изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:01 EEST
БОЖЕ, КЪДЕ ЖИВЕЕМ: Доктора бил сътрудник на НСС под шапката на магистратурата    
Новини Провалена врътка с цигари за 10 млн. долара, подготовка на нов наркоканал и подялба на гранични зони при вноса и износа на цигари са причината за атентата срещу Иван Тодоров – Доктора на “Цариградско шосе” през 2003 г. и последвалия разстрел през 2006 г. – този път успешен.

Това пише в оперативния доклад за него под името “Амигос”, а тези версии за смъртта на един от най-големите контрабандисти у нас и на Балканите са най-вероятните и според хора от Националното следствие. Известно е и че атентатът срещу колата му, при който той оцеля, е било предупреждение към следващата мишена - бизнесмен, много по-влиятелен от Доктора.
Иван Тодоров се е чувствал недосегаем, защото е бил нещатен сътрудник на НСС, а оперативният му работник е бил човек, замесен в аферата “Гном” и след това преместен на друга работа.
Друг негов покровител е бивш шеф на “Стокова контрабанда” към НСБОП.

За недосегаемостта на Тодоров са бдели антимафиот, апелативен и военен прокурор.

Това станало ясно в хода на разследването след смъртта му, но и още през 2003 г. мнозина високопоставени мъже са знаели за чадъра. Приживе фирмата му “Амигос” не е била засичана в документни нарушения. Дори Косьо Самоковеца, Ники Пилето и Мето Илиянски са се съобразявали с Доктора. Той е бил влиятелен и почитан човек сред ъндърграунда.
Интересна подробност е, че седмица преди атентата Косьо Самоковеца е отпрашил към Англия и повтарял пред близките си: "Нямам нищо общо с тази работа”! В Англия тогава живеело и семейството на Доктора, но напоследък отношенията му с фамилията на Самоковеца били хладни. Малко след това Косьо бе застрелян на площад “Дам” в Амстердам.
Това съвпадна с гениална схема, измислена от Доктора, за далавери с цигари. Самоковеца също имаше афинитет към този вид бизнес, но не можеше сам да измисли врътката, пише в доклада.
Там е цитирано, че с богатия си международен опит Доктора е бил наясно с всички нелегални схеми при вноса на папироси. Бил е и цар на китайски дубайски стоки, пренасяни в колети. Така се обмитяват цели пакети, а не отделни артикули, и сандали може да минат като кибрити. Вместо 40-50 хил. лв. обмитяването на контейнер излиза на вносителите 15-20 хил. лв.

“Тодоров е влиятелен и сред политици от различни цветове”,

установява разработката. Има топли връзки с двама съветници на Симеон Сакскобургготски, живеещи в чужбина и близки до родата му. Интересът към Доктора винаги скача пред избори, защото той спонсорира различни партийни каси и е щедър за разлика от Мето и Таки.
Една от най-печелившите схеми за импорт на акцизните стоки, дело на Докторския мозъчен тръст, е следната:
Цигари, които идват от Кипър, се товарят на самолети във Варна. С изрядни документи за редовен транзит самолетът каца за “презареждане” в София или Пловдив и тогава документите се оформят като износ за Македония. Отпътува към комшиите, там седи 1 ден неразтоварен. През това време македонски служители, вкарани в схемата, заявяват, че искат да върнат това в България, например заради ниско качество. Документите се преоформят като реекспорт, за да не бъде таксуван товарът в Македония. Самолетът се връща на пловдивското летище уж като празен, но е също толкова пълен, колкото е бил при товаренето си във Варна. Преди приземяването декларациите от македонската страна се късат във въздуха и се вадят старите за износ. Самолетът каца през нощта, когато няма проверки и секретната митническа система е изключена. На сутринта при тараша той вече е празен – по документи стоката е разтоварена в Македония. Следи не остават. Това се нарича фиктивен реекспорт. Печалбата е стопроцентова. Цигарите не са обмитени, не е платен акциз и ДДС – ни у нас, ни в Македония. Те заминават към тайни складове.

На курс се печелят по 1 млн. лв.

Да, но никой не е безгрешен и умният Доктор се дъни глупаво малко преди да го взривят, а случаят е покрит.
През 2003 г. в България месеци наред се моткат от граница до граница 6 тира с гръцки и английски папироси за милиони левове и на никого не му прави впечатление... Те са от марките “Карелия” и “Мейфеър”. Шестте камиона са с митнически документи за транзит, което означава, че трябва да напуснат страната, без да бъдат продадени тук. Но те влизат и излизат 2 пъти от Гърция и 2 пъти се опитват да пробият в Сърбия през Калотина. Според експертите, направили разработката за Доктора, това е опит за класическа контрабанда: гръцките цигари си се връщат в Гърция, британските в Англия. Това не може да стане без благословията на държавата, става дума за милиони левове във валута. Само спестените мита щяха да бъдат 7-8 млн. лв., ако ударът беше успял. В края на март се налага петте камиона с гръцки папироси да напуснат България, защото вече става подозрително броденето им като фантоми. Изчезват в посока Украйна с оформени документи от Бургас. По този морски път минава друг стар контрабанден канал.
Да, ама тирът с “Мейфеър” остава да се щура от граница на граница. Четири месеца транзитните му документи не могат да бъдат приключени. По закон това трябва да стане до 10 дни, а през това време камионът-турист изчезва. Не е сигурна съдбата и на отплавалата в посока Украйна “Карелия”. Скоро взривяват Иван Тодоров, а той казва, че зад опита за убийство стоят “един бивш приятел, красавица и нисък генерал, който пуши пури за по 3 хил. лв. на месец и преправя костюмите си”. Мнозина съзират зад думите му, че бившият приятел е Пепи Амигоса, красавицата е Ася Зафирова, негова интимна приятелка по онова време, а генералът е Василев, който по това време оглавява дирекция на полицията, но 10 дни след това е освободен от поста си. В разработката обаче неговото име го няма.
МВР твърди, че в куфарчето на Доктора, изхвърчало според следствието подозрително далече след взрива, се намират снимки, които заедно с доклад се предават на президента и премиера. Избухва сериозен скандал. Лицата от снимките са Милен Велчев и Пламен Петров – тогава министри, царският депутат Мирослав Севлиевски и Пепи Амигоса, които играят карти на яхта в Монако, а на заден план цъфти Доктора. В предадения доклад фигурират имената и на

военен и на апелативен прокурор, за които се твърди, че имат нерегламентирани контакти с Доктора и Самоковеца,

но покрай техните имена няма никакви доказателства. Оказва се, че в доклада няма нищо конкретно, но Бойко Борисов си подава оставката като главен секретар, а премиерът не я приема. По-късно и Милен Велчев прави същото, но и неговата оставка не е приета. Никола Филчев, главен прокурор, веднага изисква оставките на двамата прокурори - те отказват, а единият е предложен за повишение по-малко от три години след случилото се. Интересно е, че Доктора има само едно висящо дело, което се възобновява след 10 г. То е за отвличане на хасковски бизнесмен от 10 души, които го държали в къщата на Иван Тодоров в с. Марково. Доктора е осъден по това дело на 5 г., но Върховният касационен съд връща делото на първа инстанция.
Тодоров остава на свобода, но не заминава в чужбина и през 2006 г. е застрелян в своето “Порше Кайен” от двама килъри, които изчезват безследно. С изключение на намерените 22 гилзи от 9 мм пистолет, не са открити други следи. Дъждът идва на помощ на убийците и заличава всичко. Свидетели обаче разказват как са изглеждали те, ала показният разстрел си остава поредната загадка, която има давност цели 30 г., а 10-те млн. от цигари отдавна са се умножили! Така Таки излиза по-хитър от умния Доктор! Той е жив и богат...

Вики ЗДРАВКОВ

http://www.blitz.bg

Службите признаха: Поли Пантев и Карамански агенти на МВР!

 


Сходни връзки

БОЖЕ, КЪДЕ ЖИВЕЕМ: Доктора бил сътрудник на НСС под шапката на магистратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди