изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:33 EET
Трагедия! Спортист загина на Олимпиадата    
Новини
Грузински състезател по спускане със шейни умря след ужасяващ инцидент. Грузинският състезател по спускане със шейни Нодар Кумариташвили загина след ужасяващ инцидент по време на тренировката на олимпийския улей в Уистлър.


Той е загубил контрол над шейната си на 16-ия и последен вираж на трасето, което е довело до изхвърлянето му извън борда на виража и удар в колона със скорост около 145 км/ч.

Шестата тренировъчна сесията на състезателите по спускане със шейни бе незабавно прекъсната, а Кумариташвили е бил откаран в болница с хеликоптер.

Въпреки опитите си, лекарите не са успели да спасят живота на грузинеца. Организаторите на Олимпиадата във Ванкувър са пред дилемата дали да бъдат проведени първите стартове в дисциплината, които по програма са в събота.

В четвъртък от Световната федерация по спускане със шейни обявиха, че скоростта на улея трябва да бъде намалена. Австриецът Мануел Пфистер записа 154 км/ч, което е най-високата скорост отчитана в този спорт.

Дори и най-добрите състезатели в света твърдят, че трасето е ужасяващо. В първия ден на тренировките двукратният олимпийски шампион Армин Цьогелер се обърна и премина с каменно лице покрай чакащите журналисти.

Американският ветеран Тони Беншуф, четвърти от олимпийските игри в Торино, нарани крака си при удар в стената на улея. Румънката Виолета Стаматурару за кратко бе в безсъзнание след преобръщане на тренировка.

И българските състезатели в шейните Петър Илиев и Иван Папукчиев се оплакаха от опасното трасе. Илиев дори имаше леко нараняване, след като падна от шейната при едно от тренировъчните си спускания.

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обяви, че управляваната от него организация е потресена от случилото се с грузинския състезател. Той допълни, че е изказал съболезнованията си в разговор с президента на Грузия, а от делегацията на страната не са решили все още дали ще останат на олимпийските игри.

„Ние сме шокирани, не знаем какво да правим. Нямам представа, дали ще вземем участие в церемонията по откриването на олимпийските игри и дори дали ще участваме на Олимпиадата. Все още нямам информация как точно е умрял, но мога да ви кажа, че това трасе е много опасно”, заяви водачът на грузинската олимпийска делегация Иракли Джапаридзе./БЛИЦ

 


Сходни връзки

Трагедия! Спортист загина на Олимпиадата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди