изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:15 EEST
На 19 февруари 1882 г. Хаджиоглу Пазарджик се преименува на Добрич    
История На днешният ден,  през 1882 година, с указ на княз Александър Батенберг, град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на Добрич. Прието е името на българския владетел Добротица, управлявал Добруджанското деспотство.

Най-старият документ свързан с началото на нашия град с  който разполага РИМ Добрич, е един съкратен регистър от 1521 г, т. нар. иджмалъ регистър, каза за радио “Добруджа” Дияна Борисова директор на музея. По онова време в Османската империя при преброяване на населението са са се изготвяли два вида регистри-муфалъ и иджмалъ регистри. Първият е пълен, а вторият –съкратен. В този регистър нашият град е споменат като село Хаджиоглу. В навечерито на Освобождението градът е наброявал около 12 000 души, които са живеели в 9 махали- 4 турски, 1 татарска, 2 български, 1 арменска и 1 циганска. Освобождението на града, а и самата Руско-турска освободителна война е довела до голяма миграция на населението. Много от османските  жители  тогава напускат  пределите на града и неговите околности. В същото време българи от Северна Добруджа, Мала азия и Тракия се заселват в Добруджа. През 1894 година града наброява 12 000 жители- 6 000 българи, 3 000 турци, 2 700 тататри, евреи, арменци, цигани и други.

Според легендата,  основаването на   града е свързано с името на богат търговец  на име Хаджиоглу. Историческата истина е друга, коментира Дияна Борисова.  Според проф. Страшимир Димитров името на нашия град е свързано с преселването на оглуски род, който е носел името Хаджиоглу. Преселванията през онези години са били нещо нормално. Вътрешността на Добруджа е била пустееща и Османската империя е имала за цел да я засели.

През 1881 година на Шадраван площад е организиарано събрание, на което жителите на града  избират  новото му  име.

 

http://dobrudja-news.net

 

През 1949 година град Добрич е преименуван в град Толбухин. На 25 септември 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България, с Указ № 1 на президента на Република България Жельо Желев бе възстановено старото име на града - Добрич /тогава Толбухин/. Указът бе връчен от председателя на народното събрание академик Николай Тодоров.

 

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ НЯКОГАШНИЯ И ДНЕШНИЯ ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

На 19 февруари 1882 г. Хаджиоглу Пазарджик се преименува на Добрич | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
На 19 февруари 1882 г. Хаджиоглу Пазарджик се преименува на Добрич
Автор: Anonymous да 2011-02-19 @ 13:11 EET
"оглуски род"????......Оглу е турско фамилно окончание. На български език -ов. Хаджиоглу=Хаджиев.
На 19 февруари 1882 г. Хаджиоглу Пазарджик се преименува на Добрич
Автор: Anonymous да 2012-02-20 @ 05:26 EET
Да, смятате ли за 500 години, освен приставките "оглу" или "ов"  че не е имало друга приставка, а от Аспарухово време. Важното е тази Добруджанска столица, че постояно се подмладява, тъй като е всред, житницата -хранилница за нацията ни векове наред, и народа и отдава нужното внимание. Тази плодородна земя е също светиня за нас - Българите. Полята е обилно с юнашката кръв на националните ни герои, защитавали устоите и педя по педя от всеки дръзнал да я потъпква.
На 19 февруари 1882 г. Хаджиоглу Пазарджик се преименува на Добрич
Автор: Anonymous да 2012-02-20 @ 12:10 EET
...."а от Аспарухово време"....По Аспарухово време, че и доста след това е нямало никакво селище тука! Началото на града е положено в 19 в., когато тук е възникнало малко пазарче, около страноприемница, подслоняваща придвижваната с конска каруца султанска поща...Та оттам и турското име на града - Хаджиоглу Пазарджик - пазарчето на Хаджиоглу, който най вероятно е бил татарин?
На 19 февруари 1882 г. Хаджиоглу Пазарджик се преименува на Добрич
Автор: Anonymous да 2012-02-21 @ 23:42 EET

Края на 16 век селището вече съществува, ако не се лъжа някъде в района на сегашната Гаази Баба. Основоположниците са от турски произход, в което аз като българин не виждам нищо лошо - хората са имали вкус.  По-късно етническия състав се променя, като в края на 19 век вече преобладават българите.

На територията на днешен Добрич има разкрита баня от римско време. Намира се срещу ЕОН през булеварда. Но няма данни да е имало град по времето на първата и втората българска държави. Градът има и исторически музей, където любознателния човек може да научи историята на родния град. ;-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди