изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:13 EEST
Столичен кмет с личен списък "Нагли"    
НовиниПаркингът на Южния парк нает срещу 7 лв. на месец, заведение при НДК - срещу задължението да засади 10 борчета

Паркингът на Южния парк в София е нает срещу 7 лв. на месец, а заведение в градината на НДК е там срещу задължението да бъдат засадени 10 борчета, разкрива в. "Сега".

Паркингът се е ширнал на два декара апетитна площ в центъра на София. Събира близо 100 коли и е на метри от входа на Южния парк. Хубав бизнес - не гълта инвестиции, парите текат. Хубав бизнес за голям късметлия. Частният стопанин на това рядко за европейска София съоръжение плаща на общината месечен наем от 7 лв. за земята. Дотук 1344 лв. разход за 16 години.

Наемателят е Ангел Иванов. Общинският паркинг е един от обектите в списъка на районния кмет на "Триадица" Евтим Евтимов. Списъкът е закачен в кабинета на кмета и носи краткото заглавие "Наглите в "Триадица". Евтимов е гербаджия, харесва си заглавието и се е зарекъл да не си остане само с него. Ще видим. Списъкът засега е скромен откъм едри риби, но пък е достатъчно поучителен. В него се оглежда един забатачен град в една забатачена държава, в която и най-нескопосният наглец има всички шансове да успее в уюта на наглото бездействие на институциите.

Триадишката акция "Наглите" тръгва от привидно безобидна разработка - решението на кмета да уреди статута на търговските обекти в Южния парк. Паркът тъне в търговски батак - като повечето зелени площи в София. Договорите на търговските обекти отдавна са изтекли и се удължават с анекси заради дългогодишното съдебно блокиране на наредбата за рекламата и преместваемите съоръжения и невъзможността за провеждане на нови конкурси. Още се работи и по схемите за разполагане на обектите. Така някои от заведенията с изостанали анекси плащат без законово основание, други ползват по-голяма площ, отколкото следва, трети - като Ангел Иванов, са направо приказно щастливи. Покрай проверката на Южния парк в списъка на "Наглите" успяват да се класират и няколко други невероятни истории от района. Ето част от тях.

Наглите от "Парчевич"

Улица "Парчевич" спокойно би могла да конкурира частната улица на Алексей Петров в "Лозенец". Нещо повече - забитите направо на улицата частни антипаркинг скоби са напълно законни.

Съдебното дело на фирма "Офис сгради" ЕООД срещу отказа на Столична община да й позволи да си монтира частни антипаркинг скоби е христоматийно в много отношения. На делото представител на общината по традиция не сколасва да се яви. Съдът пък направо е задминал себе си в опит да докаже, че общината не знае какво прави.

Епичните антипаркинг елементи на хартия би трябвало да са 3, на практика са 4. На хартия би трябвало да предотвратяват блокирането на паркинг във вътрешен двор, на практика не служат за нищо подобно. 4-те антипаркинг елемента всъщност пазят място за паркиране на улицата. Незнайно как издействаният забранителен знак за паркиране точно на тези места в район със "Синя зона" според фирмата не вършел работа. А вътрешен двор на мястото наистина има, но в него кола не мож се проврява - хубаво, тясно, старо входче в идеалния център.

Вещото лице, привикано по делото, не е забелязало това. Съдът пък е ползвал текстове от общинска наредба, отменени по-рано като нищожни. Така съдиите са позволили на частните паркоместа на базата на несъществуваща процедура и напук на изричните забрани по улиците да се поставят каквито и да е било частни предмети, знаци, препятствия.

Заснемането на законните частни антипаркинг елементи привлича вниманието на други обитатели на улицата. "Чудесно, че сте от общината, "Софийска вода" разкопа преди няколко месеца и не идва да оправи плочките. Мислихме да си ги сменяме сами", подхващат зам.-кмета Красимир Николов гражданите. Те са си правили тротоара сами, допринасяйки за артистичното разнообразие от плочки и антипаркинг стълбчета, запазена марка за настилките на София.

Наглите от СП "Южен парк"

Паркингът до входа на Южния парк върви в пакет с друга нагла и дългогодишна история. Ако наемателят на паркинга все пак плаща сумата от 7 лв. на месец, то стопаните на зелената тенекиена барака на входа на парка при НДК откъм "Патриарха" и "Витошка" не плащат нищичко.

И двата договора са сключвани в далечните 1994 и 1995 година от вече несъществуващото подразделение на общинската фирма "Озеленяване" - предприятие "Южен парк". По всичко личи, че ръководителите на предприятието са били хора, щедри по душа.

Договорът за зелената тенекия, подписан между инж. Етиен Павлов от СП "Южен парк" и ЕТ "Мериана-Мария Костадинова", е със срок от 20 години, тоест изтича през 2015 година. По закон частна общинска собственост може да се дава под наем за 10 години, а публичната - какъвто е и случаят, за не повече от 5 години. Наред с десетилетната защита срещу конкуренция "Мериана" е освободена и от какъвто и да било наем. Срещу правото да продава напитки на ожаднелите столичани търговката се е задължила да засади 10 борчета и 30 храста - ходи го доказвай. На теория "Мериана" е длъжна да се грижи и за окопаването на 3 декара в района, както и за чистотата и снегопочистването през зимата. Районът на НДК традиционно е един от най-неснегопочистените.

Ако при "Мериана" разтрогването на договора е въпрос на елементарни юридически усилия, при наемателя на паркинга при Южния парк дори и това не е нужно. Договорът на Ангел Иванов е сключен за периода от 1 юни 1994 до 1 юни 1995 г., а в него изрично е предвидено да бъде удължен чрез анекс. "Анекс няма", категорични са от районната администрация.

Можем само да гадаем колко такива договора са сключени от СП "Южен парк" преди трансформирането на ОФ "Озеленяване" в акционерно дружество в началото на 1998 година. От район "Триадица" в момента се опитват да издирят архивите на старото "Озеленяване", за да проверят дали в рамките на стопанисваните имоти от СП "Южен парк" има и други подаръци. Засега проверките не обещават нищо добро - от района са издирили единствено доказателства за правото на СП "Южен парк" да се разпорежда със собствената си сграда.

Като се отива към Южния парк по "Витошка", се натъкваме на още един дребен обект от списъка на кмета - дървено заведение, пуснато незнайно как върху зелено островче между платната. Заведението не работи, но за сметка на това се е превърнало в четворен билборд. От всичките му страни са залепени реклами на стопанина "Вечна-Р", както и на минерална вода. Случаят е интересен заради титаничната кореспонденция, която се води за рекламите. От фирмата за минерална вода категорично отричат да имат нещо общо с рекламите, комуникацията не върви и с "Вечна-Р". Чудно защо при нежеланието на никого да си припознае собствеността огромните реклами продължават да си стоят на мястото.

Евтимов обещава, че до май-юни "Южен парк" ще има приет план за "Южен парк" и търговците най-сетне ще бъдат принудени да спазват правилата. Дотогава кметът ще подхване и останалите екземпляри в списъка. Но дали усилията му няма да се опрат в административните граници на района и всеобщата летаргия? И ако дребните риби са толкова трудни за приготвяне, какво да си мислим за едрите?

КОНТРАПУНКТ

Друг скандал стои под N 1 в "Триадица" според гражданските сдружения. На дневен ред в района е една от най-наглите истории на "Софийски имоти" - апорт на 20 декара във фирма "Дигеста Сип", обясняват представители на сдруженията. Теренът на ъгъла на "Бяла черква" и "Петко Тодоров", попадащ частично в Южния парк, дълго време стоя неугледен, но сега е разчистен за бъдещо строителство, включително чрез изсичане на голям брой здрави дървета, което е забранено по наредба.

Апортът на 20-те декара е една от сделките, разследвани от прокуратурата в рамките на делата срещу шефове на "Софийски имоти". Теренът е внесен през 2001 г. в смесеното дружество на "Софийски имоти" и "Плада" - "Дигеста СИП". Заедно с него през същата година в дружеството е апортирана и къща в топ центъра на бул. "Михаил Скобелев" 55, на метри от Петте кьошета. Двата имота са оценени общо на 2,15 млн. лв., като според публикации земята в Южния парк е преценена на 40 лв. на кв. м.

Най-куриозното тук обаче не е цената, а абсурдният акт за частна общинска собственост, позволил апорта на имота. В терена попада 800 метра участък от улица "Бяла черква" с 4 платна, обяви преди време прокуратурата. Улицата би следвало да е публична общинска собственост и по закон не може да се включва в капитала на "Софийски имоти", камо ли да се апортира в смесено дружество. В момента тя е частна собственост, но проблем с транспорта няма да има, защото за "Бяла черква" е предвидено ново трасе, минаващо покрай терена. В района е имало и стара жп линия и гражданските сдружения недоумяват как част от земята не е държавна собственост.

Гражданите настояват проверките с този имот да бъдат доведени докрай, преди да се променя подробният устройствен план на района и да се издават строителни разрешения. В стария общ устройствен план теренът имаше ниски строителни показатели, но вече е с най-благоприятни условия за строеж - смесена многофункционална зона. Част от имота попада в Южен парк и ще остане за озеленяване, за което общината някой ден може да плаща обезщетения на частните собственици.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Столичен кмет с личен списък "Нагли" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди