изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:38 EET
РОТАРИАНЦИТЕ ПРАЗНУВАТ 105 ГОДИНИ    
Ротари/RotaryЗа това - какво е Ротари Интернешънъл и с какво самочувствие посрещат годишнината Ротари Добрич - пред НДТ президентът на клуба - д-р Митко Георгиев

- Д-р Георгиев, кога точно се чества годишнината от създаването на Ротари?
- Всъщност, рожденият ден е точно днес - 23 февруари. Преди 105 години първият клуб е бил създаден в Чикаго, като основател му е адвокатът Пол Харис. Той и още трима души с различни професии се обединяват, за да могат - чрез професионалните си контакти, да бъдат в помощ на хуманитарните цели, които си поставя движението. Историята разкрива, че Ротари Интернешъл - като движение, играе ключова роля в миротворческите събития при Първата и Втората световна войни. Интересен и, може би, малко популярен е фактът, че именно Ротари Интернешъл е сред съоснователите и съучредителите на ООН, както и основен идеен носител и организатор при  учредяването на ЮНЕСКО.
- Предвид съществуването на Ротари повече от век, каква е ретроспекцията за организацията?
- Ротари движението е направило много в годините на съществуването си за различни хуманитарни каузи. Това, което е факт от последните години, е борбата с детския паралич. В средата на 80-те години на миналия век бе основана и фондация "Полио", като целта бе ликвидиране на заболяването. Днес може да се каже, че това вече е факт, защото се отчита, че има единични огнища на болестта само в Афганистан, Пакистан и в Африка - в района на Сомалия. През годините Ротари движението събира средства и закупува ваксини. Миналата година Мелинда и Бил Гейтс са дарили 100 млн. долара за полиемиелитна ваксина, а тази година - 200 млн. долара. Някои от държавите - Англия, Франция и Германия, приеха като държавна политика целта на движението.
- Каква нова кауза разработва Ротари Интернешънъл?
- В момента е в ход на подготовка друга програма на движението в глобален мащаб - водоснабдяването на бедстващите страни, предимно от Третия свят. Идеята е да бъде осигурено водоподаване на всички хора.
- Каква е равносметката на Ротари Добрич?
- Нашият клуб е един от първите възстановени в страната. Той е основан преди 15 години, а официалното ни чартиране е преди 13 г. За това време, от което ни има, успяхме да реализираме множество проекти, които са полезни на обществото - на града ни. По-значимите от тях са храмът в Гробищния парк, часовникът на часовниковата кула в "Старият Добрич", две площадки за игра на деца, чешмата в градския парк.
- Каква е целта, която Ротари  Добрич, си е поставила тази година?
- Предвид финансовата и икономическа криза, тази година сме се спрели на идея да подпомогнем или деца или възрастни в неравностойно положение. Тепърва обмисляме идеи, които да залегнат в проект, който да реализираме. В клуба членуват 40 души, сред които и две дами и една от тях ще е следващия президент на клуба. Всички сме обединени, въпреки различните си професии, от идеята позитивното да стигне до повече хора.
- Как ще посрещнете 105-ата годишнина на движението?
- Заради кризата, годишнината от създаването на движението ще отбележим с официална вечеря. През юни смятаме по-тържествено да честваме 15-годишнината от създаването на Ротари Добрич.
 


Сходни връзки

РОТАРИАНЦИТЕ ПРАЗНУВАТ 105 ГОДИНИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
РОТАРИАНЦИТЕ ПРАЗНУВАТ 105 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-23 @ 23:28 EET

Teзи ротарианци са МАСОНИ......знаете ли?

 

РОТАРИАНЦИТЕ ПРАЗНУВАТ 105 ГОДИНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-24 @ 00:54 EET

През последните 15 години, след възстановяването на дейността на българските Ротари клубове, се появиха публикации, в които – къде от незнание, къде от зла воля – целите и задачите на Ротари се показваха, меко казано, по странен начин. Ротари се представяше като някаква затворена, елитарна, поставяща си какви ли не тайни и дори зловещи цели организация. Събранията на клубовете се описваха със сензационни подробности, които не само не са се случвали, но и не са могли да се случат. Ротари се представяше като част от световното масонство, заедно с което клубовете участвали в някакъв световен заговор

Нападките срещу ротари клубовете у нас започват в края на 30-те години на ХХ в. сред клерикалните и националистическите среди. На първо място между мотивите за неразбирането и невъзприемането на Ротари е международният му характер. Силният натиск от страна на тоталитарните идеологии и постепенното им проникване сред една неголяма част от българското общество водят до необосновани критики срещу благородните цели на ротарианството за сближаване на народите и хората на базата на взаиморазбирателството. С подробности се описват “тайнствените ритуали”, “покръстването” на членовете, зловещата символика (?) … Всъщност ротарианството няма тайни, всякакви романтични догадки за това са плод на буйна фантазия или зла воля. Безспорно е, че поради характера на клуба, който обединява водещи професионалисти и личности в обществото, не всеки може да членува в него. Но Ротари е открита, много опростена организация, която работи за социален и икономически  напредък и - чрез връзките на приятелство с ротарианци от други страни - да помага за разбирателството и мирното сътрудничество между народите. Служба на другите, разбирателство, толерантност между всички хора - ето етичната основа на ротарианството.

Когато посочваме, че Ротари е нещо различно от масонството, това правим не защото упоменаването ни наред с масоните ни обижда или притеснява. Ценностите, провъзгласявани от масонството, неговите идеи, са едно от върховите постижения на човешкия дух и мисъл. Ротарианците не разглеждат масонството като своеобразен конкурент, поради което да търсят негови недостатъци или да подчертават предимствата на ротарианството.

Единственият стремеж е да се поставят нещата на мястото им, да се помогне както на неприятелите на масонството, които го смятат за източник на всякакви злини, така и на привържениците му, които смятат, че всичко добро и хубаво е свързано с него. Просто трябва да е ясно, че това са две различни организации, които се стремят - всяка по свой път и начин - да допринесат за развитието и напредъка  на хората. Така че като пишем за .едната, няма никакво основание да намесваме и другата!

Безспорен факт е, че между ротарианците има масони. Това обаче не означава нито организационно, нито идейно-философско сходство. Обяснението е просто: и в двете организации членовете се рекрутират сред интелектуалния, политическия и стопански елит, сред водещите личности и професионалисти във всички области, така че не може да няма хора, които да не членуват и в двете организации

За разлика от масонството, което си поставя за задача да просвещава, да усъвършенства духа на човека, като оставя пълна свобода на индивида, получил светлината на познанието да прави собствени заключения според собствената си съвест, ротарианството има много по-земни, по практически задачи. То просто изисква от своите членове - хора на практическия живот, принадлежащи на различни професии, да не се отдръпват егоистично в черупката си. А да използват своите способности, възможности и идеи, за да се грижат за своя град и своята страна, без да се занимават с философски, идейни и религиозни търсения.

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди