изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:34 EEST
ДАЛАВЕРА С ИМОТИ В ШАБЛЕНСКО ПРАТИ ЕКСОБЛАСТЕН И ДИРЕКТОР ЗАД РЕШЕТКИТЕ    
Ред и сигурностД-р Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са нанесли имуществени вреди за 116 334 лева и могат да получат до 10 години затвор. Днес ще бъдат гледани постоянните им мерки за неотклонение


Бившият областен управител на д-р Добрич Ердинч Хаджиев /48/ и Пламен Ганев /35/ - ексдиректор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна администрация, са задържани за злоупотреба със служебно положение, съобщи МВР. Двамата изтърпяха 24 часа в ареста на полицията, след което Окръжният съд отложи за днес делата за определяне на мерките им за неотклонение.
През месец февруари м. г. бившият областен управител и ексшефът на дирекция, в качеството им на длъжностни лица, нарушили служебните си задължения, като съставили и подписали договори за продажба на имоти, представляващи частна държавна собственост, без да е налице представен документ за извършено плащане с компенсаторни документи, сочи официалната информация на МВР. Целта на престъпната схема била подставени от двамата лица да придобият атрактивни имоти в област Добрич. По първоначални данни, имуществените вреди възлизат на 116 334 лева. На Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са повдигнати обвинения по чл. 283 от Наказателния кодекс, каза водещият прокурор Пламен Костадинов. Той посочи, че ако бъдат признати за виновни, могат да получат от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 3 000 до 5 000 лева и лишаване от права за заемане на ръководна държавна длъжност.
Бившият областен управител Ердинч Хаджиев е сключил договори за прехвърляне на имоти държавна собственост, без преди това да е направено плащането им, обясни наблюдаващият прокурор Пламен Костадинов. Така ексгубернаторът нарушил Закона за държавната собственост и Правилника за неговото прилагане. Съгласно тях, плащането са извършва 14 дни преди подписването на контрактите. Това е трябвало да стане с компенсаторни бонове, които се прехвърлят в Централния депозитар. В случая договорите са били подписани през февруари 2009 година, а компенсаторките не са внесени.
Става дума за окрупняване на седем имота с обща площ около 30 декара, които после се продават на подставени лица с компенсаторки, обясни директорът на Областната дирекция на МВР - комисар Стефан Йончев. Имотите се намирали край фара в Шабла. По информация на Окръжния съд, става въпрос за продажба на държавен имот чрез тръжна процедура, проведена през май 2009 година, когато Ердинч Хаджиев е бил областен управител, а Пламен Ганев - директор на дирекцията. Разследването е установило безспорно, че търгът не е бил обявен в нарушение на закона. Прокурорът по делото обясни пред журналисти, че са продадени прилежащи площи към сгради на земеделска кооперация „Приморец” в с. Тюленово, които не са били заплатени от купувачите. След като се сдобила с въпросните декари, кооперацията ги продала на седем подставени физически лица. Единият от тях е бил безработен и не е имал пари да заплати сделката, посочи наблюдаващият прокурор. По думите му, след това той прехвърлил имота на зетя на Ердинч Хаджиев. Останалите шестима са били посочени от Пламен Ганев. Това били земеделски производители и частни стопани. Прокурорът обясни, че помагачеството на директора на административната дирекция се състои в подготвянето на договорите и проследяване на плащането по сделките, което той не е правел.
В четвъртък следобед първо е задържан Ердинч Хаджиев, а след това Пламен Ганев, разказаха запознати за НДТ. Бившият областен управител бил извикан в полицията около 14.30 часа в понеделник, а след това е призован и Ганев. Повдигнати са им били обвинения.
Във вторник Окръжният съд даде ход на делата за определяне на мерки за неотклонение на двамата, но отложи заседанията по молба на адвокатите им. Те поискаха време, за да се запознаят с внесените от Окръжна прокуратура искания и с осемте тома материали по досъдебното производство. Адвокатите уточниха, че подзащитните им остават задържани с прокурорско постановление за удължаване на ареста със 72 часа, издадено във вторник.
 "Засега нямам коментар по случая. Нека бъдат изнесени по-подробни данни и на един по-късен етап ще можем да коментираме" - каза за НДТ Гюрсел Кърнак - общински председател на ДПС - град Добрич, и зам.-председател на областната структура на партията. Той поясни, че в зависимост от това - в каква посока ще се развие процесът, може да се наложи провеждането на извънредна конференция за избор на нов областен лидер на партията.
Д-р Ердинч Хаджиев не е осъждан, семеен е, с висше образование. По професия е лекар, работил е до задържането си като джипи в добричкото село Хитово. Години наред е общински съветник в община Добричка. През 2005 година влиза в парламента като народен представител, на мястото на Нихат Кабил, който става министър на земеделието. След връщането на Кабил в Народното събрание, през май м. г. е назначен за областен управител на Добрич. От октомври 2009 година е областен лидер на ДПС. Срещу Ердинч Хаджиев се водят и други преписки, които са в напреднала фаза, каза директорът на ОД на МВР - комисар Стефан Йончев.
Пламен Ганев е общински съветник в община Добрич от квотата на ДПС. Той бе кандидатът за кмет на движението през 2007 година. Осъждан е два пъти, като са му налагани административни наказания - глоба за транспортно престъпление и за обида. По данни на прокуратурата, той се движи с криминално проявени лица. Има висше образование, женен е и има едно дете от първия си брак. НДТ


 


Сходни връзки

ДАЛАВЕРА С ИМОТИ В ШАБЛЕНСКО ПРАТИ ЕКСОБЛАСТЕН И ДИРЕКТОР ЗАД РЕШЕТКИТЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДАЛАВЕРА С ИМОТИ В ШАБЛЕНСКО ПРАТИ ЕКСОБЛАСТЕН И ДИРЕКТОР ЗАД РЕШЕТКИТЕ
Автор: Anonymous да 2010-03-04 @ 16:52 EET
http://publikuvai.com/bg/component/content/article/73-headlines/329-whytoday.html

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди