът е готов, одобрен от институциите. Машините са в България. Монтажът започва през пролетта.

На тема опазване на околната среда Пламен Стоянов може да ти говори с часове, с позоваване на стандарти и международни конвенции. Стигнал е дотам, че е внесъл сто и десет контейнера, които поглъщат стари бутилки и кенове. Докато машината ги сортира в търбуха си, за да заминат после за преработка, пее. Светка, мига закачливо. Накрая пуска стотинки. Монтажът на екологичните устройства, при това красиви и удобни, започва тези дни в "Красна поляна". "Изключително отворен кмет, уточнява Владимир Николов. Така ще приучим и децата да събират стари бутилки. Един ден стотинки, утре пак. Ето ти я кока-колата или сандвичът. Да не говорим за природата."

По стените в офиса висят десетки и десетки грамоти, сертификати, награди и договори за съвместни дейности с най-могъщите фирми в света. "Екометал инженеринг" е известна повече в странство, отколкото у нас. Един от транспортните проекти е с "Проктър и Гембъл". Установени контакти, парафирани договори.

Пламен Стоянов е роден в Кремиковци, живее в Кремиковци. Женен с две деца. Така обича района, че не иска да се мести. Готов е научно да докаже, че въздухът в Кремиковци е по-чист от Княжево, понеже Софийското поле завихря, теченията заобикалят Витоша, ала над Черния кос по-влажния въздух смъква мръсотията на земята.

Брат му Йордан, семеен, две деца, е луд на тема коне. Гледа екзотични животни. Издава сп. "Езда". Катери върхове, обича Тибет. Обича да води семейството си на традиционния фолклорен празник в Жеравна. Купил е четири национални носии. Ще ги видите всяко лято на традиционната среща. Няма пропуск!

Дали всичко това е сенчест бизнес? Да влезе съдът.

Димитър ШУМНАЛИЕВ

Владимир Николов, икономически директор:"Кремиковци" дължи пари на "Екометал"

Глупост е твърдението, че "Екометал инженеринг" е участвала в източването на "Кремиковци". Това каза пред "Труд" икономическият директор на фирмата Владимир Николов. По думите му металургичният комбинат дължи на "Екометал" 23 млн. лв. Фирмата е доставяла суровини с цени 15% по-ниски от пазарните.

От 3 години "Делойт" ни прави одит, цялото ни счетоводство е публична информация, няма нищо за криене, заяви иконимическият директор.

Николов каза, че полицията е запечатала офиса на фирмата и е иззела цялата документация, без да е направила опис.

Кристина Патрашкова: Акцията срещу Алексей не е ли срещу премиера?

- Кристина, във вашия вестник "Галерия" вие прогнозирахте, че се готви арест за Алексей Петров. Откъде имахте тази информация?

- Лично от него. Алексей Петров е човек, дълго време е работил в службите, има хора в тях и беше получил информация, че има дело в ГДБОП и целта е да му бъдат вменени какви ли не вини. Вестникът ни разполага и с жалба от адвоката на Даниел Димитров-Релето, адвокат Йордан Киров, до председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. В нея се казва, че Релето е бил притискан, дори насилствено, в ГДБОП, за да каже, че Алексей Петров е поръчвал дори и убийство. Очевидно срещу него се е провеждала акция, за която той е бил наясно. Но ако се е чувствал гузен, Алексей Петров нямаше никакъв проблем да изчезне, да се скрие и да не бъде задържан.

- А вие допускахте ли, че 10 години той е бил тартор на престъпна група?

- Доколкото го познавам, той не ми прилича на човек, който се занимава с проститутки на Орлов мост или с източването на "Кремиковци". В какво точно го обвиняват? Изредени са куп обвинения, които, ако се окаже, че сега задържаните са ги извършвали, значи ние приключваме с престъпността в България. Доскоро Алексей Петров беше един от най-важните агенти под прикритие, 30 години е бил държавен служител - човек, внедрен от държавата в мафията. И сега трябва да се отговори на въпроса: кога неговите действия са били изпълнение на поръчка и дали той някога е правил нещо за лично облагодетелстване. И още нещо. Струва ми се, че в поведението на министър Цветан Цветанов, така шумно акламирано, има разчистване на лични сметки. Да не забравяме, че съпругата на Цветанов работи в ДАНС и е възможно съществуването на конфликт на интереси. Алексей Петров говори пред комисията на Костов в парламента. Изнесе данни за нередни неща, вършени от служители, които и в момента са висши служители в ДАНС. Става дума за аферата "Цирконий", за незаконно одържавяване и продажба на 10 тона цирконий по една твърде съмнителна схема на американците.

- Чувала съм, че Петров е създал паралелна структура в държавата.

- Това е една от многото легенди около него заради многото роли, които е изпълнявал.

- Имам усещането, че Борисов не е особено щастлив от тази акция.

- Двамата с Алексей са свързани отдавна. Били са съотборници в каратето, имали са обща фирма. И досега се чуват, дори се виждат. И може да прозвучи парадоксално, но акцията срещу Алексей Петров не е ли акция на МВР срещу премиера?

Валерия ВЕЛЕВА

"ОКТОПОД" - ВСИЧКО ЗА НОВАТА ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА, ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА "НАГЛИТЕ"

 


Сходни връзки

ОКТОПОД засмука Алексей Петров, братя и стриптийзьорки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди