изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:51 EET
Вене Сотиров отвлечен заради сделка със скрап в „Кремиковци”    
Новини Трупът бил намерен по показания на „Факирите”, но го крият, твърди жената на бизнесмена

Вене Сотиров е отвлечен заради предстояща сделка, свързана с изкупуването на скрап, срещу която той е бил против, това е една от последните версии на разследването.

Бизнесменът изчезна през април 2008 г. Маскирани като полицаи бандити го причакаха, докато се прибираше в блок 135 в столичния жк “Сухата река”, където живее. Мнимите ченгета са били с картечни пистолети “Скорпион”, които са на въоръжение на българската полиция.

Вене Сотиров викал за помощ, но преди някой да успее да реагира, бил натъпкан в колата и откаран в неизвестна посока.

Според съпругата му Василка тялото на бизнесмена вече е открито, но крият това от нея. “До мен достигна информация, че той е намерен, но не ми казват.

Подозирам, че е убит и въпреки това след толкова много време се надявам, че може да се върне жив и здрав”, твърди Василка Сотирова.

Информация, че трупът на Вене Сотиров е заровен в местност над Бистрица, е подал и един от автоджамбазите, арестуван покрай операция “Факирите”. През адвоката си той заявил, че може да съдейства за намиране на тялото, ако бъде пуснат на свобода или бъде намалена евентуалната му присъда.

Това е третият път, в който арестувани твърдят, че знаят къде се намира тялото на Вене Сотиров. В първите два пъти полицаи са били пращани “на гюме” – веднъж край “Красно село” и втория път над Бояна. Ченгетата са проверявали, но и двата пъти се оказало, че сигналите са фалшиви.

Малко след разкриването на бандата на Наглите се появи информация, че те може също да стоят зад отвличането на бизнесмена, но впоследствие се оказа, че в случая е действала друга, конкурентна банда. Съпругата на Вене Сотиров е била привикана на очна ставка и категорично е заявила, че не разпознава никого от бандата на Наглите.

Оттеглянето

В дните преди да бъде отвлечен, Вене Сотиров е имал няколко срещи с приятели от кооперациите, в които е участвал като управител. Срещнал се е и с шефовете на “Централен кооперативен съюз”. Пред тях той е декларирал намерението си да се оттегли постепенно от участието си във всички фирми. “Вече съм стар и болен, уморих се, ще ме наследи дъщеря ми Ирина, тя е много оправна и е наследила моя бизнес нюх”, твърдял Вене Сотиров.

Бизнесменът има и син, но предпочита да работи заедно с дъщеря си. В момента тя се води управител във всичките фирми на баща си – „Мургаш-Кремиковци”, „Градски кооперативен съюз-София", „Кооптърговия и туризъм", холдинг „Кооперативен бизнес", „Централен кооперативен съюз", акционерните дружества „Кооптърговия", „Мургашкооп" и др. Около два месеца след изчезването на Вене Сотиров дъщерята е наследила поста му на общи събрания на дружествата. В момента тя взима участие при решаването на всички бъдещи сделки, свързани с фирмите на баща й.

Тя е пробивна, има железен усет и се справя не по-малко добре от него”, твърдят колеги на Ирина. За разлика от баща си обаче дъщерята не била толкова против сделките, свързани с метали.

Покрай връзките си с “Кремиковци” Вене Сотиров е човекът, който дава хляб на братята Дамбовци. Той е добър приятел с баща им Димитър Стоянов. След като неговата фирма поема чрез търг кетъринга в предприятието, Сотиров взима като подизпълнител Димитър Стоянов, който пък вкарва и синовете си Йордан и Пламен. Близки до Вене твърдят, че преди около 10 години той действително е имал силно влияние върху това, което се случва в комбината. Благодарение на контактите си той е участвал преференциално в различни търгове и е успявал да се наложи с фирмата си.

Така Вене Сотиров и дъщеря му успяват да купят “РУМ-Кремиковци” и читалището, за което бизнесменът е имал планове да го разшири и направи склад за метали. Покрай връзките си с Димитър Стоянов Вене Сотиров се запознава и с Филко Славов – бившия шеф на баретите. Той го урежда да участва в извозването на отпадъчни продукти от
комбината.

“Дъщерята на Вене Сотиров и в момента се опитва да използва старите му контакти и да спаси семейния бизнес, но ако името на Вене преди беше като пропуск, сега е забравено от новите бизнесмени и не означава нищо”, твърди близък до семейството.

Съседи на почерненото семейство в “Сухата река” твърдят, че и до днес съпругата Василка пали в църква свещичка за мъжа си все едно той още е жив.

“Понесе много лошо изчезването му. Преди да го отвлекат, имаха всичко. Не живееха охолно, но никога не са се и лишавали. Сега Василка от ден на ден става все по-зле. Залиня и е много тъжна. Казвала ми е: “Ох, все се надявам да си дойде. Предпочитам дори да мисля, че сам е инсценирал убийството си, само и само да е жив”, разказва съседка на семейство Сотирови в бл. 135.

“Знам, че надеждата е много малка, но въпреки всичко си мисля, че около изчезването на съпруга ми има много неясни неща. Знам и че мина много време, но все пак е възможно той да е жив и да стане чудо”, заяви Василка Сотирова.

Разследването за изчезването на бизнесмена и до момента се води срещу неизвестен извършител. В началото полицаите тръгват по няколко версии. Проверява се включително и възможността той сам да е организирал похищението си заради дългове.

Сред заподозрените са и членовете на семейството му, особено дъщерята Ирина, която на няколко пъти се обръща към похитителите и декларира, че няма да им плати: “Отвлекли сте грешния човек, ние сме бедни и работим към “Кооперативен съюз” само на заплата, колкото и да ни поискате, не можем да ви платим”, твърди Ирина Сотирова. Заради думите й ченгетата започват да подозират, че може и да е имала облаги от изчезването на баща си или най-малкото разполага с информация за бандитите. Подозренията на полицаите така и не са доказани.

Друга версия, по която в продължение на месеци полицаите работят усилено, е свързана с преразпределение на капиталите в “Централен кооперативен съюз”. Всички колеги на Вене Сотиров, които са разпитани, като един твърдят, че той не е имал решаващ глас върху дяловете.

“От самото начало това отвличане не беше като останалите. Имаше всички прилики с бандата, която вече действаше на територията на София, но въпреки това продължавахме да смятаме, че похищението е дело на вътрешен човек – свързан или със самата фамилия, или с бизнеса на Вене Сотиров. Сега проверяваме последната версия, че той се е противопоставил на сделка и заради това е бил временно отстранен, докато тя не приключи. Заради това не изключваме възможността смъртта му да е настъпила като нещастен случай – той е бил болен, взимал е лекарства и вероятно сърцето му не е издържало”, разкри пред “ШОУ” източник от разследването.

Мария Николаева  / http://www.blitz.bg


 


Сходни връзки

Вене Сотиров отвлечен заради сделка със скрап в „Кремиковци” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди