изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:55 EEST
По ?200 000 са влизали в партийни каси от заменки    
Новини

Получихме отсрочката по повод заменките с официално писмо. В него ни се дава срок до 24 март да дадем отговор за заменките.   Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в предаването „Неделя 150" на БНР.



По думите му, утрешната среща в Брюксел е техническа и цели уточняване на казуса, защото той е много сложен.
„Казусът е юридически от гледна точка на комисията в Брюксел, но тук при нас, той има и морално измерение, защото най-голямото богатство на България са останали горите и те са били разграбени по време на прехода. Разговорът утре е поискан от наша страна. Ние ще искаме разяснение за процедурата и отговорите", допълни Найденов. Заради това, че нямаше превод на български на писмото от Брюксел, поискахме отсрочка и я получихме до 24 март, уточни той.

Развалянето от страна на съда на сделките по замените е доста дълъг и и с неясен край процес, уточни земеделският министър.

Основното е ние да не допуснем ЕК да ни осъди, че това е нерагламентирана държавна помощ, защото тогава следва санкция от съда в Люксембург и България ще трябва да плаща глоба.

По думите му сделките с гори са над 300 и са заменени малко над 33 000 дка, като с променено предназначение са 8000 дка. Там вече няма гори, а хотели, защото заменките са правени на най-апетитните места около морето, изтъкна още Найденов.
Според него се е знаела много добре реалната цена на заменките, но нерегламентирано се е плащало комисиионни много повече от 200 хил. евро. Тези пари не са отивала в държавната хазна, а в партийните каси, подчерта той.
Разследването трябва да продължи, защото бившият председател на агенцията по горите Стефан Юруков не е взимал едностранно тези решения, някой от висшите етажи на властта му е нареждал. Той няма да може да понесе еднолично наказанието, което ще бъде наложено, отбеляза Найденов.

Има ситуации, в които се налагат заменки, но трябва да има истинска и прозрачна процедура, подчерта Найденов. Той даде пример за заменка във Варна с цел разширяване на гробищния парк на града. Ще обжалваме и наложената глоба от 40 млн. лева надзети през 2007 г.
Ще се борим да минимилизираме наложената санкция, която в момента е 10%. Ние започваме играта от съблекалнята с жълт картон. В Брюксел не върви да кажем, че неправомерното направеното е от нашите предшественици. Ще се борим да редуцираме глобата до 2 или 5 %, уточни Найденов.   dir.bg
 


Сходни връзки

По ?200 000 са влизали в партийни каси от заменки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди