изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:54 EEST
Зам.-шефът на парламента Лъчезар Иванов скрил близо 100 000 лв.    
НовиниОт Сметната палата обявиха списък с всички, заемащи висши държавни длъжности, за които проверките на ежегодните декларации или уведомления, подадени през 2009 г., са приключили със заключение за несъответствие.

Зам.-председателят на парламента и шеф на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов е подал уведомление през 2009 г., но не е декларирал доходи в размер на 87 000 лв. от друга стопанска дейност и 11 520 лв. от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество. Това сочи доклад на Сметната палата, оповестен в петък.

В списъка на нередовните са 263-ма души, сред които депутати, кметове, следователи, съдии, министри, зам.-министри и др. Те не са декларирали доходи от друга стопанска дейност, придобити дялове и автомобили, както и покупки на парцели.

В списъка са бившия министър на външните работи Румяна Желева, която не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 15139 лв. от друга стопанска дейност.

Бившият министър на външните работи Ивайло Калфин е подал уведомление, но нe е декларирал доходи в размер на 5190 лв. от друга стопанска дейност и 5400 лв. от наем.

Бившият премиер Сергей Дмитриевич Станишев не е декларирал доходи в размер на 18 000 лв. от друга стопанска дейност.

Депутатът от ДПС Ариф Агуш е подал уведомление, но не е декларирал доходи в размер на 29 496 лв. от друга стопанска дейност.

Евродепутатът Илияна Йотова не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 58 415 лв. от друга стопанска дейност и 5196 лв. от наем. 

Лидерът на РЗС Яне Янев е подал уведомление, но не е декларирал придобиване чрез дарение от родител и покупка от съсобственик /дядо/ на 57,5 кв.м. ид.ч. от УПИ, ведно с 5/12 ид.ч. от масивна жил. сграда със застроена площ от 51 кв.м. в гр. Сандански.

Здравният министър д-р Божидар Нанев пък е подал встъпителна декларация, но не е декларирал дялово участие на съпругата в "Медико-диагностична лаборатория - Томовижън" ООД, гр. Варна и "Специализирана болница за активно лечение професор Темелков" ООД, гр. Варна.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров подал встъпителна декларация на 5 август 2009 г., но не е декларирал придобити през 2008 г. 1/2 ид.ч. от гори с площи от 103.7 дка, 113 дка и 117.53 дка, находящи се в с. Дивчовото, общ.Тетевен.

От Сметната палата уточниха, че всички нарушители са уведомени и са направени повторни проверки за окончателно изясняване на фактите. Законът дава право да правят промени в подадените от тях декларации само до 31 май на текущата година.

Списъкът с нарушителите ще бъде пратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и на председателя Държавната агенция “Национална сигурност”. 

Междувременно от здравното министерство коментираха, че шефът на ведомството д-р Нанев не е скрил дяловото участие на съпругата си в лечебни заведения. Той е декларирал дяловото й участие в Медико-диагностична лаборатория “Томовижън“ ООД – Варна и в Специализираната болница за активно лечение „Проф. Темелков” във Варна в декларацията си по съответния член от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, уточниха от МЗ.

Тя се попълва от всички заемащи публична длъжност при встъпването им на поста. Декларацията се съхранява в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в НС.

Нанев не бил посочил дяловото участие на жена си и пред Сметната палата, тъй като в декларацията по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, не било упоменато изрично, че тези данни се изискват и за свързани лица, каквато е съпругата.

Експремиерът Сергей Станишев пък уточни, че посочените 18 000 лв. представляват облагаем доход от предоставените ми като авторско възнаграждение екземпляри от книгата „Защото сме социалисти”, които бил "подарявал по различни поводи" . Сумата не била посочена поради технически пропуск при въвеждането на информацията. По-късно те били декларирани пред НАП в годишната данъчна декларация и бил платен дължимият данък за тях. 

“Не знаех, че освен в данъчното трябва да се попълни и в тази декларация, която е за имущественото състояние, и затова на по-късен етап приложих именно това, че съм забравил да ги напиша. Данъците съм си ги платил, така че нямам за какво да се притеснявам. Откъде да знам, че в имуществена декларация трябва да се декларират и пари? Тя има уведомителен характер, а пък аз съм си платил данъците, това е по-важното според мен”, коментира пред БЛИЦ д-р Лъчезар Иванов. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Зам.-шефът на парламента Лъчезар Иванов скрил близо 100 000 лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди