изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:06 EEST
Шефът на баретите ни и деветима от отряда блокирани в Нигер    
По света

Началникът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Кирил Димов е сред блокираните български полицаи в Нигер. Общо 10 души са блокирани в африканската държава, от които шестима са служители на СОБТ, а четирима - от служба "Миграция". Българските служители на МВР изпълняват проект на министерството, съвместно с белгийските власти за конвоиране на нигерски граждани. Хората са конвоирани с военен самолет през Белгия.В момента българските полицаи се намират в белгийска военна база на територията на Нигер, съобщиха от МВР.



Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви пред Дарик, че българите са в добро състояние, имат подслон, храна, вода. "Чух се с командира на отряда, добре са, в добро състояние, имат подслон, храна, вода. Те са заедно с трима белгийски офицери от техните въоръжени сили и с военно-транспортен самолет на белгийските военновъздушни сили", обясни той. Ето какво още каза Георгиев:

Работим по проект с белгийската полиция, свързан с противодействие на нелегалната миграция и с отконвоирането и екстрадирането от рискови региони, какъвто се явява и държавата Нигер.

Къде се намират в момента българските граждани?

Те са настанени в хотел в столицата, който се охранява от въоръжени части. Те не допускат навлизането на други сили в периметъра. Там са настанени предимно чужденци. Белгийските офицери, които са с тях, са в активни преговори с новото ръководство на тяхната армия за осигуряване на безпрепятствено излитане и коридор за белгийския военен самолет. Има и резервен вариант за тяхното евакуиране от страна на нов белгийски военен самолет, който се намира в базата в Бенин. Но това са подробности, които сега се уговарят.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани временно да се въздържат от пътувания до Нигер във връзка с усложнената обстановка в нигерската столица Ниамей.

Вчера президентът на Нигер Мамаду Танджа стана жертва на държавен преврат. Той е затворен в казарма извън столицата Ниамей. Няколко министри от правителството пък са държани в сградата на Висшия съвет за комуникациите недалеч от президентския дворец.

Хунтата, извършила преврата, обяви, че отменя конституцията на страната. Всички институции, създадени в съответствие с нея, ще бъдат разформировани, предадоха световните агенции. По нигерската държавна телевизия говорителят на хунтата, нарекла се Върховен съвет за възстановяване на демокрацията, полковник Гукойе Абдул Кариму прочете изявление, в което обяви суспендирането на конституцията на шестата нигерска република и разпускането на държавните институции. Освен отмяна на конституцията, хунтата обяви и затварянето на въздушните и сухопътните граници на Нигер, както и установяването на комендантски час в интервала 18.00 ч. - 6.00 ч.

През последните месеци в Нигер растеше политическото напрежение заради удължаването на мандата на Танджа, което предизвика критики и международни санкции. През август президентът на Нигер организира референдум, с който на практика си осигури пожизнено оставане на поста. Въпреки политическите вълнения и спорадичните бунтове на туарегите, африканската държава в южната част на пустинята Сахара привлече милиарди долари инвестиции от големи международни компании, които се опитват да сложат ръка на големите природни богатства на страната, които включват залежи на уран.

http://www.dariknews.bg/

Българи блокирани в Нигер заради преврат

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РЕПУБЛИКА НИГЕР

 


Сходни връзки

Шефът на баретите ни и деветима от отряда блокирани в Нигер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди