изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:01 EEST
Разделят София на три зони за паркиране    
НовиниЦентърът за градска мобилност оповести параметрите на трите зони за паркиране в столицата, които работната група по проблема е разработила и предлага за обсъждане.

В централната "синя зона" ще попаднат улиците между булевардите "Христо Ботев", "Патриарх Евтимий", "Васил Левски" и "Сливница". Според проекта работната група там паркирането ще е най-скъпо и за максимално време от два часа.

Във втората "зелена" зона се предлага да влизат улиците и булевардите, заключени между булевардите "Пенчо Славейков", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. Данаил Николаев", улиците "Константин Стоилов", "Козлодуй", "Дунав", "Будапеща", "Веслец", Централна гара", бул. "Кн. Мария Луиза", ул. "Опълченска", бул. "Ген. Тотлебен". Предложението е в тази зона паркирането да е за максимално време от три часа и на цена на час - по-ниска от тази на "синя зона".

Приоритетно да се въвежда "жълта зона" в ж.к. "Яворов", в частта на ж.к. "Гео Милев" между бул. "Цариградско шосе" и бул. "Шипченски проход", както и в района между бул. "Цариградско шосе", бул. "Михай Еминеску", бул. "Ситняково", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", в долната част на ж.к. "Лозенец", ж.к. "Иван Вазов", ж.к. "Кривата река", ж.к. "Сердика", ж.к. "Зона Б-5", ж.к. "Зона Б-19", ж.к. "Зона Б-18", ж.к. "Банишора", се предлага в доклада на работната група.

Тази зона обхваща по-голяма част и от търговските центрови тип "мол", изградени в столицата, като по този начин се очаква да се регулира паркирането около тях. Цената на паркиране в "жълта" зона трябва да е най-ниската в сравнение с другите две, а освен това времето за паркиране ще е до четири часа, предвижда проектът.

В предложението за "жълта" зона са включени още кв. "Изток", кв. "Гео Милев", кв. "Подуяне", ж.к. "Сухата река", ж.к. "Хаджи Димитър", ж.к. "Фондови жилища", ж.к. "Света Троица", ж.к. "Гевгелийски", ж.к. "Илинден", ж.к. "Разсадника", ж.к. "Красна поляна - 3", ж.к. "Сердика", ж.к. "Лагера", ж.к. "Белите брези", ж.к. "Хиподрума", ж.к. "Стрелбище", ж.к. "Гоце Делчев", ж.к. "Лозенец", районът около Южния парк, част от кв. "Хладилника". Тези райони обаче ще бъдат усвоени най-късно.

Паралелно с концепцията за паркиране се очаква да бъде внесен и докладът за увеличение на цените за репатриране и за поставяне на скоби на нарушителите на кратковременното паркиране. Според изчисленията на Центъра за градска мобилност реалната цена за репатриране на автомобил на наказателен паркинг е близо 76 лева, а сумата, която се събира от нарушителите в момента е 20 лева. Разходите по поставянето на скоба на автомобил са близо 17 лева, а заплащаната сума в момента е по-малко от 10 лева.

По отношение на заплащането на сумите за паркиране в трите зони от работната група предлагат сумата за паркиране по постоянен адрес да е еднаква за всички зони, като таксата трябва да е адекватна на разходите за контрол на паркиралия автомобил годишно. Според Центъра за градска мобилност те са между 170 и 200 лева.

Сумата за "служебен абонамент" също ще се увеличи, но стойността й трябва да бъде предложена от администрацията и да бъде утвърдена от Столичния общински съвет.

Центъра за градска мобилност разработва и нова система за заплащането на времето за кратковременно паркиране в столицата. Идеята е чрез системите за интернет-плащания желаещите да могат да преведат на сметката на центъра определена сума, като заявят регистрационните номера на автомобилите, които ще използват услугата. Впоследствие при всяко паркиране в зоните, от депозираната сума ще се отчислява времето за престой като то ще се закръгля на до половин час, както и в момента това може да става чрез хартиените талони. DIR.BG
 


Сходни връзки

Разделят София на три зони за паркиране | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди