изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:39 EEST
Ганди - ключов свидетел за "Октопода"    
Новини  “Подложиха ме на натиск. Искаха да ми вземат “Ла страда”. Това обяви вчера бизнесменът Пламен Тимев-Ганди (виж разговора с него долу). Оказа се, че той е ключов свидетел срещу Алексей Петров и още един от задържаните при акция “Октопод”.

Както писа вчера “Труд”, зад решетките заедно с бившия съветник в ДАНС са още братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, соченият като един от “Наглите” Антон Петров-Хамстера, преподавателят от УНСС адвокат Николай Велков, Марчело Джотолов - един от собствениците на “Такси-Ац-експрес” и “Такси-А-експрес”, както и Момчил Кръстев от “Лев корпорация”. Бившият шеф на икономическия отдел в някогашната Национална служба за сигурност Николай Начев само е бил привикан и пуснат след разпит.

Според МВР групата е участвала в изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, сутеньорство, наркотици, търговия с влияние и икономически престъпления - пране на пари, неплащане на данъци, източване на ДДС.

Общо петима души се оплакали от Петров и хората му, научи “Труд”. Сред тях са бившият шеф на “Кремиковци” Александър Томов (виж за него на стр. 13) и Пламен Тимев-Ганди, казаха от прокуратурата. Имената на другите трима бяха запазени в тайна. Едно от условията им да съдействат за разследването било засега да останат анонимни.

Ганди имал дълг не към Алексей Петров, а към дружеството “Дженерал лизинг”, в чието ръководство е юристът Николай Велков. Справка в системата ДАКСИ сочи, че от януари 2008 г. Велков притежава 50 процента от акционерното дружество “Арт център Ла страда”. Останалите дялове са на Мария Радославова Тимева, родена през 1926 г. Към април 2009 г. Велков е в борда на директорите на дружеството. Той има различни дялове от още 4 фирми, едно адвокатско дружество, участва в три сдружения. Справката за индиректно свързани с него лица включва над 750 души. Сред тях може да бъде срещнато дори името на лидера на ДСБ Иван Костов, но не и на Алексей Петров.

Според непотвърдена официално информация в писмо един от задържаните по акция “Наглите” - Даниел Димитров - Данчо Релето, се жалвал от полицейски тормоз . Релето е автокрадецът, който в началото на януари показа тайните гробове на двете жертви на бандата край с. Железница. Той твърдял в писмо, че в ГДБОП го карали насила да свидетелства, че Алексей Петров е поръчител на убийствата, но отказал.

Пламен Тимев: Да съм се жалвал от Алексей? Стига, бе!

- Г-н Тимев, чу се, че по ваша жалба антимафиотите подгонили “Октопода”. Така ли е?

- Какво?! По моя жалба да са подгонили “Октопода”? Боже мой! Нищо подобно. Ето какво - като си направиха полицаите арестите в сряда, дойдоха при мен и ми казаха: “Г-н Тимев, задържали сме Николай Велков, ваш кредитор на арт център “Ла страда” във връзка със закупуването на сградата, ремонтите и тъй нататък. Намерихме документи, за които той там... е правил големи неща през банката.” Така ми казаха. Това е всичко. И аз нищо не съм писал. Казах им само: “Да, познаваме се с Николай Велков. Имахме от него натиск. Опита се да ни изгони от “Ла страда”. По-точно - опита се чрез система от финансови операции да придобие “Ла страда”. И ние се съдим - това е.

- Но аз не разбрах: кой точно е г-н Велков, какви са вашите взаимоотношения?

- Той е преподавател по финанси в УНСС. Казваше, че е съветник на Алексей Петров, но дали е вярно, аз не знам. Взех от него кредит по реконструкцията, модернизацията и закупуването на “Ла страда”. Имам лизингов договор с него за обратно изкупуване, разбирате ли?

- Не съвсем. Вие дължите ли на Велков пари?

- Не му дължа на него. Дължа на лизинговата къща “Дженерал лизинг”. Но се оказа, че той е използвал моето закъснение, за да придобие сградата.

- Колко му дължите, ако не е тайна?

- Е, колко... Сериозни са сумите. Става дума за целия комплекс “Ла страда”. Той даваше кредити с 5 процента месечна лихва. И се опитваше така да ни обяви в ликвидация. С престъпна схема, нали разбирате.

- Откога е разправията ви за тия пари?

- От 2 г. И тия връзки, които се правят с “Октопода” от онзи ден, са спекулации. Аз сега жалби не съм подавал. И не знам дали ще подам. Нито пък съм ходил някъде на разпит. Но имаше натиск.

- Кой ви натискаше?

- Сега не спекулирайте да кажете, че Алексей Петров ме е натискал. Аз с Алексей Петров отношения нямам. Имам отношения с Николай Велков. И сега, понеже държавата си гони нещата, хората, които разследват, са видели, че аз имам с Николай Велков взаимоотношения и идват при мен. И ме питат за тях. Това е.

- Вас Алексей Петров посещавал ли ви е, плашил ли ви е?

- Не. Аз Алексей Петров не го познавам. Може Николай да го е водил веднъж при мен на руските вечери в “Ла страда”, но като не съм сигурен, не мога да кажа... Боже мой, кой ги измисля тия работи - че съм се бил жалвал от Алексей - стига, бе!

Анна ЗАРКОВА

Кой е Пламен Тимев

“Като се обръщам назад към живота си, не съжалявам за нищо. Влагал съм много пари в нещата, които обичам - театъра и футбола.” Така обича да казва бизнесменът Пламен Тимев-Ганди. По професия той е архитект, но още навремето ателиетата му се виждат тесни, а чертежите - скучни.

Преди 10 ноември 1989 г. Ганди става част от компанията на Живковия зет Иван Славков. А в началото на 90-те години се оказва милионер - арендатор на комплекс “Дюни” и обекти в Слънчев бряг и Златни пясъци, собственик на частния театър “Ла страда” и футболен бос. При него като телохранител работи покойният сикаджия Стоил Славов - бащата на Жоро Главата. В една от фирмите му по морето си изкарвал хляба и Митьо Очите. Имал е обща фирма с убитите братя от ВИС Васил и Георги Илиеви и твърди, че на Слави Трифонов е платил първия хонорар в живота му.

При социализма Ганди е съден за злоупотреба, а през 1990 г. - за издаване на чек без покритие. През 2007 г. бе задържан и прекара 2 седмици в ареста по обвинение за измама на турски бизнесмен, от когото взел 250 хил. евро за дострояването на хотел “Родна стряха”.

“Над мен чадър никога не е имало, затова съм лесна мишена за Темида”, казва Ганди.

Групата действала не от 10, а от 12 години

Престъпната група е започнала да действа през 1997 г. Това е версията, по която работи разследването. Веднага след арестите по “Октопод” е започнала и прокурорско-данъчна проверка на “Лев корпорация” АД (част от “Лев инс”). Твърди се, че оттам с чували са изнасяни дискове и документи.

Алексей Петров засега е обвинен като “участник в ръководството” на група за рекет (по чл. 321а от Наказателния кодекс). По това обвинение е поискано и постоянното му задържане от съда.

“Нямам информация при обиска в офисите на басейна “Спартак” да са открити незаконни подслушвателни устройства, досиета и др.” , каза вчера обвинител № 1 Борис Велчев. Отрече да е установена и връзка на Алексей Петров с отвличанията на “Наглите”. Свързващото звено между “Октопода” и “Наглите” е само Антон Петров-Хамстера.

От страна на ДАНС Алексей Петров е участвал в смесени екипи по няколко, но не много дела срещу организираната престъпност, каза още Велчев. “Там, където сме работили с него, нямаме основания да сме недоволни от работата му. Но едното няма нищо общо с другото”, добави обвинител № 1. Имаше предвид сегашния арест и обвинение.

В отговор на въпрос дали Петров е бил “лоялен”, заяви, че засега му е трудно да прави оценки. Но добави: “Г-н Петров, меко казано, има нееднозначна репутация. Но тогава беше известно, че е офицер под прикритие, който е трябвало да поддържа определена репутация, за да бъде внедрен в някои среди.”

Ако има данни срещу Алексей Петров по делото за убийството на прокурора Николай Колев, те ще бъдат проверени, каза още Велчев.

http://www.trud.bg

"ОКТОПОД" - ВСИЧКО ЗА НОВАТА ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА, ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА "НАГЛИТЕ"

 


Сходни връзки

Ганди - ключов свидетел за "Октопода" | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ганди - ключов свидетел за "Октопода"
Автор: Anonymous да 2010-02-12 @ 15:24 EET

Боже олигарсите не си знаят парите, дори не знаят колко тоя адвокат, който иска да му вземе собствеността му дължи. Затова ние обикновенит хора, като не се вдигаме на стачки като гърците ще си останем овце.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди