изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:37 EET
Мафия: Катаджии обслужвали “Факирите”    
Ред и сигурност15 автокъщи са съдействали на бандата автоджамбази, кръстени условно от МВР “Факирите”. Ченгетата в момента са започнали мащабна проверка за наличието на вътрешни хора, които са осведомявали крадците за всяка нова сделка с по-лъскава кола. “Факирите” са крадели основно по поръчка и са действали съвместно със свои “български колеги”, работещи на територията на Испания и Италия.


Автоджамбазите са се специализирали в няколко марки возила – “Ауди”, “Мерцедес” и най-вече БМВ.
За тартор на групата се смята Стоян Дългия, който пък работел за Димитър Димитров – Турчина. Преди време автокрадците са били част от люлинската бригада на известните автоджамбази Ванко и Шопите. Решили да се отцепят самостоятелно, след като “Шефовете” започнали да ги навиват да се включат и в бизнеса с дрога. “Не могат да се смесват двете неща – или крадеш коли, или продаваш дрога”, твърдял Стоян Дългия. Така той станал тартор, а за него продължили да работят Георги Николов-Черния, Пламен Маринов-Пайко, Цветомир Иванов-Синигера и Александър Григоров-Енота. Всеки от тях бил строго специализиран. Енота например бил майстор на всякакви компютърни ключалки. Навремето

той се обучил при прословутите пазарджишки братя Домати

които и до днес се считат за едни от най-добрите специалисти в кражбите на скъпи коли.
Синигера се справял отлично със запалването на автомобилите. Той имал и техническо образование. Започнал да краде, след като кварталната му работилница за ремонт на коли фалирала.
Пайко отговарял за техническото подсигуряване на кражбите – негово било задължението да доставя всякакви инструменти, които можели да помогнат на бандитите.
Героги Николов – Черния пък бил експертът в бандата, която умеел да заличава номера от рамата на автомобила.
Според разработката “Факири” Стоян Дългия осигурявал клиентите на бандата.
Останалите от бандата също са имали строго профилирани задължения. Беззъбия например осигурявал гаражите, където след кражбата се скривали автомобилите. Синигера набирал документите за колите, а Младежа изготвял фалшивите договори за продажба.
“Те не са действали никога на сляпо, без предварителна уговорка с купувача. Преговорите са се водели от Стоян Дългия. Работели са и на разменни начала – ако даден модел се е търсел в чужбина, а е имало такъв наличен в България, крадците са го отмъквали и след прекарването му зад граница са го заменяли за друг”, разкри източник на “ШОУ” от разследването.
Част от крадените коли са били пласирани в Плевен, Благоевград, Монтана и Пловдив.
Всички от арестуваните по време на акцията крадци вече са били задържани и пускани отново на свобода.

Бандитите са разработвани от поне три месеца

в разследването са участвали и вътрешни хора, внедрени в групата на “Факирите”.
Любимите модели на групата са били бензинови беемвета, произведени между 1999 и 2008 г.
“Прави ни впечатление, че също като групата на “Наглите” “Факирите” са заимствали много от методите си от киното. В случая техни учебни филми са били “Да изчезнеш за 60 секунди” и “Бързи и яростни”. Те всички са любители на високите скорости. Имаме наблюдения, че някои от кражбите са ставали буквално за минутки. Според оперативни данни групата е отнела и препродала около 120 возила само за последните 2 години”, коментираха разследващи.
Има подозрения, че самите продавачи от автокъщите са подсигурявали т. нар. 3-и ключ, който винаги остава при тях като застраховка. Вероятно те са съобщавали адресите на баровците, закупили скъпите возила. Нерядко кражбите са ставали в краткия период между сключването на самата сделка за автомобила и застраховката. Така подсигуровката е била пълна и в случаите губещи са били само клиентите.
“Факирите” са имали цялостното компютърно оборудване, необходимо за отключването на скъпите автомобили. Имали са още скенери, които са

отваряли електронния код на автомобилите

а след това и запалвали луксозните коли. След кражбата колите са получавали нови номера на рамите. За разлика от аматьорските апаши “Факирите” не са пренабивали номерата на шасито или рамата (това вече е лесно откриваемо и по този начин колата става проследима), а са сменяли цялата част на купето на автомобила, където е бил набит 17-цифреният идентификационен номер.
В зависимост от годината на производство на колата са сменяли ботуша на амортисьора или дори цялата предна конзола под чистачките. След това автоапашите пребоядисвали изцяло подменената част с цвета на купето.
Ако крадените автомобили е трябвало да бъдат продавани след това в България, “Факирите” са ги узаконявали в КАТ.
През своите “партньори” в чужбина те са използвали номера на реално съществуващи коли в Европа и са декларирали колата като токущо внесена. Другият начин бил с “клониране” – през подставен човек в КАТ “Факирите” получавали номера на коли, които вече са катастрофирали и се водели бракувани.
Някои от документите за регистрация пък били напълно редовни. Заради това ченгетата подозират участието на вътрешни хора в схемата, които след това получавали дял от продажбата на крадените автомобили.
По време на обиските в жилищата и работилниците на “Факирите” полицаите са открили множество документи за регистрация на откраднати коли, готови

договори за покупко-продажба и пълномощни от трети лица

Интересна подробност е, че “Факирите” са имали и лимит за кражба – максимум по 4 коли на седмица. В случай, че някоя от сделките им се проваляла, те спирали дейността си до окончателната продажба. Така гарантирали, че няма да се стигне до препълване на складовете, което пък би довело до по-лесното им разкриване.
В апартамента на Синигера са открити още различни инструменти и компютърни конфигурации за отключване на автомобилите.
Открити са и няколко автомобила, подготвени за изнасяне зад граница - крадено "Ауди А4" с интервенция по рамата, за което се знае, че е изчезнало в София миналата година, както и "Мерцедес 220 CDI" с несъответствие в документите за регистрация. Открити са още "Фолксваген Голф 4", "Тойота Ярис" и "Мерцедес" Е класа.
Най-често бандитите са използвали стар канал за износ на крадени коли през пристанище Варна. В някои от случаите “Факирите” са наемали и нищо неподозиращи шофьори, на които е обяснявано, че трябва да извършат курсове до Румъния. Оттам автомобилите са били пренасочвани за Западна Европа, където пък са били продавани най-често на арабски бизнесмени.

Стара легенда

Тарторът на групата – хасковският бандит Митко Димитров – Турчина е един от най-легендарните автобандити у нас.
През декември 2006 г. той се прочува като лидер на бизнеса с крадени коли срещу откуп. Действа заедно с други популярни автоапаши - Славчо Принца и Чавдар Омайски-Капитана. Смята се, че тримата са били основни посредници във връщането срещу откуп на откраднати автомобили в София. Тримата са били приближени и до структурите на застрахователни компании в столицата и така са получавали информация за всеки откраднат автомобил в столицата. Славчо Принца официално се занимавал със скотовъдство, но бил доста по-известен в амплоато си на автокрадец.
По онова време Турчина разработил абсолютно нов за България бизнес – устройвал тайни търгове за крадени коли, като печелел този, предложил по-високата цена.
След като приключил с този бизнес, Турчина се ориентирал към кражбата на коли по поръчка. Интересна подробност е, че той внедрил свой човек в една от американските фирми, специализирала се в изработването на компютърните продукти за заключващите системи на БМВ и мерцедес с представителство у нас. По този начин Турчина разполагал със секретна информация за това кои са най-слабите моменти в сигурността на автомобилите и знаел точните конфигурации, с които можело да стане отключването.

Осветяването

Групата на “Факирите” е осветена от двама автоджамбази, които в миналото също са били част на бандата. След пререкание с другия бос – Стоян Дългия те са били отстранени.
За да си отмъстят, автоджамбазите отишли в полицията и изпели всичко срещу гаранцията, че срещу тях няма да бъде повдигано обвинение. В момента и двамата са защитени свидетели.
Разследващите не пропускат и възможността разкриването на “Факирите” да е станало след властови преврат от страна на Стоян Дългия. Според показанията на защитените свидетели той бил във все по-влошени отношения с шефа си – Митко Турчина.
“По следите му сме, вярваме, че до няколко дни и той ще се предаде”, коментираха разследващи.

Мария Николаева  / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Мафия: Катаджии обслужвали “Факирите” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди