изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-02 @ 14:54 EET
ДЕТСКАТА МИ МЕЧТА БЕ ДА СТАНА КИНОРЕЖИСЬОР    
ИнтервютаПред НДТ добричлията Паскал Паскалев - икономист по образование, театрал и аниматор по душа


 * Като студент поставих една много остра пиеса, която определено разбуни духовете в Стопанската академия в Свищов
* Тийм билдингът вече става доста популярен у нас като форма за сплотяване на колектива
* Водя сватби с шотландска пола, защото това е интересно и провокативно

Паскал Паскалев е завършил Езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич, а след това - специалността "Стопанско управление" в Стопанската академия в Свищов. В продължение на три години е бил режисьор на студентския театър в академията. Работил е като аниматор в курортните комплекси Албена, Ривиера, Слънчев бряг, Златни пясъци, а така също в Египет. Понастоящем се занимава с аниматорска дейност - детски и фирмени партита, тийм билдинг, рождени дни, годежи, сватби и т.н.

- Вашият спектакъл "Защо?!" е игран при много голям успех, включително и в родния Ви град - Добрич. Това се случва преди повече от десет години. Бихте ли ни разказал повече.
- Това е моноспектакъл, с който аз спечелих първа награда за мъжка роля на фестивала на самодейните кафе-театри, който се организира в Свищов. Спектакълът "Защо?!" бе игран и на добричка сцена преди около десет години и смея да твърдя, че имаше много голям успех. Залата на младежкия дом бе препълнена от публика, нямаше места дори по стълбите.
Всъщност, докато бях режисьор на студентския театър към Стопанската академия в Свищов, правихме различни пиеси, включително и уличен театър. Харесваха ни всякакви по-странни форми. Всъщност тогава търсенето на нови форми в театъра бе доста нашумяло.
- Очевидно Ви привлича театралното изкуство. Защо не кандидатствахте в НАТФИЗ, например?
- Кандидатствах - "Кинорежисура", но... Това бе моята детска мечта - да стана кинорежисьор. Но всъщност аз още не съм пораснал, така че не се знае какво може да се случи в бъдеще.
- Докато сте бил в студентския театър сте разбунил сериозно духовете с една Ваша пиеса. Каква бе провокацията и, съответно, какви бяха реакциите на публиката?
- Пиесата бе озаглавена "Първи тържествен концерт, посветен на студентския дух". Поставих я в последен курс и наистина разбуни духовете и предизвика разнопосочни реакции. Моята цел бе да повлияя на публиката под формата на комедия. Но в действителност това бе една много остра комедия, която засягаше студентите, преподавателите, ръководството на университета, градската управа на Свищов и т.н. В спектакъла участваха 15 души. Всичко започва като автобиографична пиеса - как едно момче кандидатства в университета, как бива прието, показва се също Стената на плача и т.н.
- Основната идея бе да се чуе гласът на студентите ли?
- Не точно. Всъщност, аз критикувах дори самите студенти. В пиесата героят търси студентския дух и се оказва, че той е в кафенето, в кръчмата, дискотеката... На всякакви места, но не и в университета. Това е самата истина. Мисля, че в тази пиеса аз казах нещата доста смело и остро. И поради тази причина имаше доста недоволни. Други пък смятаха, че тези неща е трябвало да бъдат казани.
- Напоследък често и у нас започна да се говори за така наречения тийм билдинг. Стана ли тази форма вече популярна сред българския бизнес?
- Да, вече тийм билдингът става все по-популярен у нас. Това е начин за сплотяване на колектива. Идеята е, чрез различни прийоми и игри, екипът на дадена фирма да се научи да работи като едно цяло. Тийм билдингът може да се проведе и в няколко дни. Има вариант дори за организирането на своеобразен Сървайвър, тоест два отбора преодоляват различни препятствия в природата. Организира се също така пейнтбол. Идеята е колективът да се усъвършенства във вземането на решения и изграждането на стратегия, която всички да следват заедно.
- Работил сте в Египет като аниматор. Пред какви туристи сте изнасял програми и кои народи са най-темпераментни и най-активно участващи в игрите и развлеченията?
- Работил съм с всякакви туристи. Те участват активно, защото са свикнали. Хотелската анимация е много популярна и има всякакви форми - спортна, детска, вечерна и т.н. Организират се различни игри - дартс, водна топка, аеробика, футбол, водна гимнастика и много други. Всъщност, масово се използват един определен тип шоу програми, които са известни вече сигурно повече от 30 години. Навсякъде по света ги правят едни и същи. Аз обаче винаги съм се старал да ги пречупвам през своята призма, да ги правя по-интересни и оригинални.
А що се отнася до туристите... Мога да кажа, например, че ние - българите, сме темпераментни. В Египет пък работех повече с руснаци, италианци и немци. Руснаците са весели, радват се, че около тях има българи, с които могат да разговарят. Немците са по-сдържани, както е известно.
- Правите и фокуси. Как усвоявате тънкостите?
- Да, освен всичко друго, съм и фокусник. Честно казано, уча се от Чичко Гугъл. Истината е, че се изискват много средства, ако искаш да намериш добър учител в България. Доста скъпо излиза, ако имаш желание да се учиш от име в изкуството на фокусите. Един 10-дневен курс струва около 2000 лева.
- Свикна ли нашенецът да се обръща към специалисти, когато трябва да организира някакво тържество - било то рожден ден, сватба или друго?
- Доста популярно стана у нас организирането на детски партита. За съжаление обаче кризата се отразява и върху това. Много хора имат желание, но не могат да си го позволят.
- Защо водите сватбите с шотландска пола?
- А защо не? Това е нестандартно, интересно, провокативно. Хората вече предпочитат стандартните обичаи и традиции, свързани със сватбения ден, да минат в по-съкратен вариант. Искат да има забавления и различни интересни игри.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ДЕТСКАТА МИ МЕЧТА БЕ ДА СТАНА КИНОРЕЖИСЬОР | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДЕТСКАТА МИ МЕЧТА БЕ ДА СТАНА КИНОРЕЖИСЬОР
Автор: Anonymous да 2010-02-28 @ 16:01 EET
ПОЗНАВАМ ТОЗИ ТАЛАНТ.УНИКАЛЕН Е.БРАВО,ЧЕ ГО ПРЕДСТАВИХТЕ.
ДЕТСКАТА МИ МЕЧТА БЕ ДА СТАНА КИНОРЕЖИСЬОР
Автор: Anonymous да 2011-03-21 @ 14:07 EET

 

И аз го познавам този готин екземпляр...:-)

 

Успех!

ДЕТСКАТА МИ МЕЧТА БЕ ДА СТАНА КИНОРЕЖИСЬОР
Автор: Anonymous да 2013-02-12 @ 15:07 EET
Желая ти успех,Паскале!
Имаш страхотен дух и невероятна харизма!
Може би единственото условие за щастие е
да слушаш сърцето си,във всичко!:)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди