изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:27 EET
5 големи грешки, които допускаме при отслабване    
Здраве Близо един милион души в България с наднормено тегло правят всичко възможно да отслабнат, но не могат. Къде грешат?

Спазвате диети, но не отслабвате? Спортувате редовно, но мускулите ви си остават отпуснати?

За теглото отговаря метаболизмът, по-просто казано, обмяната на веществата. Ако сте над 30 години и подобни проблеми са ви познати, тогава тази статия е специално за вас. Много жени именно след като навършат 30 се оплакват, че всички усилия да се придържат към правилата на здравословния начин на живот (всекидневни упражнения и никакъв сладолед преди лягане) нямат ефект. И това е напълно обяснимо: ако като млади не сте имали някакви проблеми с фигурата и сте можели на воля да си хапвате тестени изделия и сладки нещица през нощта, ще бъде много трудно да отвикнете от това в зрелите си години.

Според изследване на Института по хранене, обмяната на веществата намалява средно с 5% на всеки 10 години. Ако при ходене 30 минути пеша един 20-годишен мъж изгаря около 100 калории, то след 35 години е само 45 калории. И ако при това не се движите много, то тогава шест килограма годишно са ви гарантирани.

С напредването на годините мускулната маса намалява. И същото нещо се случва с метаболитните процеси - намалява броят на калориите, които организмът изгаря през деня, когато спите, седите или се разхождате. Теглото не намалява и тогава жените започват да прибягват до луди диети, изтощават се в спортните зали, изтезават се с хапчета. Всичко това само ще влоши състоянието на организма и няма да подобри фигурата. Но не изпадайте в паника предварително.

Не забравяйте, че всички процеси в организма се влияят от много фактори. А повечето от тях зависят от нас: от нашата храна, начина ни на живот като цяло и от емоционалната ни нагласа. Има специални техники, които влияят върху обмяната на веществата и действително помагат за понижаване на теглото. Опитайте се да избегнете най-често срещаните грешки и ще се убедите, че процесите на метаболизма могат да бъдат подобрени.

Не се съобразявате с общото си тегло
|
Обикновено кантарчето показва общото тегло. То не може да определи какъв процент от теглото се пада на костите, колко тежат мускулите и колко - телесните мазнини. При жени с нормално тегло може да се окаже, че имат прекалено количество мазнини и незначителен процент на мускулите и обратно. Освен това необходимо е да имате предвид следното: колкото по-малка е масата на мускулите, толкова по-малко калории е в състояние да изгори организмът ви за определено време.

Организмът на човек, който тежи около 60 кг и при който 25% от общата му тегло е мастна тъкан, изгаря 200 калории на ден. А ако мастната тъкан достига до 40% (типично съотношение на мускулна маса и телесни мазнини в средна възраст), изгаря половината от калориите при същото натоварване.

Какво да правим?

Като начало се консултирайте със специалисти - диетолог и ендокринолог, които ще ви помогнат да определите състава на тялото ви и, съответно, процента на мазнините в него. Ултразвуковият метод се извършва с помощта на специална апаратура, подобна на тази, която сте виждали в лекарските кабинети при изследване на УЗИ. Ултразвуковите вълни сканират слоя подкожна мазнина на няколко места по тялото, а данните от дебелината на мазнините се използват за изчисляване на общото съдържание на мазнини в организма ви.

Методът на инфрачервеното облъчване се основава на свойството на тъканите да пречупват по различен начин светлината, в зависимост от техния състав и плътност. Към тялото се прикрепят датчици с миниатюрни източници на инфрачервени лъчи, а след обработване на данните от компютъра почти веднага ще може да получите резултата от изследването. Този метод е бърз и удобен, но не е напълно точен.

Денят започва без закуска

Хората са разделени на такива, които не могат да гледат сутринта храна, и такива, които не могат без закуска. Ако човек се засища добре през нощта, разбираемо е защо не е гладен сутрин. А някои привърженици на строгите диети смятат, че трябва да се ограничат в храненето още от сутринта.

Междувременно пренебрегването на закуската води до доста неприятни последици, свързани с метаболитни нарушения. Ясно е, че сутрин, когато организмът все още не е напълно буден, е лесно да се откажете от храната, защото не чувствате особен апетит, но през деня със сигурност ще съжалявате за това, тъй като ще огладнеете много и ще наваксате пропуснатото с лихвите. Но храната се усвоява по-интензивно именно преди обяд. За да си осигурите запаси от енергия още от сутринта, трябва да задействате процеса на обмяната на веществата, т.е. да закусите.

Какво да правим?

Закусвайте пълноценно. Учените отдавна са убедени: най-ефикасният начин да се поддържа активната обмяна на веществата е чрез редовна и умерено плътна закуска. Закуската и обядът трябва да съставляват 75% от дневния хранителен прием. В противен случай всичко, което ядем в следобедните часове, ще отиде в мастните депа - игнорирайки закуската, не сте стартирали на пълни обороти процесите на метаболизма.

Подлагате се на жестоки диети

При драстично намаляване на количеството на калориите, неизбежно възниква постоянно чувство на глад, което е трудно и почти невъзможно да се заглуши. Този метод на отслабване изтощава нервната система, подкопава здравето: липсата на калории може да доведе до главоболие и болки в мускулите, отпадналост, анемия и дори влошаване на сърдечната дейност. Диетата, съставляваща не повече от 900 ккал на ден, води до изтощаване на мускулната тъкан, а и не само че не повишава метаболизма, но дори и води до снижаването му.

Какво да правим?

Придържайте се към диета, при която количеството калории, приемани за един ден, да са около 1200 до 1500 - така ще можете да поддържате добра физическа форма. И ще сте сигурни, че 90% от загубеното тегло ще бъде само мастна тъкан. Каквато и диета да решите да спазвате, не забравяйте, че тя трябва да бъде непременно балансирана, т.е. да включва зърнени култури, сложни въглехидрати, зеленчуци, плодове, млечни продукти и задължително протеини (например птиче месо - пиле или пуйка, риба, постно говеждо). Аминокиселините и микроелементите, съдържащи се в протеиновите продукти, помагат за поддържане и укрепване на чистата мускулна маса през цялото време, докато спазвате диетата, т.е. ще ограничите в мярка броя на приетите калории. Освен това “мускулния фонд” при обща загуба на тегло защитават и млечните продукти - обезмаслено или с ниско съдържание на мазнини (1-1,5%).

Монотонни тренировки

Ако за разходка винаги избирате един и същ маршрут или плувате в басейна винаги с една и съща скорост, мускулите ви в крайна сметка ще се адаптират към такъв режим и ще изгарят по-малко калории, отколкото преди. Необходимо е да се определи моментът на преминаване към по-тежко натоварване. Неговите признаци са: не се изпотявате толкова, колкото преди, по-малко се уморявате, отново сте започнали да напълнявате, макар че продължавате да спазвате диета и правите физически упражнения.

Какво да правим?

Променете маршрута и скоростта. Започнете да тичате или ходите по-бързо, а в басейна плувайте по-дълго и т.н. Някакви нови впечатления и усещания, плюс малко по-високо натоварване ще помогнат за укрепване на мускулния ви тонус. В този случай не е нужно да поставяте рекорди. Ако сте свикнали да ходите много пеша, в някакъв интервал променете скоростта за 20-30 секунди, ходете по-бързо, а след това се върнете обратно към обичайното си темпо. Няколко минути по-късно повторете същото нещо. Започнете с по-малки натоварвания: 2-3 скоростни отсечки по време на разходката. Постепенно увеличавайте продължителността на интервалите от време и количеството им.

Не се натоварвате физически

Ако водите заседнал начин на живот, мускулната маса неизбежно намалява, например след 30 години жени, които не спортуват, могат да загубят до 4,5 килограма мускулна маса годишно. Освен това степента на натоварване зависи от целта, която сте си поставили самите вие. За да поддържате сърдечносъдовата си система в норма, нужен ви е определен минимум физическа активност: разходки, колоездене, плуване, танци. Но за да предотвратите не само загубата на мускулна маса, а също и да укрепите мускулите си, се нуждаете от редовни, доста интензивни тренировки. Укрепването на мускулите е съпроводено от сложни процеси в организма, по време на които се активира метаболизмът и се изгарят повече калории.

Какво да правим?

Дори ако отделяте за спортна тренировка само 20 минути 2 пъти седмично, вие имате реален шанс да отслабнете за три месеца до 3 кг. Нивото на метаболизма ще се увеличи. А за укрепване на мускулите минималната физическа активност е от 40 до 60 минути на седмица. Посещавайте спортни зали или фитнес клубове. Ако не разполагате с достатъчно време, правете го вкъщи. Купете си гири, обръч, въже - упражненията с тежести са необходими за укрепване на мускулите. Ако никога не сте се занимавали със силови упражнения, консултирайте се със специалист. Той ще ви помогне да подберете комплекс от упражнения, ще ви информира за техниките за безопасност.

Когато свикнете със силовите упражнения, трябва да увеличите натоварването постепенно

http://blitz.bg

Забравете Виаграта! Звуковите вълни са новият „начин“..

БРАЗИЛСКА ДИЕТА

Шестте най-популярни диети на 21-ви век

Уникалният сутиен WineRack Bra, който се пълни с вино

30 тайни на дълголетието: сутрешен секс, чай, салса и...

Кафето намалява опасността от рак на простатата

Лечението с ултразвук премахва стриите

Най-безопасната диета на манекенките

Израелски бедуини патентоваха народно средство против диабет

 


Сходни връзки

5 големи грешки, които допускаме при отслабване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди