изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:56 EEST
СЪДЪТ ПРЕДАВА 120 ДЕКАРА ОТ „ДВОРЕЦА” В БАЛЧИК НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ    
Ред и сигурност С това се слага краят на дългогодишен спор за имота. Изпълнителен лист за преминаване на 120 декара от културен център „Двореца” в Балчик към СУ „Св. Кл. Охридски” издаде председателят на Балчишкия районен съд. Това съобщиха от Ботаническата градина, която е поделение на софийския университет.

До момента за терена се водеше съдебен спор между ДКИ „КЦ - Двореца” към Министерството на културата и СУ „Св. Кл. Охридски”. Той е публична държавна собственост и е част от Защитената местност “Ботаническа градина -  гр. Балчик”
Изпълнителният лист е въз основа на решение на добричкия окръжен съд от 21 октомври миналата година. Предстои  завеждане на изпълнително дело и въвод във владение. С това се слага край на дългогодишния спор между двете ведомства за правата им върху тази територия.
От Ботаническата градина обясняват, че освен юридическа тежест, този акт има и общественозначима страна, тъй като - с оглед задачите и същността на дейността на Университетската ботаническа градина, засега се гарантира запазването на това място като зелен остров по северното ни Черноморие, запазване и увеличаване на биоразнообразието на тази територия.
Съдът е признал за установени правата на ДКИ „КЦ -  Двореца” върху сградите, което предполага и опазване на архитектурно-историческото и културно наследство. Решението на съдебната система обаче би могло да бъде подменено с административен акт, подобен на Решение № 564/28.08.2007 г. на МС, при управлението на тройната коалиция. От Ботаническата градина припомнят, че тогава - след Решение на Върховния касационен съд, с което се потвърждаваха правата на СУ, Министерският съвет  прие горното решение: с него се преразпределяха правата на управление между двете ведомства, като де факто правата на управление върху  цялата територия на Ботаническата градина и Защитената местност, с изключение на стопанския двор и разсадника, се отнемаха от СУ и се даваха  на Министерство на културата за нуждите на ДКИ “КЦ -  Двореца”. „Този акт на Министерски съвет беше отменен изцяло като незаконосъобразен в края на април м.г. Само два месеца след произнасянето на Висшата съдебна инстанция - на последното заседание на кабинета Станишев,  на подпис и без обсъждане - беше внесен акт със същото съдържание. Тогава някои от министрите  отказаха да подпишат такова решение с мотива, че е неморално важни и обществено значими проблеми с дългосрочен ефект, като съдбата на Ботаническата градина в Балчик, да се решават в последния ден на правителството  Няма официална информация дали съдбата на Университетската ботаническата градина, която тази година ще чества 55 години от създаването си, ще бъде отново пререшавана по административен път от сегашния кабинет”  - обясняват от Ботаническата градина.

Добричкият окръжен съд призна правата на Ботаническата градина върху територии на „Двореца”

СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПОЛУЧИ ТЕРИТОРИИ ОТ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА

КАБИНЕТЪТ “СТАНИШЕВ” ЗАФОРМИ СКАНДАЛ ОКОЛО БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА НА ИЗПРОВОДЯК

ДОС даде седем дни срок на СУ „Св. Климент Охридски” да изясни границите на Ботаническата градина

 


Сходни връзки

СЪДЪТ ПРЕДАВА 120 ДЕКАРА ОТ „ДВОРЕЦА” В БАЛЧИК НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди