изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:13 EET
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ФЕВРУАРИ - ТОДОРОВДЕН, КОНСКИ ВЕЛИКДЕН    
ПразнициЦърквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон

Тодоровден се празнува в първата събота след Сирни заговезни. Това е денят в чест на конете, за да са здрави и да дават добър приплод. Според народното предание на този ден св. Тодор забива копието си в земята, връзва за него коня си и отива при Бог да моли за лято.
На Тодоровден сутринта стопанките месят две погачи - за св. Петка и св. Тодор, прекаждат ги и заедно с вино ги раздават по къщите. Хлябът /колач/, наречен на св. Тодор, е начупен предварително на парчета и като дават от него, жените процвилват като кобили. От този хляб се слага и в зобта на конете, за да са здрави и плодовити.
По-късно сутринта на този ден младите ергени се надбягват с конете си /кушия/, като спечелилият кушията кон се окичва с венци. Вечерта в дома на победителя се събират всички, черпят се и се играят хора.
Докато момците се подготвят за състезанието, момите задължително си измиват косите, за да гъсти и лъскави като конски опашки, като във водата слагат пъпки от дряновата сурвакница, стъбла от къпини и други билки.
В някои краища на страната на този ден за първи път подстригват момченцата, като се вярва, че подрязаните и измити коси ще растат гъсти и дълги. От този ден невестата вече може да меси хляб в къщата на мъжа си, да го пече и да го раздава. Празничната трапеза е от пита, супа от леща, чорба от гъби, картофи и варена царевица.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ФЕВРУАРИ - ТОДОРОВДЕН, КОНСКИ ВЕЛИКДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди