изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:40 EEST
Протестиращи обявиха министър Караджова за дилър на ГМО    
Общество
Близо 200 души се събраха на площад "Св. Александър Невски" в столицата на митинг-концерт срещу предвижданите промени в Закона за генетично модифицираните организми.


В концерта участваха Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Теди Кацарова, женски народен хор "Елица", вокална група "Бон - Бон", Влади Въргала и други изпълнители, съобщи БТА.

На всички присъстващи беше раздаван биомед. Организаторите на протеста - "България свободна от ГМО", раздадоха и информационни материали, свързани с кампанията.

Пред журналисти Христина Марковска, един от организаторите на проявата, заяви, че първо е необходимо да се изработи национална стратегия за земеделското производство, която е била предвидена и в предизборната програма на ГЕРБ. Промените в закона в момента нямат нищо общо с изискванията на ЕС, каза тя. По думите й подготвеният законопроект даже не е оповестен официално. Създадените в него препратки към други закони дават "врата" за нарушения. Липсват и наказателни разпоредби, допълни Марковска.

По думите й това няма да е последната акция, а ще се действа в зависимост от развитието на ситуацията с приемането на законопроекта. Общо 20 хиляди подписа в цялата страна са били събрани срещу ГМО, съобщи Свилен Георгиев, също от организаторите на протеста. Той добави, че подписките срещу законопроекта са седем. По думите на Георгиев досегашният закон е ясен и точен.
Ако бъде прието това, което се предлага, в него няма никакви гаранции, а новите текстове са прекалено обтекаеми, каза той.

„Не виждам смисъл да се генно-модифицира голямото разнообразие от плодове и зеленчуци, които ни е дала природата“, изтъкна Елица Тодорова, цитирана от БГНЕС.

На концерта много от гражданите са дошли с плакати, с надписи: „Пощадете земята ни“, „Дайте шанс на децата ни“, „От ГМО днес умират пчелите – утре хората“, „Скок в земеделието – не благодаря!“. Имаше и плакат, на който екоминистърът Нона Караджова и нейната заместничка Евдокия Манева бяха изобразени като дилъри на ГМО.
 


Сходни връзки

Протестиращи обявиха министър Караджова за дилър на ГМО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди