изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:21 EEST
Нежен десант за стола на Първанов    
НовиниДамски гамбит може да атакува стола на президента Георги Първанов. Догодина предстоят избори за нов държавен глава, както и за кметове. Според сайта Фрогнюз политическите партии у нас ще извадят популярни жени, които да пуснат в надпреварата за "Дондуков" 2. Кандидатурата на бившия еврокомисар Меглена Кунева за стола на държавния глава е почти сигурна. "Засега официално тя не е категоричният кандидат на НДСВ за президентския пост, но номинацията й не е изключена.

Тя е един от символите на НДСВ и се връща да работи тук за партията. Категорично обаче няма да издигаме кандидатурата й за кмет на София", заяви лидерът на царската партия Христина Христова за "Стандарт".
Името на столичния кмет Йорданка Фандъкова също се завъртя като потенциален кандидат за стола на Първанов. Причината е, че през 2011 г. изтича мандатът й като градоначалник. Настроенията в ГЕРБ обаче сочат, че фаворит на партията за поста на "Дондуков" 2 е премиерът Бойко Борисов, научи "Стандарт". От страна на БСП пък се коментира номинацията на Корнелия Нинова, коментират още във Фрогнюз.
Междувременно стана ясно, че рефренът на НДСВ от лятото за вот 2 в 1 пак е на дневен ред. Жълтите предложиха през 2011 г. да отидем само веднъж до урните и да пуснем бюлетина както за президент, така и за кмет и общински съветници. "Крайно време е и България да приеме тази европейска практика - когато има няколко избора в една година, те да се направят в един ден. Така се спестяват средства от бюджета, което е от значение в условията на криза. Още нямаме точни изчисления, но едни избори струват на държавата поне 30 млн. лв.", заяви Христова. По думите й поне осем държави в ЕС имат такава практика да пестят време и пари на данъкоплатците си. НДСВ ще изпрати писмено предложение до ГЕРБ, работната група по изборния кодекс да запише вота "2 в 1" като законова рамка. През лятото НДСВ събраха над 200 хиляди подписа в подкрепа на идеята си за избори в един ден. "Да го запишем в изборния закон е буквално абсурдно! По принцип сме за подобна идея и съчетаване на вота в един ден, но ако изборите се провеждат по еднаква схема - като парламентарни и европейски. При вота за президент и местна власт говорим за различен начин на гласуване", заяви шефката на ПГ ГЕРБ Искра Фидосова. Според мнозинството идеята трябва да се дискутира и ако се намерят допирни точки в двата вота, може да се помисли и за избори в един ден.
"Разбира се, че подкрепяме предложението - пести се държавна пара и времето на хората. Но НДСВ да обяснят какви заявки дават за президентска кандидатура на Меглена Кунева, след като тя направи доста национални предателства като преговарящ за ЕС", коментира и зам.-шефът на "Атака" Десислав Чуколов. Идеята на НДСВ за вот в един ден срещна подкрепа и при сините. "Няма причина да не може да проведем избори 2 в 1. На хората им се наложи доста да гласуват миналата година и повечето биха одобрили подобна идея за съчетание на двата вота", съгласи се и Мартин Димитров от Синята коалиция. Жълтите ще предложат официално вот 2 в 1 на следващото обсъждане на изборния закон.
Надя Панкова

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Нежен десант за стола на Първанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди