изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:08 EEST
ДПС губи мандат от вота в Турция, ГЕРБ нараства    
Новини
На днешното си заседание Централната избирателна комисия е изпълнила искането на Конституционния съд да преизчисли вота в 23 избирателни секции в Турция. Пред БНР говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че ДПС губи един мандат за сметка на ГЕРБ и съответно има промени в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати по места.


На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от Седми избирателен район–Габрово, Венцислав Василев Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото на Марияна Иванова Даракчиева от Синята коалиция от Седми многомандатен избирателен район.

„Единствено Конституционният съд може да реши и в неговите правомощия е да извърши персонални промени. Ако такива бъдат извършени, то естествено ЦИК ще се съобрази с това решение, но с днешната информация само предоставяме какво би било евентуално изменението в персоналния състав с оглед изрично дадени ни указания от страна на Конституционния съд”, каза Троянов.

Ако изборите в 23-те секции в Турция бъдат касирани, парламентарната група на ГЕРБ ще се увеличи на 117 души, а ДПС ще остане с 37 народни представители, обясни той. НС ще напусне вторият от листата на ДПС в Добрич Рушен Риза. Той влезе на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор беше обявен от Конституционния съд за незаконосъобразен преди няколко месеца. По същата причина тогава парламентът напусна и Венцислав Върбанов, който след евентуално преразпределение на мандатите също ще се върне, но най-вероятно като независим народен представител.

"Не ми се иска да говоря и дори да мисля за политически натиск над най-висшата институция на конституционното правосъдие и въобще на правовата държава, какъвто е Конституционният съд, но че има очевидна политическа полза за управлението от касирането на изборите в Турция веднъж и втори път, че като цяло е налице поредица от репресивни действия спрямо РЗС, ми се струва повече от безспорно", коментира пред "Фокус" депутатът Атанас Семов. „Последиците от това касиране на един единствен мандат някак си твърде директно, твърде пълноценно устройва ГЕРБ, тъй като в парламента влиза още един депутат от ГЕРБ и в същото време излиза един от най-активните депутати от опозицията”, коментира той. dir.bg
 


Сходни връзки

ДПС губи мандат от вота в Турция, ГЕРБ нараства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди