изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:51 EEST
КС ВРЪЩА В. ВЪРБАНОВ В ПАРЛАМЕНТА    
Ред и сигурностДобрич остава с един депутат от ДПС. Партията ще обжалва решението на магистратите в Страсбург. Вчера стана ясно, че Конституционният съд /КС/ обяви за незаконен избора на Мариана Даракчиева от листата на "Синята коалиция" в 7 МИР Габрово, Рушен  Мехмед Риза от листата на ДПС в 8 МИР Добрич и Атанас Марков Семов  от листата на РЗС в 23 МИР София.

 Това съобщиха информационните агенции, цитирайки съда. Мотивът за решението на магистратите е незаконносъобразността на  проведените избори в 23 избирателни секции в Турция, в които са подадени 18 358 действителни гласа, които трябва да бъдат изключени от  базата на разпределение на гласовете, въз основа на която се  определят изборните резултати. Вследствие на това решение на КС ДПС остава с мандат по-малко, който ще се поеме от ГЕРБ. Така партията на Сокола ще има в парламента 37 депутати, а ГЕРБ - 117. Сините и РЗС ще претърпят само вътрешни прехвърляния на депутатите от една листа в друга, показват предварителните изчисления на ЦИК, направени по препоръка на КС, съобщи агенция "Стандартнюз". НС ще напусне вторият от листата на ДПС в Добрич Рушен Риза, който влезе на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор бе обявен от КС за незаконосъобразен преди няколко месеца. В другите партии стават само вътрешнопартийни размествания. На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от 7 МИР-Габрово. Венцислав Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото на Марияна Даракчиева от Синята коалиция.
Върбанов бе принуден да напусне парламента след жалба на Синята коалиция до КС за 26 непреброени гласа в Русе, които доведоха до избирането на Михаил Михайлов.
Искането за касиране на изборите в Турция от парламентарния вот от миналата година бе внесен в съда чрез главния прокурор Борис Велчев от партията на Яне Янев РЗС. КС отхвърля искането на главния прокурор, по сезиране от лидера на РЗС Яне  Янев, с  което се оспорва законността на избора на следните народни представители от ДПС, избрани по пропорционалната избирателна система в 41-то Народно събрание: Хасан Илияз Хаджихасан, Искра Димитрова Михайлова - Копарова, Тунджай Османов Наимов,  Бюрхан Абазов,  Елин Елинов Андреев, Емил Кирилов Иванов, Лютви Местан.
Конституционните съдии Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение по допустимостта на искането.
В ранния следобед вчера излезе информация за това, че ДПС праща решението на магистратите в Страсбург. На пресконференция зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров е оповестил, че ще оспорят решението, като така за първи път решение на КС ще бъде основание за дела в Страсбург. За пръв път политическа партия ще обжалва решение на КС, е заявил още Бисеров, който счита, че то води до тежки политически последици.
Решението е немотивирано и погрешно и не е съобразено със закона за избиране на народни представители, е заявил Бисеров. В 14-дневен срок имаме право да обжалваме решението чрез съдействието на главния прокурор, е обяснил процедурата Бисеров, като добавя, че ДПС ще искат главният прокурор да внесе жалбата им в КС.
За НДТ другият добрички депутат от ДПС Корман Исмаилов заяви следното: "Сигналите, които имаме към момента са, че става дума за действителни гласове, които неправилно са отразени в протоколите. Ако това е така, то не може действителни гласове да бъдат обявени за невалидни". В тази връзка вчера бе проведено заседание на Централното оперативно бюро на партията.
Опитахме се да открием за коментар по темата и Венцислав Върбанов, който бе депутат от Добрички многомандатен избирателен район. До редакционното приключване на броя не успяхме да установим връзка.
 


Сходни връзки

КС ВРЪЩА В. ВЪРБАНОВ В ПАРЛАМЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди