изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:44 EEST
Председателят Кр. Аршинков хвърли оставка, посредник “Веско” отдава новия му апартамент в МОЛ-а    
Ред и сигурност

Председателят на Софийския апелативен съд В. Пенгезов хареса за временен шеф Катя Бельова, лидерът на РЗС Яне Янев нарочен за главен “враг”



Вр.и.д. председателят на Окръжен съд - Благоевград Красимир Аршинков вчера подаде оставка пред Висшия съдебен съвет. Кой ще заеме освободното място по закон, решава председателят на Апелативен съд - София Веселин Пенгезов. По телефона той заяви:

Знам, че Красимир Аршинков е подал оставка, но не съм наясно какви са неговите доводи. Ще предложа за поста вр.и.д. председател на Благоевградския окръжен съд Катя Бельова.

На въпрос на репортер на “Струма” не го ли притеснява, че нейното име също бе в доклада на тричленната комисия на ВСС, Пенгезов отговори:

Всички съдии попаднаха в него, но все някой трябва да поеме управлението. Съдът трябва да продължи да работи. Не съм я питал дали иска да поеме този пост. Нейното име ми дойде наум.

Не е ясно дали това не е поредният ход на Кр. Аршинков, тъй като според негови колеги безспорно ще се кандидатира за председателското място, след като бъде обявена новата процедура. С оттеглянето си той оставя на зам. председателя К. Бельова тежко наследство, предстои проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет, която до вчера още не беше стартирала. Любопитното е, че за зам. председателя на ОС Катя Бельова в доклада на висшите магистрати отрицателни оценки няма.

След като стана ясно, че Кр. Аршинков си е подал оставката, той упълномощи секретарката си Ели Димитрова да предаде на “Струма” мотивите за оттеглянето му, тъй като по думите му го повалил грип, вдигнал температура и трябва да лежи вкъщи, докато не се подобри. В същото време до обяд Аршинков бе на стола си в председателския кабинет. Ето какви мотиви съдържа оставката на Кр. Аршинков:

“Уважаеми членове на ВСС,

С настоящото заявявам, че депозирам оставката си като временно изпълняващ функциите на административен ръководител - председател на Благоевградски окръжен съд.

Съображенията ми са следните:

В края на 2008 г. председателят на Политическа партия РЗС Яне Янев започна клеветническа кампания срещу мен от парламентарна трибуна, която продължи през 2009 г. с организирани от него пресконференции, приемни за граждани и други медийни изяви, внушаващи недоверие в съдебната система в региона. Еманация на тази атака е привикването на около 15 магистрати от района на Благоевградски съдебен окръг за “изслушване” от парламентарната комисия за противодействие на корупцията, към онзи момент председателствана от Яне Янев. След като се установи, че на практика последното е организирано само и единствено от Яне Янев, без знанието и участието на нито един народен представител от същата комисия, а предполагам и след острата реакция и на членовете на ВСС от комисията за противодействие на корупцията, такова изслушване не се състоя. Но случилото се е безспорно доказателство за безпрецедентен опит за намеса в дейността на една независима власт от представител на друга власт с неясни цели и нитереси.

Оставям на Вашето въображение преценката за това какво точно е целял с подобни действия един народен представител, но не само в мен самия, а и сред много магистрати в Югозападна България остана усещането за политически натиск при решаването на кадрови въпроси в съдебната система. Доказателство за това е липсата на каквато и да било конкретика в отправените обвинения и на поне един безспорно установим и проверим факт в тяхна подкрепа. Заявявам, че се чувствам обезкуражен не толкова от опитите на един политик да постави под своя протекция съдебната система в региона, а от това, че не последва ясна и категорична оценка на случващото се от върховния кадрови орган на съдебната власт. Предполагам, че това бездействие е основание Яне Янев отново да си позволи да посочва “правия път” на ВСС и в деня на избора за административен ръководител на БлОС, когато оглавяваната от него политическа сила излезе с декларация против мен.

На 28.01.2010 година на свое заседание ВСС прие за сведение доклада на временната комисия с председател г-н Сукнаров и членове г-жа Захарова и г-жа Костова, заключенията по който оспорих със свое възражение. Очаквах конкретен отговор на поставените от мен въпроси, защото за всяко от твърденията си представих доказателства. Последващите уточнения от страна на временната комисия оставиха без отговор възраженията ми, които не бяха разисквани и на заседанието на ВСС от 11.02.2010 година за избор на председател на БлОС.

Искрено Ви заявявам, че това тотално ме демотивира да продължа да изпълнявам, макар и временно, функциите на административен ръководител.

По изложените причини Ви моля в най-кратък срок да приемете оставката ми и да назначите нов временно изпълняващ функциите на административен ръководител до провеждането на конкурс за председател на БлОС”.

Вчера все още не бяха ясни кандидатите за зам. председателското място на Румяна Бакалова, чийто мандат изтича. От ВСС съобщиха, че висшите магистрати не са взели решение кои съдии ще бъдат допуснати до конкурса.

В същото време семейство Михаела и Красимир Аршинкови усилено търсят наемател на новото си жилище в МОЛ-а в Благоевград, което окръжният съдия бе забравил, че притежава. 500 лв. е цената, което са обявили за месечен наем в агенция за недвижими имоти “Капитал инвест” чрез посредник. Третото лице е техен приятел, Веско, който им движи сделката.

Апартаментът е скромно обзаведен за възможностите на адвокат Аршинкова и съдия Аршинков, но е доста луксозен за отдаване под наем. Жилището е 57 кв.м, на рекламните снимки в интернет сайта на агенцията се вижда кокетната дневна с удобно оборудван кухненски бокс и елегантна преграда, отделяща импровизираната спалня от трапезарията с голяма маса и красиви столове. Санитарният възел с банята са обзаведени удобно, хазяите са купили и телевизор, пералня, вградена фурна, климатик и голям вграден гардероб за бъдещите си наематели, а навсякъде има ламинат. Жилището и обзавеждането са съвсем нови и който се нанесе, ще е късметлия пръв да ползва мебелите и техниката.

Няма стационарен телефон, но във века на мобилните комуникации това не е минус. Има асансьор и гараж, е посочено в обявата. Кокетното апартаментче бе придобито още през 2008 г. от фирмата на Михаела Аршинкова “Легал консулт”, в която майка й Мария Каишева се води управител. Него миналата година съдия Аршинков го скри в интервю за “Струма”, като заяви, че семейството му няма жилище в МОЛ-а, но справка в Службата по вписванията установи обратното. Доста странно бе как едноличното дружество “Легал Консулт” с капитал 5000 лв., от който внесеният бе едва 3500 лв., е успяло да купи не само апартамента, но и кантора в МОЛ-а в центъра на Благоевград, като по груби сметки двете помещения са за не по-малко от 70 000 евро.

Със затягане на “примката” около председателското място на Кр. Аршинков в Окръжен съд - Благоевград и отказа на Висшия съдебен съвет да го остави за нов 5-годишен мандат на поста председател вероятно се налага семейството юристи да “позатегне колана” и да започне да печели от имотите, с които само за няколко години се сдоби. А може би е в ход план да се преместят да работят и живеят в София.

http://www.struma.com

 


Сходни връзки

Председателят Кр. Аршинков хвърли оставка, посредник “Веско” отдава новия му апартамент в МОЛ-а | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди