изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:06 EEST
СКАНДАЛНИ ЗAМЕНКИ И В ДОБРИЧКО    
Новини

Четири хиляди декара горски площи в района на ловното стопанство "Балчик" са били заменени за гори във вътрешността на страната. Горите до Балчик са били оценени най-много за 15-16 лева за кв. м. Това e казала пред журналисти директор на ловното стопанство Калинка Тодорова, цитирана от БТА. По думите й едва ли в района може да се купи земя за по-малко от 100 - 150 евро за квадратен метър. Тодорова е показала бивша горска площ до самия морски бряг, който е бил оценен за 16 лв. кв. метър, а само промяната на статута е струвала на новите собственици 15 лв. за декар.



Промяната на статута е станала през 2008 година с решение на МС, но новите собственици все още не са платила таксата. Това вече е строителен терен, който струва по 31 лева на кв. м, "което е просто мечта", е коментирала Тодорова. Новият собственик на терена, който попада в зоната "Натура 2000", е "Ол Сийз пропърти " ООД, съобщиха от ловното стопанство.  Въпреки това, фирмата е получила разрешение от Министерски съвет за смяна на предназначението на горите, добави Дарик.
От горското стопанство-Старо Оряхово показаха горска местност, заменена през 2008 година, като независимите оценители тогава са определили цената за квадратен метър да е 7-8 лева. Заменени са 707 дка до морето, а сделката е сключена с "Мадара Бяла Норд" АД, която БНТ свърза с Димитър Борисов - сред собствениците на "Титан". В района до село Свети Никола са били заменени 167 декара държавна гора за 186 декара частни гори в района на Троянския балкан. Оценката за квадратен метър е 8 лева при реални пазарни цени от 100-150 евро за района на Балчик. Пред медиите местните жители са сигнализирали, че собствениците на "Русалка“ АД семейство Баневи са ограничили свободния достъп до плажа. От Изпълнителна агенция по горите са уверили, че са предприели всички необходими мерки и допълниха, че сигналите са отнесени до прокуратурата. За заменката пръв алармира миналото лято Мирослав Найденов - тогава експерт от ГЕРБ. Найденов обяви, че тогавашният областен управител на Добричка област от квотата на ДПС Ердинч Хаджиев е дал 300 дка земя от първа линия на собствениците на "Русалка" - семейство Баневи. По-късно Николай и Евгения Баневи заявиха, че сделката е била направена по правилата.
Проверката на заменките бе инициирана от ГЕРБ и  Изпълнителната агенция на горите и бе с участието на журналисти, за да се покажат някои от заменките по Черноморието, извършени от предишното правителство, включително и на територията на Добричка област.

Странно, но за участие във въпросната обиколка не бяха поканени журналисти от региона, а варненски и столични колеги. Това от своя страна поставя въпроса дали варненски и столични журналисти по-добре познават ситуацията в региона ни или властимащите се сещат за медиите тук само когато наближат избори.

 


Сходни връзки

СКАНДАЛНИ ЗAМЕНКИ И В ДОБРИЧКО | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СКАНДАЛНИ ЗAМЕНКИ И В ДОБРИЧКО
Автор: Anonymous да 2010-03-01 @ 22:29 EET
то да е само това и този е герои ще сме вие там от София трябва да докарате баретите защото каквато я вършат тук  никаде го нема  и да въведете вечерен час а ареста трябва да го разширете  или да ги арестувате в публичните им домове все пак  ЩЕ СА /ВИП/гости  ха ха ха !
СКАНДАЛНИ ЗAМЕНКИ И В ДОБРИЧКО
Автор: Anonymous да 2010-03-01 @ 22:31 EET
господа журналисти не се сърдете просто радвайте се защото  ония от София вече не вярват на никого тук  те знаят всичкоооооооооо!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди