изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:40 EEST
РЗС: Без нас импийчмънт не минава    
ПолитикаРЗС и „Атака" дадоха различни сигнали за това дали ще подкрепят ГЕРБ, ако бъде инициирана процедура за отстраняване на президента Георги Първанов. Лидерът на „Атака" Волен Сидеров определи Георги Първанов като недостоен да заема тази длъжност, но не уточни дали съществуват юридически аргументи той да бъде отстранен. От Синята коалиция също подкрепят процедура по импийчмънт. Яне Янев пък каза, че за момента не вижда правно основание да бъде започната процедура по импъчмънт на държавния глава.

„Ние тълкуваме тази истерична реакция на Първанов като превантивна контраатака срещу опасността, която се задава - при разкриването на „Октопод"-а да излязат връзки на бизнесмени, на хора от ъндърграунда лично с него. Да излязат имената на български олигарси, които могат да се окажат близки до Първанов. Нашето мнение е, че Първанов не е достоен за поста, който заема. Дали ще се стигне до импийчмънт, зависи от мнението и преценката на юристите, Конституционния съд. Ние ще направим нужното да подкрепим една такава инициатива", заяви Волен Сидеров.  

„Искам да заявя най-отговорно, че в този 41-ви парламент не може да се съберат гласове нито за импийчмънт, нито за промяна на Конституцията без РЗС. Ние сме готови и ще изслушаме вносителите на процедурата за импийчмънт. Ако те ни дадат достатъчно юридически факти, аргументи, тогава сме готови да свикаме заседание на политическия съвет и на народните представители на РЗС, и да вземем окончателно решение. Към момента ние не видяхме в публичното пространство нито един сериозен аргумент за импийчмънт", каза лидерът на РЗС Яне Янев.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че след като президентът твърди, че записва всички свои разговори, да ги публикува, включително разговорите с Алексей Петров и други личности. „Президентът е извършил тежко нарушение на Конституцията, записвайки и публикувайки разговор, без съгласието на български гражданин. Това е недопустима манипулация с хората. Според мен единствената възможна стъпка е започване на процедура за сваляне на президента от поста му", добави още Костов.

За бъде стартирана процедурата по импийчмънт на държавния глава първоначално е необходима депутатска инициатива с подписка, след което за да бъде прието, проекторешението трябва да бъде подкрепено от поне 160 народни представители. ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака" събират 152 гласа, заради което е необходимо да бъдат привлечени и гласовете на поне още 8 депутата. След това според процедурата, разписана в основния закон, евентуално проекторешение на парламента по този въпрос би отишло в КС, където съставът му гласува анонимно за това дали президентът трябва да бъде отстранен от поста или не. 

От ГЕРБ поискаха да се направи справка между звуковия файл и разпространената от сайта на президентството стенограма от разговора между президента Георги Първанов и вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Ако има разминаване между звуковия запис и стенограмата, управляващата партия ще сезира Конституционния съд и дори намекна за импийчмънт на президента.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че е изпратила официално искане до президента Първанов да предостави официално заверено копие на стенограмата и звуков файл от разговора му със Симеон Дянков.

Часове след това от пресцентъра на президента съобщиха, че ще предоставят исканите материали, като дори звуков файл ще се даде и на медиите. В писмото пише, че воденето на стенограми е нормална административна практика при официални срещи на държавния глава. Там се посочва, че президентът смята за неразумно включването и на парламента в проблема. Всичко, което е казано в разговора, е публична позиция на президента, която той ще отстоява твърдо и категорично и в бъдеще, добавят още от президентската институция.

http://www.dariknews.bg

Стенограма от срещата на президента на Република България Георги Първанов и Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите

Ангел Марин за скандала с президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков

ГЕРБ: Първанов напада правителството с лична и политическа корист

В президентството празнуват гаврата с Дянков


 


Сходни връзки

РЗС: Без нас импийчмънт не минава | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
РЗС: Без нас импийчмънт не минава
Автор: Anonymous да 2010-03-07 @ 16:50 EET
Ч У Д Е С Н О!  АДМИРАЦИИ ЕДНО РАЗУМНО РЕШЕНИЕ НА Р З С!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди