изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:07 EEST
Прокуратурата проверява три университета    
Ред и сигурност
В антикорупционната комисия на парламента са постъпили три все още непроверени сигнала за корупция в три висши учебни заведения – Югозападния университет „Неофит Рилски”, УНСС и Стопанската академия в Свищов.


Това съобщи коментира министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов на заседание на комисията, предаде БГНЕС.

Нарушенията са различни – от злоупотреби с обществени поръчки до нарушения при провеждане на изпити, вписване на оценките на протоколите, незаконно обогатяване на служителите на ВУЗ-вете и преподаватели и др.
„Тези три примера са в полезрението на министерството”, посочи Игнатов и уточни, че вече е провел разговори с главния прокурор Борис Велчев и прокуратурата е започнала проверки във висшите училища.

По отношение на ситуацията в Академията в Свищов, където неотдавна започна проверка срещу ректора Величко Адамов, Игнатов коментира: "Много ме питат за Свищов. Няма законодателен акт, който да ми позволява да сменя ректора.
Академията стана едва ли не емблема за разпада на висшето образование в България”.
Адамов е проверяван по повод информация, че е участвал в схема за пране на пари чрез офшорни фирми на братята Маргини, в която са замесени преподаватели. (Виж линка долу)

Министърът увери, че от комисията за борба с корупцията и МОМН ще насочат дейността си към разкриване на фалшивите дипломи и фалшиви ВУЗ-ове.
Той обаче призна, че темата за корупцията във висшите училища е много болезнена.
"Съществува проблем и с незаконното прехвърляне на студенти от чуждестранни университети. Наши студенти, които искат да продължат образованието си в български ВУЗ-ове трябва да заплащат по няколко хиляди лева, тъй като се смятат за чуждестранни. Най-често влизат с дарения, като за медицинските науки заплащат по 6 хил. лв за чужди студенти и 3 хил. лв за българи. Това също води до корупция, защото университетите създават търговски дружества около себе си, които се занимават с тези дарения", обясни Игнатов.

С новия закон за висшето образование министерството ще се опита да заложи на разграничение на академичната от финансово-стопанката дейност. За да се спре корупцията, според Игнатов, трябва да се въведе както текущо, така и външно оценяване.

Само във Великотърновската прокуратура обаче има 15 досъдебни производства, като две от тях са за дипломи за висше образование. Игнатов се оплака, че няма как да бъде противодействано на разкриването на нелегитимни университети. В същото време съществува опасност България да бъде осъдена за това, че не признава дипломите на други университети, които са легитимни извън страната. Има и друга категория – гаражни университети – като Киевски, Московски, които се регистрират като търговски дружества. Те дори не са филиали на истинските учебни заведения, които се намират в Русия. От комисията се ангажираха да подпомогнат законодателните промени. 

В момента у нас пък филиали на чужди университети се регистрират като фирми, подобно на центровете за езиково обучение. Тъй като не са акредитирани, издаваните от тях дипломи не се одобряват. dir.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата проверява три университета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди