изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:15 EET
КС обяви трима депутати за незаконни    
Политика

Конституционният съд обявява за незаконен избора на Мариана Даракчиева от листата на "Синята коалиция" в 7 МИР Габрово, Рушен  Мехмед Риза от листата на ДПС в 8 МИР Добрич и Атанас Марков Семов  от листата на РЗС в 23 МИР София. Това съобщиха от КС.
От съда посочват като причина незаконносъобразността на  проведените избори в 23  избирателни секции в Република Турция, в които са подадени 18  358 действителни гласа, които трябва да бъдат изключени от  базата на разпределение на гласовете, въз основа на която се  определят изборните резултати.



С това решение на КС ДПС ще се прости с 1 мандат, който ще бъде поет от ГЕРБ. Сините и РЗС ще претърпят само вътрешни прехвърляния на депутатите от една листа в друга, показват предварителните изчисления на ЦИК, направени вчера по препоръка на КС. Така групата на Доган ще остане с 37 депутати, а на ГЕРБ ще се увеличи на 117 души.
Народното събрание ще напусне вторият от листата на ДПС в Добрич Рушен Риза. Той влезе на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор беше обявен от Конституционния съд за незаконосъобразен преди няколко месеца.
В другите партии стават само вътрешнопартийни размествания на депутати от листите. На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от Седми избирателен район-Габрово. Венцислав Василев Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото на Марияна Даракчиева от Синята коалиция.
Върбанов беше принуден да напусне парламента след жалба на Синята коалиция до Конституционния съд за 26 непреброени гласа в Русе, които доведоха до избирането на Михаил Михайлов.
Искането за касиране на изборите в Турция от парламентарния вот от миналата година бе внесен в Конституционния съд чрез главния прокурор Борис Велчев от партията на Яне Янев Ред, законност и справедливост. КС отхвърля искането на главния прокурор, по сезиране от лидера на РЗС Яне  Янев, с  което се оспорва законността на избора на следните народни представители от ДПС, избрани по пропорционалната избирателна система в 41-то Народно събрание: Хасан Илияз Хаджихасан, Искра Димитрова Михайлова - Копарова, Тунджай Османов Наимов,  Бюрхан Илиязов Абазов,  Елин Елинов Андреев, Емил Кирилов Иванов, Лютви Ахмед Местан.
Конституционните съдии Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение по допустимостта на искането.

www.standartnews.com

 


Сходни връзки

КС обяви трима депутати за незаконни | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КС обяви трима депутати за незаконни
Автор: Anonymous да 2010-03-01 @ 22:55 EET
абе Българите да не би да са измрели че няма нито едно име !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди