изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:14 EET
Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува    
Европейски съюз Варна. Нашите искания са за повече прозрачност в предложенията за здравната реформа, публичен диалог преди да се предприемат стъпки, които биха могли да предизвикат фундаментално нарушение на правата на човека, дискриминация, нарушаване на принципите на здравеопазването като солидарност и равнопоставеност, на които се базира всеки един здравноосигурителен модел.

Това заяви на пресконференция във Варна евродепутатът от НДСВ Антония Първанова, предаде репортер на радио „Фокус” - Варна. Първанова добави, че от НДСВ биха искали също да има ясни и точни критерии, по които да се извършва договорният процес между болниците и Здравната каса. Според нея, един от проблемите в здравеопазването е и това, че клиничните пътеки са неодостойностени от години, но всички си мълчат и така се трупат задължения на тези, които имат законов ангажимент да споделят всички рискове на модела. Първанова уточни, че в този случай рискът остава само за държавните и в известен смисъл – и общинските болници. По думи на Първанова, частните болници участват равнопоставено с тях в договорния процес, но не и в разпределението на риска, работят само с пациенти, от които им излиза сметката. Тя подчерта, че нито една частна болница не е фалирала и дори напротив – броят им става все по-голям. Първанова добави, че в същото време от държавните болници няма нито една, която да не е на дефицит. Тя беше категорична, че държавните болници не биха могли да връщат пациенти и такава практика не съществува, докато частните избират пациентите си.
„Считаме, че начинът, който се практикува в момента, нарушава установени принципи в държавата, тоест, вместо за конституция и закон, се върви към реформа чрез писмо и интервю или медийно оповестяване”, каза още евродепутатът от НДСВ. Тя коментира също, че отдавна се говори за оптимизиране на болничната мрежа, но не и за административно закриване или мерки, които да изключват определени търговски субекти, доколкото лечебните заведения са регистрирани като такива, от възможността да участват с много ясни правила в процеса на договаряне с НЗОК. Антония Първанова допълни, че от Министерството на здравеопазването са изработени няколко варианта на здравна карта като инструмент за провеждането на реформата, с които да се установи демографската структура на населението, неговите здравни нужди, необходимостта от обезпечаване на необходимите видове медицински услуги осигуряване на съответните специалисти, нужни за това.
Първанова коментира и конкретния проблем със закриването на болниците, които не успяха да покрият изискванията за сключване на договор с НЗОК. Според нея, това е било направено без много да е ясно точно защо и как закритите болници са били избрани.
„Освен това в здравната карта, която министерството месеци наред работи по нея, без да бъде взета предвид накрая и специално за нашата държава не само отстоянието, и състоянието на инфраструктурата, защото може отстоянието да е 20 км, но тези 20 км да се изминат за един час, което може да е фатално”, заяви Първанова. Тя поясни, че трябва да се преценява каква е структурата на въпросното населено място, защото не е все едно 1000 души да са концентрирани в едно населено място или да са разпръснати в „по 2 – 3 къщи на всеки баир”. Тя каза още, че не е едно и също и да се говори за различни райони на един град и придвижването на хората от голямо „общинско място” с относително редовен градски транспорт, или за населени места, където основният начин за придвижване е с каруца. „Няма защо да се заблуждаваме, все още това е съществуваща практика в една голяма част от малките населени места в България, хората така се придвижват. В тези населени места няма градски транспорт до общинския център или има веднъж седмично, което също може да е проблем”, коментира още Антония Първанова.
Димитър ДИМИТРОВ

49 % от разходите на здравноосигурителните дружества са за други плащания, според Антония Първанова
19 февруари 2010 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Има трайна тенденция около половината от разходите на здравноосигурителните дружества да бъдат правени за други разходи. Това съобщи на пресконференция във Варна евродепутатът от НДСВ Антония Първанова, предаде репортер на радио „Фокус” - Варна. Първанова допълни, че през 2008 година в страната са работили 17 здравноосигурителни дружества. Първанова добави, че 11 от тях са завършили годината с негативен финансов резултат. Според нея, при 7 от дружествата негативът е бил с по-голям размер от техните активи. Първанова каза още, че през 2009 година броят на здравноосигурителните дружества е нараснал до 20, като 10 от тях за приключили годината с негативен финансов резултат. Тя уточни, че през 2008 година всички тези дружества са работили с общо 25 млн. лева, а през 2009 година са оперирали с 36 млн. лева. По думи на Първанова и през двете години 51 % от разходите на здравноосигурителните дружества са били свързани със здравноосигурителни плащания. Тя подчерта, че 49 % от разходите са били за други плащания, сред които разходи за административни нужди, за коли и др. Антония Първанова зададе риторичния въпрос дали българското общество е съгласно да дава пари, за които знае, че не се използват за здравеопазване и може би ще подобрят само финансовото състояние на работещите на високите нива в структурите на здравноосигурителните дружества.
Според нея, всички са солидарни при събирането на парите за здравноосигурителните вноски, но не са равнопоставени при разпределението им. За разлика от мнението по този въпрос на Първанова, според статистиката на НАП, здравноосигурителни вноски не са платили около 1 млн. души в страната.
Димитър ДИМИТРОВ
 
Антония Първанова: Толерантността на обществото към насилието е много сериозен проблем
19 февруари 2010 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Толерантността на обществото към насилието създава много сериозен проблем за нарастване на това вече порочно явление. Това заяви за радио „Фокус” – Варна евродепутатът Антония Първанова. Всяка четвърта жена в Европа, по данни на Европейската комисия, е ставала обект на насилие. Антония Първанова, коментира, че не би изглеждала добре картината от едно такова мащабно изследване и в България и едва ли ние ще се отличаваме от средностатистическото състояние за Европа. Според нея трябва да бъде направен преглед на всички социални срезове в обществото, за да се види какво е насилието в различни групи по отношение на религия, малцинства, образователен ценз, професионална реализация. По този начин ще могат да бъдат определени основните механизми, смята евродепутатът.
Първите стъпки към решаване на проблема „насилие” в България, е да бъдат определени формите на насилие, както и механизмите, които довеждат до агресивно поведение от страна на агресорите. Първанова коментира, че в определен смисъл за насилието в едно общество допринася и самото отношение към насилието. Важен е въпроса със стигмата и определянето на социални модели и роли на поведение на жените и мъжете, посочи тя. „Всички виждаме например в рекламите как мъжете обикновено имат престижната роля да пият бира и да се забавляват, докато жените са заключени между боите за коса и праха за пране”, коментира Първанова. Това, както и толерантността на обществото към насилието, създават много сериозен проблем за нарастване на агресията и съответно насилието. Първанова посочи още, че ако си дете в страната ни, е много по-трудно да защитиш правата си, отколкото ако си възрастен. По нейно мнение трябва да бъдат въведени много сериозни санкции срещу педофилите.
Нина РУСКОВА

Европейски инициативи за борба с насилието срещу жени представя Антония Първанова във Варна
19 февруари 2010 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Европейските инициативи на Европейския парламент и Европейската комисия по отношение на борбата с насилието срещу жени представя днес евродепутатът Антония Първанова, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна . Първанова е на посещение във Варна по покана на Анелия Атанасова - председател на Женската либерална мрежа в България. Евродепутатът се срещна с представители на женски организации във Варна, за да обсъди проблемите на домашното насилие и равнопоставеността на половете.
Борбата с насилието срещу жени ще бъде приоритет в работата на председателствата на Белгия, Испания и Унгария, за следващия период от година и половина. Това заяви за радио „Фокус” – Варна евродепутат Първанова. Темата ще бъде водеща в работата на европредседателствата за следващите 18 месеца по настояване на българския евродепутат. Антония Първанова съобщи още, че също по нейна инициатива в пленарна зала е гласувано предложение за създаване на законодателство – директива за борба с насилието срещу жени. Първанова коментира, че по настояване на Испанското председателство вече преминаваме към доразвитие на терминологията и излизане от разбирането за насилието срещу жени само като домашно насилие. Разширява се вече обсегът на терминологията и се включват в нея всички форми на психологическо и физическо насилие. Евродепутатът уточни, че като законодателство Испания е най-напреднала в тази област.
Нина РУСКОВА

 


Сходни връзки

Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува
Автор: Anonymous да 2010-02-20 @ 18:53 EET
Тази така наречена доктор с срам и позор за града ни !!!!!
Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува
Автор: Anonymous да 2010-02-20 @ 18:54 EET
Тази така наречена докторка е срам и позор за града ни !!!!!
Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува
Автор: Anonymous да 2010-02-21 @ 00:01 EET
Бабината ти трънкина на теб прежде писалият.
Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува
Автор: Anonymous да 2010-02-21 @ 09:08 EET
всеки който е тръгнал от Добрич и е  достигнал до върховете, без значение дали е добруджанец или е от друг край на България,безкомпромисно ,гадно ,долно е оплюван ,очернен от себеподобните си, разб.  съграждани. Този феномен е приоритет на низшите духом, страхливите, дребните по душа хора.
Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува
Автор: Anonymous да 2010-02-21 @ 10:01 EET
Първанова се обличаше в парламента като манекенка? Като коледна елха се кичеше със скъпи бижута!? Показност.... На фона на бедния ни народ, който я е избрал и очаквал да се подобри положението му . Сравнете една депутатка от друг парламент с нашата кокона за да разберете къде е пошлоста и......
Антония Първанова: Държавните болници не биха могли да връщат пациенти, такава практика не съществува
Автор: Anonymous да 2010-02-21 @ 12:08 EET

Тони, а какво да каже бившият ти съпруг, когото ти редовно налагаше? Помниш ли като се завърна от командировка във Франция без подарък за теб?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди