изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:50 EEST
БАЛЧИК - С ПРОЕКТИ ЗА СВЛАЧИЩЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ В КРАНЕВО    
НовиниДва проекта, свързани с укрепване на свлачище в района на Балчик и изграждане на канализация и рехабилитация на водопровод в село Кранево, бяха представени пред журналисти, общински съветници и кметове на населени места вчера в Балчик.

От години един от най-проблемните терени в региона е вилна зона „Сборно място” - заради активността на старо свлачище. То представлява част от древната свлачищна ивица, заключена между Дворцово и Момчилово дере. Свлачището се активизира през пролетта на 1997 г., след  падналите обилни валежи. За да не се допусне катастрофално свличане и прекъсване на пътната връзка Балчик - Албена, са предприети аварийни отводнителни мероприятия, които започват през 1998 година, но след 2000 година финансирането на инженерните дейности се преустановява. Вследствие на това земните пластове в района продължават да се движат, а започнатите защитни съоръжения остават недовършени.
Проектът предвижда изграждане на две вертикални шахти и се финансира от Оперативна програма «Регионално развитие». Целта е ограничаване и предотвратяване на рисковете за живота на гражданите и техните имоти в района на свлачище «Сборно място». Сред дейностите, заложени в проекта, е изграждането на отводнителна система, с която ще бъдат изведени подпочвените води от вилната зона в посока вертикалните шахти, а от там - в морето. По официални данни, в рисковата зона живеят близо 2000 души, а посетителите на Балчик са около 200 000 годишно. Голяма част от тях преминават по пътя Албена-Балчик и предпазването му от свличане е от голяма важност за икономиката на региона и за живеещите в него.
Общата стойност на проекта за укрепване на свлачището е 577 241 лева, като 85% от тях са безвъзмездно осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% са от държавния бюджет.
«Изграждане на канализация и рехабилитация на водопровод и пътна настилка на ул. «Черно море» в с. Кранево и рехабилитация на водоснабдителна, канализационна мрежа и пътна настилка на ул. «Дунав» в Кранево» е името на другия представен проект. Той е на стойност 2 556 692 лева и ще се финансира от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Целта на проекта е да се осигури нормално водоподаване на живеещите в района на визираните улици и подобряване качеството на ВиК-услугите. Очакваните резултати от дейностите са свързани с безпроблемното отвеждане на дъждовните води до пречиствателната станция и намаляване на замърсяването на околната среда. В проекта е заложено възстановяване на пътната настилка, засегната от ремонтните дейности.
 


Сходни връзки

БАЛЧИК - С ПРОЕКТИ ЗА СВЛАЧИЩЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ В КРАНЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди