изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:18 EEST
Магистрати уговарят рушвети по скайпа    
Ред и сигурностРодните магистрати трудно издават тежки присъди, но пък са повече от модерни в уговарянето на рушветите. Сумите вече се уточняват в интернет, закодирани в сложни пароли. Това заявиха участници в разследването срещу корумпирани съдии и прокурори.

 
"Да хвърлим мрежата". Тази фраза на заподозрян съдия към известен адвокат е записана от спецполицаите, които подслушвали разговора по телефона, пише “Стандарт”. При разплитането на случая станало ясно, че репликата за мрежата означава двамата събеседници да минат в скайпа.

Там те се договорили колко ще струва "решаването на проблема" по даден казус. Подслушаният адвокат не се е явявал на нито едно дело при въпросния съдия. Той обаче изпълнявал ролята на посредник на други свои колеги. "Така връзката ставала опосредствана и намалявала риска магистратите да бъдат уличени", коментираха спецполицаи. Разследването показало, че съдията и адвокатът си говорят седмица преди важни наказателни дела. На заседанията обаче идвал колега на записания адвокат от същата кантора.

Уличеният в корупция съдия е един от 60-те проверявани магистрати, за които съобщи зам.-главният прокурор Валери Първанов. Той уточни, че по 20 от тях вече има образувани досъдебни производства.

Освен "да хвърлим мрежата" още няколко фрази се въртели постоянно сред корумпираните магистрати. Когато става дума за мярка за неотклонение и плащането на гаранции, подслушаните си говорели за "гаранционни карти". Когато пък магистратът искал да заяви, че работата е свършена, т.е. е написал мотивите, с които да намали присъдата или да оправдае някого, той казвал по телефона "поръчах 15 кошници с плодове, кога ще ми ги доставиш". Преведено на нормален език това означавало - "време е да си платиш масрафа".

Само най-наглите прокурори си позволявали да говорят по телефон директно с разследвани от тях. Един от тях направо се спазарил да му ремонтират жилището. Фразата: "За какви пари ще говорим?", била изречена просто за парлама - било ясно, че разплатата ще е в съдебната зала с подходящо по-леко обвинение.

"Специално за разследване на магистрати трябват нови членове в Наказателния кодекс и нови способи за разследване", коментира обвинител от специализирания Първи отдел за борба с корупцията сред магистратите във ВКП.

В момента в Наказателния кодекс няма нито едно специално обвинение, което касае престъпление или конфликт на интереси при магистрати. В момента единственият член е за злоупотреба със служебно положение. Това обаче е много по-малко като обществена опасност от деянието на магистратите, разясняват членове на звеното за борба с корупцията в Темида.

Проблемът е, че съдии и прокурори са наясно с правната материя и знаят много добре как да се пазят от уличаващи ги думи и действия, твърдят разследващи. Според тях записите на телефонни разговори отдавна трудно вършат работа. "Всички пишат в скайпа или си уговорят срещи във фейсбука чрез фалшиви профили", твърдят участници в разследването на продажни магистрати. На практика е абсолютно недоказуемо да хванеш някого в корупция, защото пропускането само на един от детайлите на комуникацията прави невъзможно да изградиш обвинителна хипотеза, смятат самите прокурори.

Според думите на Валери Първанов сред уличените в корупция са само съдии и прокурори на районно ниво. "Това е цаца, акулите са с по-високи постове", убедени са от средите на магистратите. Сред тях усилено върви слух, че в списъка на разследваните за корупция са попаднали апелативен прокурор и поне двама окръжни съдии.

Случаите на корупцията сред висшите магистратите се разследват от Софийски градски съд и градската
прокуратура. Сред съдиите обаче имало негласно договорка да не издават осъдителни присъди срещу магистрати.

"Нещо като поговорката гарван гарвану око не вади", шегуват се разследващи.

"Следете какви ще бъдат развитието по делото за искания подкуп от 20 000 лв. срещу ексшефката на варненския административен съд Анелия Цветкова", заявиха от ВКП вчера. Там също се използвала схема за взети заеми в крупни размери, за да бъдат оправдани намерените в дома на съдийката 88 500 лв., 28 900 евро и 3270 долара.

Затова в гилдията били сигурни, че Цветкова ще се измъкне без присъда от скандали.

www.standartnews.com/
 


Сходни връзки

Магистрати уговарят рушвети по скайпа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди