изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:09 EEST
Прокуратурата рови за безочливи такси в 10-12 ВУЗ-а    
Ред и сигурност"До главния прокурор сме внесли сигнали за различни нарушения в 10-12 университета, прокуратурата не се е произнесла по никой от тези сигнали, защото проверките са продължителни", обяви просветният министър Сергей Игнатов.

"Има натрупване през годините на много оплаквания от университети", посочи той.

По думите му най-фрапиращият случай е свързан с това какво се случва с български студенти, учили няколко години в чужбина, завърнали се у нас и записващи се в наш университет.

"Понеже има несъвършенства във финансирането на висшите училища, те си определят такси за тези студенти. Тези такси са твърде високи в медицинските университети и техните ръководства се оправдават с това, че издръжката за обучение е много скъпа. Тежък е проблемът, че българите не се чувстват българи в собствената си страна, но вината е и наша, тъй като не са координирани нормативните актове", посочи Сергей Игнатов.
Министърът допълни, че има и внесени сигнали за съмнения за корупция, свързани със Закона за обществените поръчки.Според него има много тежки случаи, при които ректорски ръководства определят цена, например, когато даден студент иска да напусне университета и желае да получи дипломата си за средно образование."Тогава са му искани примерно 1000 лева, а тази диплома принадлежи на съответния студент", категоричен бе министърът.

По думите му университети са искали и незаконни дарения и такси, вариращи от 3 до 5 бона. http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата рови за безочливи такси в 10-12 ВУЗ-а | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди