изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:16 EET
Бузек: Догодина в Шенген, след 3 г. в Еврозоната    
Европейски съюз

Надявам се България да влезе в Шенген до една година и в Еврозоната до три години. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Бузек още веднъж наблегна на темата за енергетиката. Освен това председателят на ЕП изрази надежда, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изведени от експлоатация с подкрепата на ЕС от 180 млн. евро.



Председателят на ЕП Йежи Бузек е на официално посещение у нас по покана на председателя на НС Цецка Цачева. Това е първото посещение на Бузек у нас в качеството му на председател на ЕП.

Мартеница с призив против ГМО получи от български студент председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след лекцията си в СУ "Св. Климент Охридски", предаде БТА. В отговор на студентски въпроси Бузек изрази личното си мнение, че е против ГМО, защото не е доказан техният дългосрочен ефект. Той отбеляза, че битката срещу отглеждането на ГМО е обречена, тъй като ЕС трябва да е конкуретноспособен на световния пазар за храни, а много страни отглеждат такива култури. Бузек посочи, че трябва да се вземе предвид, че гладът е проблем за милиарди хора по света всеки ден. Шеговито Бузек коментира, че явно студентите са много щастливи, щом ги вълнуват само проблемите за отглеждането на ГМО.

Темата за конкурентоспособността на ЕС Йежи Бузек засегна и в лекцията си "Европа и свободата". Той изрази идеята си за Европейска енергийна общност, която ще гарантира на европейските граждани енергийна сигурност. За да бъде ЕС по-конкурентноспособен, енергийните доставки требва да бъдат на по-ниски цени, посочи Бузек. Той добави, че за да бъде Европа по-конкурентоспособна, трябва да бъде и "по-иновативна". Според него е необходимо да се създават нови технологии и научни изследвания. Когато се борим за свободата, се борим за достойнството на хората, заяви Бузек.

Той отбеляза значението на солидарността между европейските граждани. Според него западните държави от ЕС, които се борят за своето благоденствие през последните пет-шест десетилетия, трябва да дадат знак за солидарност към останалите страни от съюза.

Бузек поздрави аудиторията с Националния празник. Ако през всеки почивен ден в университета има толкова много студенти, ви поздравявам, заяви председателят на ЕП. Той отбеляза, че студентите са достатъчно млади, за да не помнят други категории, освен свободата, но те трябва да помнят, че тя не се получава лесно.

По рано днес шефът на ЕП се срещна с председателя на НС Цецка Цачева.
Цачева отбеляза, че днес се вижда с Бузек по-малко от два месеца след срещата им в Брюксел. Тя посочи, че са обсъдили ролята на националните парламенти в светлината на Лисабонския договор. dir.bg

 


Сходни връзки

Бузек: Догодина в Шенген, след 3 г. в Еврозоната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди