изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:20 EET
Влакова катастрофа в Белгия отне живота на 20 души    
Новини

Най-малко 20 души загинаха при катастрофа на два пътнически влака край Брюксел, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА. Катастрофата е станала до град Хале, намиращ се 15 км югозападно от столицата на Белгия. Някои от ранените, чийто брой се уточнява, са откарани в болници, други получават първа помощ в близкия спортен комплекс, съобщава АП.



Влакова катастрофа в Белгия отне живота на 20 души
© Reuters  

 

Двата влака са се сблъскали челно малко преди 08,30 часа на изхода на гарата в
Хале в посока към Брюксел. Единият от влаковете пътувал от Льовен за Брен-льо-Конт, а другият - от Киеврен за Лиеж, информира Франс прес.

Засега не са известни причините за катастрофата, станала в условията на лоша видимост и обледеняване поради силния снеговалеж. По предварителна информация тя била причинена от авария в системата за управление на влаковете, в резултат на което двете електрички, движещи се в насрещни направления, се
оказали на един коловоз, допълва ИТАР-ТАСС. Силата на удара била толкова голяма, че първите вагони се изправили и повредили електрическите кабели, разположени на три метра височина над релсите. Няколко вагона са дерайлирали, един се е преобърнал.

Железопътният трафик от Брюксел за Югозападна Белгия е прекъснат. Преустановено е и движението на международните скоростни влакове "Талис" и "Евростар", свързващи Брюксел с Париж и Лондон, информира БТА.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изрази съболезнования към белгийските власти: „Това е трагична злополука и изпращам най-искрени съболезнования до семействата на жертвите, а на ранените пожелавам по-бързо възстановяване. Моите мисли сега са с Белгия".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също изпрати съболезнования във връзка с днешната катастрофата. В телеграма до министър-председателя на Белгия Ив Льотерм, Барозу пише: „С дълбока тъга научих за трагичната злополука в Хале. От името на Европейската комисия и от мое име изпращам на вас, както и на семействата на жертвите, нашите най-искрени съболезнования и най-дълбоко съчувствие".

Европейската комисия предложи на Белгия всичката възможна помощ, която би могла да окаже във връзка с катастрофата, добави по-късно

говорител на комисията.

http://www.dariknews.bg


 


Сходни връзки

Влакова катастрофа в Белгия отне живота на 20 души | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди