изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:41 EEST
НАВОДНЕНИЕ    
Новини

Къщи и дворове в каварненско бяха залети. Пожарникари и служители на Гражданска защита отводняваха изби в Камен бряг.Топенето на снега и дъждът заляха републикански пътища



Пожарникари от Каварна и служители от “Гражданска защита” – Добрич, отводняваха днес къщи в село Камен бряг. Водата от снеготопенето и падналият дъжд наводни избените помещения на десет къщи и  дворовете им, похаби зимнина, отнесе посеви.

Бедствието в селото е от петък, когато водата заля седем къщи в селото, каза кметицата Добринка Ялнъзова. Същият ден пожарникари от Каварна и собственици на къщи, които разполагат с електрически помпи,  пресушиха мазите, но снощният дъжд отново ги напълни, има и три нови наводнени жилища, добави тя.

В селото живеят предимно възрастни хора и Ялнъзова е единственият млад човек, който държи постоянна връзка със старите хора, а и те не могат без нея. И при земетресение, и при наводнение те първо към нея се обръщат, а и тя не ги оставя в беда. Затова те и сега търпеливо чакат  пожарната да спре пред дома им, огнеборците да разгънат маркучите и да включат машинките. Лошото е, че калните порои заливат улиците и дворовете и няма канавки, които да отведат водата, обяснява кметицата. Проблемът с наводненията в Камен бряг не е нов, но през тази година той се е задълбочил след шосирането на новите улици, когато много от жилищата останали в ниското.

Докато пожарникарите отводняваха поредната изби, пристигна автомобил на “Гражданска защита” – Добрич, с две моторни помпи и Добринка Ялнъзова веднага ги заведе при пострадалите стопани. В същото време стана ясно, че от Каварна е тръгнал за Камен бряг багер за прокопаване на отводнителни канавки по наводнените улици.

От общината заявиха, че сигнал за наводнена къща и селскостопански дворове са постъпили и от село Селце. От добавиха, че има опасност също и от наводняване в село Хаджи Димитър, където съществуващото сухо дере се пълни с вода от дъжда и топенето на снега. Нивото на водата се следи постоянно, съобщи Галя Великова - експерт по гражданска защита в община Каварна.

От Областно пътно управление /ОПУ/ заявиха, че частично залети са участъци от републикански пътища в районна на селата Одърци, Соколово и Батово. От сутринта вчера сняг заваля най-напред в Тервелско, като на места заради силния вятър се образували снегонавявания. От ОПУ - Добрич, апелират за съобразяване на скоростта с пътната обстановка и спазване правилата за движение.

От местното подразделение на НИМХ, съобщиха, че от неделя до вчера падналите количества дъжд са 19.5 л/кв. м. Дежурният заяви, че за вторник се очаква отново да завали дъжд. НДТ

Снимки: Димитър Апостолов

 


Сходни връзки

НАВОДНЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди