изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:56 EET
Анализатори: Гърция може да повлече България    
Икономика България и Румъния са най-изложени на опасност от кризата в Гърция, посочват анализатори на американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley), цитирани от агенция Блумбърг. Рискът идва от политиката на гръцките банки в тези пазари. Според "Морган Стенли" те ще се стремят да увеличат местните депозити с по-бързо темпо от кредитирането.

При екстремни ситуации банките биха могли да се въздържат от отпускане на нови кредити. Така и без това изпитващите трудности с достъпа до финансиране икономики в Централна и Източна Европа могат да изпаднат в тежка криза с кредитирането, която може да засегне възстановяването им, се казва в доклада на американската банкова група.

Анализаторите изтъкват, че България и Румъния, но в по-малка степен, са най-изложени на риск
Румънската Национална банка вече проверява риска от политиката на гръцките банки, съобщава информационният сайт HotNews.ro. Най-големите играчи там са Гръцката национална банка (National Bank of Greece), "И Еф Джи Юробанк" (EFG Eurobank) и "Алфа банк" (Alpha Bank).

Миналата седмица експерти на друга американска банка, "Ситигруп" (Citigroup), заявиха, че България е по-уязвима на опасността от разпространение на гръцката криза от нейните съседки Румъния или Турция, тъй като гръцки банки контролират 28% от пазара в страната.

Те изтъкнаха същите доводи, които посочва и "Морган Стенли", но отбелязаха, че все още няма данни за разпространението на такъв риск в региона и не виждат никакво напрежение на българските капиталови пазари.

Търговските връзки между Гърция и България, Турция и Румъния не са достатъчно здрави, за да имат значително отражение върху растежа на тези страни, посочват експертите.

Според тях България няма да бъде засегната, ако износът й към нейната съседка е до 2,5% от брутния й вътрешен продукт.

Гръцките чуждестранни инвестиции във всяка от тези страни са под 10%, което не е достатъчно, за да създаде голям риск от обединяването на икономическата активност в тези страни, заключават икономистите от "Ситигруп".

 


Сходни връзки

Анализатори: Гърция може да повлече България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди