изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:19 EEST
8.8 по Рихтер удари Чили, десетки загинали    
По света

Земетресение с магнитуд 8.8 по Рихтер удари Чили рано тази сутрин, близо до втория най-голям град в страната - Консепсион, където живеят около 670 000 души. Президентът на страната Мишел Бачелет обяви извънредно положение и каза, че засега има официално потвърждение за поне 122 загинали. 



Тя допълни, че огромна вълнà е ударила архипелага Хуан Фернандес край Чили. Според информацията досега, щетите там са сериозни. 

Жителите от крайбрежието на отдалечените Великденски острови са евакуирани. Според специалисти, цунамито може да е има разрушителен ефект върху бреговете близо до епицентъра, и да е голяма заплаха дори за по-далечните тихоокеански страни.

В Консепсион има паднали сгради, бушуват пламъци, пътищата са разрушени
Тихоокеанският център за предупреждение за цунами още сутринта обяви тревога за Чили и Перу. По-късно в предупреждението бяха включени и Колумбия, Антарктика, Панама и Коста Рика, а сега вече и Латинска Америка плюс Хавай, Япония, Русия, Филипините, Индонезия и страните от Южния Пасифик.

 

„Земетресение с такава сила има потенциала да предизвика разрушително цунами, което може да удари бреговете в близост до епицентъра за минути, а по-далечните крайбрежни ивици – за няколко часа“, обявиха веднага от Американския геофизичен институт.

В столицата Сантяго няма електричество, вода и телефонни връзки. Доста от регионалните болници са пострадали, някои от тях са евакуирани. Огромен мост, свързващ северната и южната част на Чили, бе затворен, летището в столицата също няма да работи в следващите 24 часа. 

Местни телевизии излъчиха кадри на паднали сгради в Консепсион, включително и една 15-етажна. На места в града са избухнали пожари, пътищата в града са разрушени. Хората разбиват аптеките в града, за да взимат лекарства. Из града е пълно с отломки. 

Според американския геофизичен институт, трусът е ударил в 6.34 часа сутринта гринуичко време, близо до Консепсион, който се намира на около 450 км южно от Сантяго.

Земетресението е бил усетено в доста градове в страната, както и в части от Аржентина. В Буенос Айрес са били евакуирани няколко сгради.

Няма данни за пострадали българи, сградата на посолството ни в Сантяго е цяла

Регистрирани са и няколко вторични труса – първият от тях със сила 6.2 по Рихтер, след него и още един, с магнитуд 5.5 по Рихтер.

Според очевидци, земетресението е люляло сградите в Сантяго между 10 и 30 секунди.

Няма постъпила информация за пострадали българи след силното земетресение, съобщиха от МВнР. 

Сградата на посолството ни в Сантяго не е пострадала, служителите също не са пострадали.
   
Според информацията, с която разполага МвнР, в Чили живеят между 120 и 150 българи. В близост до района на земетресението живее една българска гражданка, с която от посолството се опитват да установят контакт, но засега безуспешно поради затруднените комуникации.

През 1960 година Чили е ударено от най-силното земетресение, регистрирано откак изобщо се води статистика за земните трусове /1900 г./.

Тогава 9.5 по Рихтер разрушава град Валдивия, убива 1655 души и предизвиква унищожително цунами, което достига Хавай, Япония и Филипините.

Снощи пък бе регистрирано земетресение с магнитуд от 7,3 по скалата на Рихтер в Тихия океан, южно от бреговете на Япония. Минути след труса местните власти разпространиха и предупреждение за опасност от цунами.

След труса в Чили, Японската метеорологична агенция също предупреди за опасност от цунами по крайбрежията на голяма част от тихоокеанските страни.

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

8.8 по Рихтер удари Чили, десетки загинали | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди