изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:39 EET
Гърция въстана    
По света
Гърция днес ще бъде парализирана от 24-часова общонационална стачка, свикана по инициатива на Общата конфедерация на труда и Федерацията на държавните служители.


Стачката е в знак на протест срещу обявения от правителството план за затягане на коланите, който цели да извади страната от дълбоката финансова криза, съобщават гръцките медии. Заради стачката няма да се движат влакове, автобуси, кораби, метрото и тролеите, а от полунощ за едно денонощие е затворено и въздушното пространство на Гърция заради участие на диспечерите в протеста, предаде БТА.

Двете най-големи авиокомпании - "Олимпик еър" и "Еджиън еърлайнс", които в понеделник обявиха, че се сливат, информираха, че от снощи до полунощ утре анулират всички планирани полети. В стачката ще се включат още митничарите, работещите в здравеопазването и образованието, съобщенията, държавните предприятия, местното самоуправление, банките и медиите.

Болниците ще работят с намалени екипи и ще обслужват само спешни случаи. Синдикатите протестират против обявените от правителството мерки на строги икономии, необходими за съкращаване на бюджетния дефицит от 12,7 до 8,7 на сто до края на тази година, като настояват за замразяване на уволненията, за намаляване на безработицата и данъците и за увеличаване на заетостта.

Пакетът от мерки на кабинета предвижда замразяване на заплатите в държавния сектор за тази година, намаляване на премиите с 10%, пълна забрана до края на годината за приемане на нови работници в държавния сектор, освен в областта на здравеопазването, образованието и отбраната.

Говорителката на Общата конфедереция на труда Зое Ланара сравни реформения план на премиера Георгиос Папандреу със “сценарий на Страшния съд“:
“Смятаме, че това е като сценарий от Страшния съд. Посланието, което искаме да изпратим е: нуждаем се от растеж, нуждаем се от иновации, нуждаем се от модернизация в публичния сектор. Определено се нуждаем от стратегии, които да са перспективни“, заяви тя, цитирана от Би Би Си, на която се позова БНР.

Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос от своя страна отново обвини европейските лидери за неспособността им да се справят с икономическата криза в Гърция. В интервю пред телевизия Би Би Си Пангалос заяви: “Не мисля, че ситуацията би била такава, каквато я виждаме днес, ако пред този проблем бяха изправени например Митеран, Тачър и Кол. Те бяха лидери от съвсем друг ранг, с каквито за нещастие днес не разполагаме.“ ДИР.БГ

 


Сходни връзки

Гърция въстана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди